Oslo  20170912.
Fra v: Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget 2017 er ferdig.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20170912. Fra v: Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget 2017 er ferdig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise
Kommentar

Støres sviktende lederskap

Erna Solbergs regjering har aldri stått svakere, sa Støre på sin halvårlige pressekonferanse. Problemet hans er at alle de andre opposisjonspartiene klarer å hente ut velgergevinster på dette. Bare ikke Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Jonas Gahr Støres ledelse gjorde Ap sitt beste kommunevalg på 28 år i 2015. Nå styrer partiet mot sitt dårligste lokalvalg noensinne, med 24,2 prosents oppslutning på Kantar TNS´ siste partibarometer for TV 2.

Og partiledelsen forstår ikke hvorfor de gjør det så dårlig. Når du ikke vet hva som er årsaken til krisen, gjør det veien ut av krisen langt tyngre. Arbeiderpartiet har mislyktes med å ta lederskap blant opposisjonspartiene. Det er heller ikke én tydelig opposisjonsleder, det er mange av dem, og Støre er ikke blant de fremste. Tvert i mot. Ap-lederen taper terreng til de andre på område etter område:

  • SV er tydeligere og mer kompromissløse rundt økte forskjeller. Audun Lysbakken har snakket om Forskjells-Norge på inn og utpust i seks år nå, og henter nye velgere, særlig fra Ap.
  • Rødt målbærer den frustrasjonen som sprer seg i deler av fagbevegelsen rundt sosial dumping og de useriøse delene av arbeidslivet. Under Bjørnar Moxnes´ ledelse har de også vært en tydelig fanebærer mot private aktører innen barnehager, eldreomsorg og barnevern.
  • Senterpartiet høster gevinster på en kompromissløs distriktspolitikk, med råkjør mot alt av sentralisering på samtlige politikkområder, anført av en populær Trygve Slagsvold Vedum.
  • MDG har åpenbart økt sin troverdighet blant de som er opptatt av mindre bilkjøring, renere byluft, klima og miljøvern.
  • Bompengemotstanderne i FNB tapper Ap for de velgerne som er frustrerte over nye bomstasjoner.

I Ap har de i mange år forberedt seg på at det vil bli flust med røde piler på valgnatten 2019. Det historisk gode valgresultatet fra 2015 er ikke realistisk å gjenta. I Ap vil heller graden av suksess eller fiasko avgjøres av hvor mange av de viktigste kommunene de klarer å ta eller beholde makten i. Oslo og Bergen blir de to viktigste signalkommunene for Støre, både fordi de er de største, men også fordi Ap overtok makten der etter mange perioder med borgerlig styre ved siste valg. En ting er vinne makt, en annen ting er å bli gjenvalgt og beholde makt.

Beholder Ap makten i de to, redder Støre stumpene av valget for sin del, nesten uansett hvordan det går ellers. Men begge steder sliter Ap. Skulle de beholde makten, vil det være på grunn av støttepartienes fremgang. I begge byer slurper det nystartede bompengepartiet i seg velgere fra Ap. Partiet rammes ekstra hardt av bomopprøret fordi de sitter med makt i disse byene, selv om det ikke ville vært færre bomstasjoner om Høyre hadde styrt de to byene. Sånn er det å sitte med makt. Samtidig henter MDG ut gevinsten hos de velgerne som mener bompenger er riktig vei å gå for å redusere biltrafikken og finansiere kollektiv- og sykkelsatsninger. Arbeiderpartiets styrke, som har vært styringsdyktighet og de brede, samlende kompromissene, er blitt deres svakhet. Hvorfor?

Klassekampen har intervjuet 90 av partiets ordførere om Aps begredelige oppslutning noen få måneder før kommunevalget. Utydelighet og mangel på folkelig appell er den harde dommen fra mange av Aps fremste tillitsvalgte på grasrota.

Ap er ikke noe slagordparti, var svaret fra Støre på onsdagens pressekonferanse. Njaaa, det er vel heller slik at Støre ikke er noen slagordpolitiker. Ap kunne trengt noen gode og tydelige slagord.