Havrerisotto, havrekjeks, havre –og kjøleskapsgrøt

Wenche besøker gamlebyen i Fredrikstad sammen med kornprodusent Johan Anstensrud fra Den Sorte Havre. De har spesialisert seg på svarthavre – et korn som har blitt dyrket siden vikingtiden.

Havrerisotto

  • 4 dl usprøytet Steel Cut havre
  • 2 sjalottløk
  • 1 ss rapsolje
  • 3 dl eplemost (ikke for søt)
  • 1-2 ts saft av sitron
  • 8 dl kyllingkraft eller grønnsakkraft
  • ca. 1 dl finrevet smakfull fast hvit ost, velg gjerne norsk ost (eventuelt parmesan)
  • gressløk eller andre urter

Finhakk sjalottløk og surr den blank i olje. Tilsett steel cut havre, rør om og la surre i oljen i ca. 1 min. Tilsett eplemost og kok inn til en grøtet konsistens.

Tilsett halvparten av kraften, kok under omrøring og med mer kraft underveis, rør hele tiden. Ikke la det koke tørt. Steel cut havre er ferdig kokt etter 20-25 min. Dette er som å koke risotto.

Tilsett finrevet ost og urter.

Server som en vegetarrett (eventuelt uten ost) eller server med spekemat, røkt fisk eller en skive stekt laks / ørret.

Havregrøt på 1-2-3

Wenches beste og smakfulle start på dagen!

  • 3 dl havregryn
  • 3 dl vann eller melk
  • honning
  • kanel
  • salt etter smak

Kok opp og rør om i 2-3 min. Spe eventuelt med litt melk eller litt mer vann hvis grøten blir for tykk.

Andre smaker du kan tilsette: Lønnesirup, rosiner/tranebær, friske blåbær, bringebær, frukt i biter eller tørket frukt.

For de som trenger ekstra næring: Kok grøten på melk og eventuelt tilsett 1-2 ts smør før servering.

Havrekjeks

  • 70 g lettkokt havregryn
  • 70 g sammalt spelt mel (eller hvetemel)
  • 70 g brunt sukker
  • ½ ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver eller ½ ts natron
  • 70 g smeltet smør
  • ½ dl melk

Litt lønnesirup, kanel eller kardemomme etter smak. Eventuelt finhakket mørk sjokolade (ca. 50 g) eller hakkede valnøtter/hasselnøtter.

Varm stekeovnen til 185 grader.

Bland sammen det tørre, smelt smør og tilsett sammen med melk og rør sammen til en grøtet deig. Bruk 2 spiseskjeer og sett på bakepairkledet stekebrett (så store som man ønsker).

Stek på 185 grader i 12-14 minutter. Kjeksene skal være litt myke når de tas ut av ovnen, de vil stivne når de avkjøles på rist. Viktig at kjeksene er helt avkjølt før de legges i boks eller på glass.

Tips: Sløyf sukker, da er kjeksen perfekt med ost!

Kjøleskapsgrøt

  • 4 dl lettkokte havregryn
  • 3 dl eplejuice
  • saft fra sitron (2-3 ss)
  • 1 finrevet eple
  • 1-1½ dl hakkede nøtter/mandler (kan sløyfes)
  • 2 dl kefir eller naturell yoghurt
  • 1 dl tranebær eller rosiner
  • 1-2 ss honning
  • kanel etter smak

Bland sammen gryn, eplejuice og sitron. La trekke i kjøleskap minst 1 time (helst 6-7 timer). Riv eple fint opp og tilsett i den kalde grøten sammen med hakkede nøtter,kefir/yoghurt, rosiner, honning og kanel. Rør lett om. Dryss eventuelt mer nøtter og frukt/kokos før servering.