SØSTER: Laura Iris Haugen (16) ble drept 31. oktober i fjor. Storesøsteren (20) forteller at Iris elsket livet og aldri var sint.
SØSTER: Laura Iris Haugen (16) ble drept 31. oktober i fjor. Storesøsteren (20) forteller at Iris elsket livet og aldri var sint. Foto: Privat

Drapet på Vinstra:

Storesøster om Iris (16): – Var bestevenninner fra første stund

LILLEHAMMER (TV 2): Det er åtte måneder siden Laura Iris Haugen (16) ble drept utenfor sitt eget hjem. For storesøsteren (20) er sorgen bunnløs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er umulig å tenke på noe annet enn henne. Jeg orker ikke å tenke én dag fremover. Faktisk er det umulig å se for seg en fremtid uten henne, sier den 20 år gamle storesøsteren i retten.

Hun forteller om store søvnproblemer og andre plager i tiden etter drapet.

På spørsmål om hun kan beskrive sitt forhold til søsteren, bryter 20-åringen sammen.

– Hun er bare tre år yngre enn meg, så jeg har hatt henne med meg hele livet. Hun har vært min bestevenninne fra første stund. Vi har alltid hatt hverandre, sier hun.

– Vi er like og ulike, men har alltid kommet overens. Hun var min nærmeste venn, og det er hun jeg ville ha snakket med om dette som har skjedd, men så er hun ikke her, forteller søsteren.

Hun trekker frem søsterens konstante glede.

– Hun virkelig elsket livet og var aldri sint, sier 20-åringen.

Vil vise frem Iris

Selv så hun den drapstiltalte 17-åringen utenfor familiens vindu bare noen timer før drapet.

– Når jeg ser ut av vinduet nå, ser jeg bare for meg ansiktet hans og tenker på de ondskapsfulle planene han hadde, forteller storesøsteren, som har tillatt at mediene refererer fra hennes forklaring.

Den etterlatte familien har tidligere ønsket minst mulig oppmerksomhet rundt drapet på den 16 år gamle jenta.

Når hennes storesøster vitner i saken, har de likevel valgt å gi pressen et bilde som de ønsker skal publiseres.

– Hun vil gjerne vise frem hvem søsteren hennes var, sier deres bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal til TV 2.

Hjalp naboen

Tidligere har jentas mor vitnet i saken. Hun var svært opptatt av at retten skulle forstå hvilken fantastisk datter hun har mistet, og begynte også sin forklaring med å vise bilder av 16-åringen.

– Hun var så omsorgsfull og glad. En helt fantastisk jente, sa moren innledningsvis.

Moren ble vitne til drapet og fortalte gråtkvalt om den dypt tragiske hendelsen.

Hun kom kjørende opp mot sitt eget hjem da hun så det hun trodde var to barn som lekeslåss. Samtidig fikk hun øye på naboen, en mann i 50-årene, som løp mot situasjonen.

– Jeg så blikket hans og forstod på hans væremåte at det var noe alvorlig som skjedde, sa hun i retten onsdag.

Hun kom seg ut av bilen og løp mot naboen for å hjelpe til. Han ropte at en gutt var bevæpnet med kniv. Naboen trakk seg unna, men ble stukket to ganger i leggen.

På dette tidspunktet visste ingen av de to at det var Iris som var blitt angrepet med kniv.

Tilbake i bilen ringte moren til politiet mens hun kjørte naboen til legen. Naboen ga uttrykk for at han trodde en jente var blitt drept.

«Hva er det du har gjort?!»

Først da moren kom tilbake til åstedet, forstod hun hva som hadde skjedd.

Bare noen meter innenfor grinden til naboen var politiet i ferd med å pågripe den 17 år gamle drapsmannen.

– Jeg så at det var N.N. (tiltalte) og ropte: «Hva er det du har gjort, N.N.?!» forteller moren.

Moren visste godt hvem den tiltalte gutten var. Da politiet leide ham mot politibilen, snakket hun hardt til ham.

Hun forklarte gutten at hun hadde kjørt med naboen til legen, og at hun ikke visste at det var hennes egen datter han hadde drept.

– Da svarte han at «ja, det var litt rart». Han virket veldig fornøyd med det han hadde utført. I ettertid skjønner jeg jo hvorfor. Han hadde planlagt det til punkt og prikke, sier hun.

ÅSTEDET: Her, like utenfor sitt eget hjem, ble 16 år gamle Laura Iris Haugen drept 31. oktober i fjor.
ÅSTEDET: Her, like utenfor sitt eget hjem, ble 16 år gamle Laura Iris Haugen drept 31. oktober i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Spørsmål om psykiatri

Den tiltalte 17-åringen har tidligere forklart seg detaljert om drapet og benekter ingen av anklagene som er rettet mot ham.

Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Den foreløpige rapporten fra de to rettspsykiaterne i saken konkluderer med at gutten var psykotisk og dermed strafferettslig utilregnelig. I en tilleggsuttalelse skriver de imidlertid at vurderingen er svært vanskelig, og at rapporten ikke er endelig.

Statsadvokat Jo Christian Jordet har derfor ettertrykkelig tatt forbehold om at han kan legge ned påstand om en alminnelig fengsels- eller forvaringsstraff dersom påtalemyndigheten «finner det riktig etter det totale bevisbildet».


For Jordets del har mye av saken handlet om å dokumentere guttens forberedelser og handlinger i forkant av drapet. Torsdag vitnet en politibetjent om guttens aktivitet på en beslaglagt PC.

Den viser blant annet at tiltalte har søkt 29 ganger på den avdøde jentas navn på Facebook, de aller fleste gangene det siste halve året før drapet. Han hadde også en rekke bilder av henne lagret på maskinen sin.

Gutten har i retten forklart at han hadde varme følelser for jenta, som han ikke opplevde var gjensidige.

Totalt skal det føres nærmere 30 vitner i rettssaken, som skal behandles over to uker.

TANKEFULL: Statsadvokat Jo Christian Jordet fører påtalemyndighetens sak mot den drapstiltalte 17-åringen.
TANKEFULL: Statsadvokat Jo Christian Jordet fører påtalemyndighetens sak mot den drapstiltalte 17-åringen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix