Råd fra familieterapeuten:

Les dette før du skal på ferie – det kan redde familieidyllen

Familien blir sterkere dersom man klarer å lage en ferie som både liten og stor setter pris på, forteller psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi drømmer om fine, late dager med sol og latter og ikke minst tid sammen med familien. Men denne idyllen vi ser for oss blir vel sjelden akkurat slik.

Hva kan vi gjøre for å unngå at familieferien kollapser?

Dette temaet snakket Hedvig Montgomery om i podcasten «Foreldrekoden». Når hun gjester God morgen Norge forteller hun at det kan være avgjørende å legge opp ferien etter hvor gamle barna er.

Barnehagebarna vil ha repetisjon

Hun omtaler barnehagebarna som er en vidunderlig, liten gruppe.

– Jeg tror mange kjenner at det gjør noe med ferien når du går ned til barnehøyde. Der går alt mye saktere, de vil gjøre det samme dag etter dag, for de vil ha repetisjon. Jo mer de får den rytmen i kroppen, jo bedre går egentlig ferien for dem, forteller hun.

De minste barna stiller ikke høye krav og du som forelder trenger ikke ha for store ambisjoner. De vil at familien skal være sammen.

– For dem er kjent mye viktigere enn nytt. Det er fantastisk å gå en kort tur, de trenger ikke de store tingene.

Barneskolebarna

Når barna begynner på skolen ønsker de gjerne at det skjer litt mer, og her handler mye om god kommunikasjon.

– De ønsker nok litt mer aktivitet og de begynner å bli nysgjerrige. Da handler det om et menneske som vil og mener noenting mye mer. Du må snakke med dem og spørre hva har du lyst til? Det handler om å være litt nysgjerrig på hva som skal til for at de skal få en fin ferie, forklarer hun.

– En god ferie er en ferie der alle har fått være med å sette sitt preg på den, hvor alle kjenner at det har vært noe for dem.

Familieterapeut og psykolog Hedvig Montgomery sier at familieferien handler om å gjøre noe som er fint for alle. Alle i familien skal føle at de har fått satt sitt avtrykk på ferien.
Familieterapeut og psykolog Hedvig Montgomery sier at familieferien handler om å gjøre noe som er fint for alle. Alle i familien skal føle at de har fått satt sitt avtrykk på ferien. Foto: Tom Rune Orset/ TV 2

Montgomery forteller også at vi ikke skal undervurdere hvor mye vennene betyr når barna når en viss alder.

– Når barna nærmer seg 10-års alderen betyr det sosiale livet noe, og for mange kan mange uker uten venner være vanskelig rett og slett. Så da kan man prøve å legge opp ferien litt etter det, for eksempel med noen besøk.

– Wifi er mer enn et luksusgode

For tenåringene er også det sosiale veldig viktig.

– Det er viktig å ta hensyn til deres interesser og husk på at wifi er for dem mer enn bare et luksusgode.

Hun understreker at mye handler om planlegging.

– Har du barn i ulik alder, så handler det om å gjøre noe som er ålreit for alle. Ta den jobben med planlegging, slik at alle føler at de får satt sitt fingeravtrykk på det og sitter igjen med følelsen av at det der var ålreit.

Får du til det, så er ferien mye verdt for familien.

– Da styrker det familien veldig, for det å være sammen hvor alle føler seg sett gjør familien sterkere. Men hvis det er en ferie hvor bare 4-åringen bestemmer eller bare pappa bestemmer, da kan man ende opp med å ringe familievernkontoret etter sommeren, forteller hun.

– Barna vil at vi skal være tett sammen

– Man vil jo gjerne gi barna opplevelser de vil huske for resten av livet... Hvilken alder er barn klare for det? spør programleder i God morgen Norge, Desta Marie Beeder.

– Her er det massevis av meninger og man kan være lykkelige sammen uansett. Men spør du om deres sommerferie så ønsker de ting som telt, campingvogn og det å være tett sammen.

Hun fortsetter med å si at vi voksne gjerne vil vise barna våre verden.

– Men vi må se på hvordan barnas hukommelse fungerer. Før de har begynt på skolen har det lite for seg. Det er en gullalder i 10-12 års alderen. Da elsker de fortsatt å være sammen med foreldrene og de er veldig klare for å utforske og huske. Så feriebudsjettet for den store dannelsereisen hadde jeg nok lagt der.

– En vanlig familiefelle

Montgomery forteller at mange foreldre nok husker tilbake til egen barndom om somrene, da foreldrene gjerne slapp opp litt.

– Og det har vi jo lyst til å gi videre til barna våre. Men det vi ser som er en vanlig familiefelle, det er at foreldrene slipper opp for mye. Da får de trøtte barn.

Ifølge henne kan ikke barna ta igjen søvn.

– Det som skjer med barn før de begynner på skolen er at de ikke kan ta igjen søvn. Når de legger seg seint, så står de opp til samme tid neste morgen. De bygger opp et søvnunderskudd som gjør dem sure, kranglete og vanskelige å samarbeide med. Det blir jo da faktisk en ganske dårlig ferie.

Når det gjelder barnehagebarna så råder hun foreldre til å holde på leggetiden og de tingene som gjør at de små får nok søvn.

– Når de begynner på skolen så kan du forskyve litt, men faktisk ikke mer enn en time. Så det er snakk om små bevegelser. Vi må huske på at de har nye systemer, så vi må ikke gå for fort fram.

– Ikke ta sutring personlig

Behovene i en familie vil alltid være forskjellige.

– Har du mer enn et barn så får du søskenkrangling på ferie, de går så tett oppå hverandre og de er nødt til å gnage litt på hverandre. Men det er noe av det som er å være sammen, å finne ut av det som skjer når vi er tett.

Når det kommer til sutring fra små barn så er det ofte et uttrykk for noe annet.

– Det betyr at akkurat nå er jeg for trøtt, for sliten eller at det er et eller annet som gnager meg littegrann. Det går over når vi finner ut hva det er. Sutring skal ikke foreldre ta personlig, det er noe foreldre skal finne ut av rett og slett. Og litt sutring gjør ingenting.

Det er 13 år mellom det første og andre barnet til Hedvig Montgomery og hun husker ferier som ikke ble akkurat som tenkt.

– Vi var på ferie selv en gang der det var mye krangling og misnøye. I løpet av hele ferien var det en lunsj hvor alle hadde det hyggelig. Og det husker barna, det er den lunsjen de husker. Barna husker de fine øyeblikkene, de er naturlig flinke til å ta vare på de fine øyeblikkene.

– Klarer dere å ligge sammen også, så er det fantastisk

Når man reiser på ferie sammen med hele familien så er det ikke alltid like lett å få alenetid med partneren.

– Hvordan kan vi ta vare på parforholdet på familieferien? spør Desta Marie Beeder.

– Klarer dere å ligge sammen også, så er det fantastisk – sånn er det bare. Det er ikke til å komme forbi.

Hun forteller videre at det handler om å finne de små lukene.

– Klarer dere å finne en luke hvor dere kan være littegrann alene, det er viktig. Let etter anledningene til å være på tomannshånd og til å røre ved hverandre. Det er noe med å vise partneren sin at du er spesiell for meg, det betyr noe som sommeren også.