FN-rapport: Drapet på Khashoggi var planlagt

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman bør etterforskes for drapet på Jamal Khashoggi, mener en FN-ekspert.

DREPT: Jamal Khashoggi ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i fjor. Foto: Hasan Jamali
DREPT: Jamal Khashoggi ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i fjor. Foto: Hasan Jamali

Menneskerettsekspert i FN, Agnes Callamard, la onsdag fram en over hundre sider lang rapport om drapet på journalist Jamal Khashoggi.

Ifølge rapporten var drapet på Khashoggi planlagt, skriver CNN.

I rapporten anbefales det også at FNs generalsekretær António Guterres krever etterforskning av Khashoggi og Saud Alqahtani, en rådgiver for den saudiarabiske kongefamilien.

Den saudiarabiske journalisten, skribenten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble drept inne på Saudi-Arabias konsulat i den tyrkiske storbyen Istanbul i fjor.

Saudiarabisk påtalemyndighet sa i en uttalelse i oktober at drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi var planlagt.

Uttalelsen stod i sterk kontrast til hva som til da hadde kommet av offentlige forklaringer fra Saudi-Arabia, som hevdet at drapet var en ulykke som følge av en slåsskamp.

Ifølge amerikansk etterretning ble drapet beordret av Saudi-Arabias mektigste mann, kronprins Mohammed bin Salman.

I desember i fjor ble det kjent at det finnes et lydopptak fra drapet på Khashoggi.

Kilder med kjennskap til etterretningsarbeidet knyttet til drapet på Khashoggi har forklart at lydopptaket er en sentral del av etterforskningen, skriver CNN.

Kilden har forklart til mediehuset at det kommer tydelig fram i lydopptaket at drapet var en planlagt henrettelse.

Mer innhold fra TV 2