NYOPPDAGET: Planetene rundt Teegarden-stjernen kalles foreløpig bare for planet B og C. De er lik jorda i størrelse, og ligger i den såkalte beboelige sonen rundt solen. Grafikk: Göttenberg University
NYOPPDAGET: Planetene rundt Teegarden-stjernen kalles foreløpig bare for planet B og C. De er lik jorda i størrelse, og ligger i den såkalte beboelige sonen rundt solen. Grafikk: Göttenberg University

Oppdaget planeter i «beboelig sone»

Forskere har funnet to planeter rundt stjernen Teegarden som potensielt kan ha vann og liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stjernen Teegarden ligger «bare» 12 lysår unna jorden, og er trolig den 23. nærmeste naboen til vår egen sol, ifølge Nasa.

Stjernen utgjør bare åtte prosent av massen til vår egen sol, men den er stabil – uten kraftige solstormer som kan sende ut dødelige doser stråling.

Kan ha utviklet liv

Solen er også gammel nok til å ha gitt livbringende varme til to steinete planeter som går i bane rundt sola over lang tid. Derfor kan det, ifølge forskere, ha utviklet seg liv der.

De to planetene er ikke så ulike jorda. De har omtrent samme masse, og ligger i slik avstand til solen sin, at det kan i teorien eksistere vann der.

Teengarden-solen ble oppdaget av astronomer ved Nasa i 2003, og oppkalt etter en av forskerne, Bonnard Teengarden. Den har siden vært forsket mye på. Den er beregnet til å være cirka åtte milliarder år gammel. Vår en sol er til sammenligning fire millioner år gammel.

– Tydelige tegn

– Vi har observert Teegardens-stjernen i tre år. Vi har sett etter periodiske variasjoner på overflaten, sier astronom Mathias Zechmeister, ved Göttingen universitetet, til Sci.News.com.

– Dataene viser tydelig at det finnes to planeter der. De ligner på de innerste planetene i vårt solsystem, er bare litt tyngre enn jorda, og ligger i den såkalte beboelige sonen, sier han.

Forskningen på de to planetene ble offentliggjort i tidsskriftet Astronomy and Astrophysics, og er omtalt av mediegiganter som National Geographic, Forbes og CNN.

Hvis utregningene til astronomene stemmer, er forskere ett skritt nærmere en bekreftelse på at det faktisk finnes liv på andre planeter.