TILBAKE: Abbasi-søsknene var tirsdag tilbake i Norge.
TILBAKE: Abbasi-søsknene var tirsdag tilbake i Norge. Foto: Privat

Familien ble nektet tatt imot fordi de kom uten moren

Abbasi-søsknene ble nektet tatt imot fordi de kom uten moren, ifølge Afghanistans ambassadør til Norge, Shukria Barakzai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moren i Abbasi-familien og hennes tre barn på 16, 20 og 22 år ble hentet av politiet lørdag morgen og senere satt på fly til Afghanistan via Istanbul.

Moren ble av helsemessige årsaker returnert til Norge mandag.

Dagen etter ble de tre søsknene fløyet tilbake til Norge etter at Afghanistan sa nei til å ta dem imot. Årsaken skal ifølge ambassadør Barakzai være fordi moren ikke var med søsknene, melder NRK.

Ambassadør Barakzai påpeker også at situasjonen i Afghanistan er forverret, og oppfordrer Norge, og andre nasjoner, til å være oppmerksomme på menneskerettigheter når det kommer til barn på flukt.

Politiets utlendingsenhet (PU) vil verken avkrefte eller bekrefte om dette var grunnen til at afghanske myndigheter sa nei til å ta imot tre søsknene.

Men PU-sjef Jørgen Olafsen sier at de valgte å gjennomføre utsendelsen ettersom de ikke fikk innsigelser fra afghanske myndigheter.

Afghanske myndigheter ble varslet om tvangsreturen av Abbasi-familien, men de ga ingen aksept på forhånd. Det er heller ikke vanlig å få en slik bekreftelse fra afghanske myndigheter opplyste PU i en pressemelding tirsdag.

(©NTB)