Bompengepartiets far kan sørge for første maktskifte på 20 år
STIFTEREN: Frode Myrhol startet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i desember 2014. Fire og et halvt år senere har partiet hans rystet norsk politikk. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
STAVANGER (TV 2): De har allerede sjokkert de etablerte partiene, med sensasjonelle målinger i byer som Oslo og Bergen.
Nå kan partistifter Frode Myrhol sørge for det første maktskiftet i Stavanger på over 20 år.
Både i Stavanger og i nabobyen Sandnes får Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) rundt 12 prosent oppslutning, ifølge målingene Respons Analyse har utført for avisene.
Det betyr at de ligger an til å få inn åtte mandater i Stavanger og seks i Sandnes. Om dette var valgresultatet ville de vært omtrent dobbelt så store som Frp i Stavanger og nesten like store som Frp i Sandnes.
Den potensielle oppslutningen er også i tråd med de sterke målingene FNB har gjort andre steder i landet. Både i Oslo og i Bergen har de rystet de etablerte partiene den siste tiden.
– Jeg er veldig glad for disse målingene. Nå går vi inn i en kritisk fase, hvor det blir viktig å opprettholde den gode trenden. Vi kan ikke slå oss til ro med gode målinger, sier partistifter Frode Myrhol til TV 2.
Bompengepartiets far
Det var han som satte det hele i gang. Tilbake i slutten av 2014 snekret han sammen partiet som til nå har dominert oppkjøringen til høstens kommunevalg.
Myrhol hadde i lang tid latt seg provosere av måten infrastrukturen i kommunene var finansiert på, og politikeren – som spiller poker på fritiden – bestemte seg for å gå all in.
– Jeg var innforstått med at det var dette som måtte til hvis vi skulle få noen påvirkning. Uansett hvor mye vi hadde protestert tror jeg ikke de etablerte partiene hadde tatt hensyn, hvis vi ikke gjorde oss til en reell trussel, sier
han.
– Og det gjør de nå?
– Nå tar de hensyn. Det ser vi klart og tydelig. Det har vært snakk om regjeringskrise på grunn av et parti som stiller lister i elleve kommuner og fire fylker.
Myrhol mener det er oppsiktsvekkende at de etablerte partiene ikke så opprøret mot bompenger komme for lenge siden.
– At de ikke har skjønt det at de har tøyet strikken for hva folk aksepterer alt for langt, det er ubegripelig. De har økt bompengene litt etter litt, etter litt. Og da bypakkene kom eksploderte det, sier han.
– Men bymiljøpakkene bidrar til å redusere utslippene fra transportsektoren?
– Ja. Men infrastruktur er et felles samfunnsgode og det må alle betale for. Det er ikke prosjektene i bypakkene vi er motstander av. Det er hvordan de finansieres.
Del
Han vil ikke si konkret hvordan han vil finansiere bypakkene, men mener det er statens ansvar å sørge for et godt kollektivtilbud. Pengene kan hentes innenfor statsbudsjettets ramme, sier han.
– Vårt fokus er at dette slår veldig usosialt ut. Det er en usosial skattlegging av befolkningen, som vi ikke kan akseptere. Det er et hav av muligheter for omdisponering. Vi er alle staten, og staten må finne pengene. Det går også
an å bruke en ørliten del av oljefondet, sier han.
Veiprising er et avgiftssystem som baserer seg på hvor langt du kjører, når på døgnet du kjører og hvilken type bil du kjører. Dette kan innebære montering av GPS-sendere i alle biler.
Myrhol er ingen tilhenger av forslaget.
– Vi har allerede et system som heter skatt. Hvorfor lage en ny skatt som koster enorme beløp? Legg heller på ett prosent på skatten, så blir det sosialt, sier han.
– Men det er bilistene som bruker veiene?
– Hvis du ser på bypakkene, så blir ikke pengene brukt på vei. De blir brukt på kollektivtransport, gange- og sykkelveier. Hvorfor skal bilistene betale for det?
FNB peker nemlig på Arbeiderpartiets Kari Nessa Nortun som en mulig ordfører etter valget.
– Det er en definitiv mulighet. Men det er også en mulighet for at vi vil peke på John Peter Hernes. Vi kan samarbeide på begge sider. Vi kan også velge å ikke samarbeide med noen og forbli stående utenfor, slik vi gjør i dag, sier
Myrhol.
Tuastad mener Aftenbladet og VGs måling viser at det nå er helt åpent, og at det vil bli en lokal valgthriller 9. september.
Nå ligger alt til rette for en budrunde med FNB, forklarer statsviteren.
– Det mest sannsynlige er at FNB havner på vippen. Da taler mye for et sensasjonelt skifte. Det er i så fall det mest oppsiktsvekkende som har skjedd i Stavanger-politikken på lang tid, sier han.
SMILER HÅPEFULLT: Stavanger Arbeiderpartis ordførerkandidat, Kari Nessa Nortun, kan bli byens første sosialdemokratiske ordfører på over 20 år, med hjelp fra Frode Myrhol og Folkeaksjonen Nei til Mer Bompenger. Foto: Stavanger
Arbeiderparti
Åpner for samarbeid
Sist Ap hadde ordføreren i byen, gikk Kari Nessa Nortun på barneskolen. Da var det faren hennes, Tore Nortun, som hadde kjedet.
Nå kan bompengepartiet sørge for at hun følger i farens fotspor. På toppen av det, vil hun kunne bli historiens yngste Stavanger-ordfører.
– Det er en fin tillitserklæring, og med dagens måling – heldigvis et realistisk utfall, sier hun til TV 2.
– Det politiske landskapet er mer åpent enn på lenge, og vi ser at dette gir store muligheter for et etterlengtet skifte.
Mens byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, kaller FNB for «et totalt useriøst parti», åpner Stavanger Ap for å samarbeide med FNB i siddisbyen.
Nessa Nortun sier de naturligvis vil forhandle med de partiene som gir dem mest gjennomslag.
Det samme gjelder for Myrhol og FNB.
– Vi er et blokkuavhengig parti. Vi stemmer ofte med Høyre, og ofte med Arbeiderpartiet. Det er fremdeles lenge til valget. Vi må ha en god diskusjon og se hva vi får gjennomslag for, sier han.
På TV 2s nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for å forstå hvordan du bruker nettstedet, for å forbedre opplevelsen og tilpasse annonsering. Du kan lese mer om dette i vår personvernpolicy.