PARAPLYFØRE: I morgen kan man i store deler av Sør-Norge forvente seg en real regnskyll. Uværet tar til allerede i natt flere steder.
PARAPLYFØRE: I morgen kan man i store deler av Sør-Norge forvente seg en real regnskyll. Uværet tar til allerede i natt flere steder. Foto: StormGeo

Her kommer store mengder nedbør

Torsdag morgen kommer et uvær som bærer med seg store mengder nedbør. Enkelte steder kan det bli opp til 30 mm nedbør på under seks timer, samt lyn og tordenvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det strålende sommerværet vi ble så vant til i fjor uteblir.

Selv om juni ofte er synonymt med iskrem, bading, sol og varme, må man pent smøre seg med tålmodighet i stedet for solkrem.

Et lavtrykk fra sør er på vei og treffer Sør-Norge i løpet av natten og morgendagen.

– Alle bør belage seg på at det kan komme store mengder nedbør, men også tordenvær. Det vil nok være store lokale variasjoner, så hvor regnværet treffer hardest er vanskelig å spå, sier meteorolog ved Storm, Cecilie Villanger.

Det «bløde» Sørland

Lavtrykket treffer Sørlandet, Agder og Rogaland først, og der kan man forvente seg store mengder nedbør i kveld og i natt. 15-20 mm med nedbør spås å komme i løpet av natten.

– Det ligger en front med tordenvær innover Danmark for øyeblikket. Den kan man også vente at vil treffe sørlige deler av kysten i løpet av kvelden og natten, sier Villanger.

I Danmark har det onsdag vært varslet en såkalt supercelle over landet. Det vil ikke bli tilfelle her til lands, ifølge Villanger.

– Det er på grunn av de varme temperaturene som har vært i nabolandet de siste dagene. Da er faren for ustabilt vær høyere, forklarer meteorologen.

Reiser nordover

Så vandrer ruskeværet videre og jobber seg oppover Sør-Norge, og i nordlige deler av Sør-Norge kan en vente seg et kraftig regnskyll på 20-25 mm på seks timer. Dette vil mest sannsynlig inntreffe på morgenkvisten i morgen.

– Lavtrykket ser ut til å bevege seg sentralt og vil derfor treffe hardest langs sørkysten og oppover mot de sørlige delene av Østlandet. I ytre strøk vil det stort sett være oppholdsvær, sier Villanger.

I Buskerud og midtnorge vil man i morgen kunne få opptil 30 mm med nedbør.

Etter hvert som lavtrykket går nordover, klarner det opp i Agder og sør på Østlandet.

– Lavtrykket beveger seg oppover og vil ikke vare lenge, så man kan si at regnværet farer fort igjennom, sier meteorologen.

Store mengder nedbør

Så forflytter uværet seg opp til Trøndelag, Oppland og Hedmark og sør i Nordland. Der vil det også komme masse nedbør på kort tid i løpet av formiddagen og ettermiddagen. Her kan man også vente seg nedbørs-mengder på opp til 25 mm på seks timer.

– Jeg tror vi kan se bort i fra fjorårets super-sommer allerede og vi må nok vente oss en mer normal sommer i år.

Stort sett fint i nord

Nord-Norge får i morgen ganske pent vær. Siden lavtrykket sklir ut i Norskehavet i den sørlige delen av Nordland vil de skånes fra regnbygene.

Nord-Norge er dekket av en høytrykks-rygg og får en god del pent vær, men for Nordland sin del skyer det til og fra om formiddagen brer nedbøren seg inn over Helgeland i fra sør.