AP I TRØBBEL: Partileder Jonas Gahr Støre oppsummerer det politiske halvåret og åpner Arbeiderpartiets valgkampsentral
AP I TRØBBEL: Partileder Jonas Gahr Støre oppsummerer det politiske halvåret og åpner Arbeiderpartiets valgkampsentral Foto: Ole Berg-rusten

støre svarer kritikerne:

– Vi er ikke et slagord-parti

Jonas Gahr Støre avfeier at han vil vurdere sin posisjon hvis valgresultatet blir historisk dårlig, slik det ligger an til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Etter et halvt år med flertallsregjeringen Erna Solberg ønsket seg, har den aldri stått svakere, sa Jonas Gahr Støre da han oppsummerte det politiske halvåret onsdag.

Men hans eget parti er i trøbbel. 83 dager før valget ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne.

– Det er ikke krise i Arbeiderpartiet, og jeg er den rette personen til å lede partiet, sier Støre til TV 2.

Tirsdag kom sjokkmålingen som viser at partiet er mer enn halvert i Bergen.

Men Støre har store ambisjoner: Han skal vinne alle de fire største byene, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo.

Misfornøyde ordførere

En rundspørring Klassekampen har gjort til 90 ordførere viser at det er misnøye med Jonas Gahr Støre og partiledelsen.

Partiledelsen Støre er ikke tydelige nok i offentligheten og de andre rødgrønne partiene lykkes bedre med å markere opposisjon til regjeringen, er noe av tilbakemeldingen til Støre fra sine egne ordførere.

Svaret til de som sier at Arbeiderpartiet må bli tydeligere er slik:

– Arbeiderpartiet blir ikke et slagord-parti som sier «ja, ja» og «nei, nei», sier Støre.

– Vi må klare å formidle en ansvarlig helhet på en tydelig måte. Du kan stå og si slagord og «vi skal ha like muligheter, mindre forskjeller». Mange slutter ved det i dag. «Vi skal ha nære tjenester nær folk», mange slutter ved det. Arbeiderpartiet sier det samme, men vi føler en plikt for å si hvordan vi skal gjøre det.

Støre mener Arbeiderpartiet «ikke blir bedre av å likne på andre». Han viste til forskjellen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og pekte på at Arbeiderpartiet støttet politireformen, i motsetning til Senterpartiet.

– Jeg blir ofte spurt «Senterpartiet og Trygve er jo så tydelige». Trygve er min venn og jeg har ikke noe negativt å si om ham, men Arbeiderpartiet har en annen tilnærming til en del tema. Ta politiet: Senterpartiet sier nei til politireformen. Arbeiderpartiet er kjent med at vi har en utfordring. Det skjer store endringer i kriminalitet, og vi er nødt til å se hvordan vi jobber med organiseringen og teknologi. Vi fikk påvirket det vedtaket, men i dag kan vi si at regjeringen har forlatt forliket, sier Støre.

For mens de andre partiene på venstresiden går frem, klarer ikke Arbeiderpartiet å profittere på regjeringens fallende oppslutning.

– Jeg tror vi er i et slagord-modus. Det er svart-hvitt-løsninger som dominerer. Når bompenge-saken kommer opp, er det ja eller nei, men Arbeiderpartiet er ikke sånn, sier Støre til TV 2.

SE VIDEO: Støre avviser at han vil vurdere sin stilling

– Jeg har bred tillit

På spørsmål fra TV 2 om hvordan han vil evaluere sin egen innsats, svarer Støre slik:

– Fysisk mener jeg den står til en blank sekser. Jeg har stått på, reist og jobbet. Jeg har jobbet med et team som er styrket ved et godt vedtak på landsmøtet ved å få Bjørnar Skjæran som nestleder. Vi har et landsmøte bak oss som samlet Arbeiderpartiet om et ambisiøst program. Jeg opplever at jeg er på et sterkt lag. Vi skal vinne som lag, og jeg gleder meg til de 83 dagene.

– Flere av ordførerne påpeker at du sliter med å være arbeiderklassens fremste frontfigur. Hvordan skal du endre det?

– Jeg opplever at jeg har bred tillit. Jeg er leder av partiet og er valgt av et enstemmig landsmøte. Jeg reiser rundt og møter ordførere og andre som gir meg den tilliten. Vi har 205 ordførere og politikere i alle kommuner, som har meninger om hvordan vi kan bli bedre.

Han avviser at han vil vurdere sin posisjon som leder hvis Arbeiderpartiet gjør et historisk dårlig valg.

– Nei. På ingen måte. Det er ikke jeg som står på valg nå. Vi har et landsmøte i ryggen som har valgt enstemmig ledelse. Vi har en sterk ledelse. Fått et tilskudd i Bjørnar Skjæran og skal jobbe i team frem mot valget.

– Men du er forberedt på at det kan bli en lederdebatt?

– Nei, det er ikke et tema for meg nå. Nå skal dette laget jobbe godt sammen frem mot 9. september og der har jeg stor tro på at vi kan gjøre et godt valg, svarer Støre.