UERFAREN: Frank Lampard ledet Derby til sjetteplass og playoff-finale i sin første sesong som manager.
UERFAREN: Frank Lampard ledet Derby til sjetteplass og playoff-finale i sin første sesong som manager. Foto: David Klein

– Kanskje den største gamblingen de har gjort om de går for Lampard

Frank Lampard (40) er storfavoritt til å ta over den ledige managerstillingen i Chelsea. TV 2s ekspert tror at overgangsnekten kan kjøpe klubblegenden tid av normalt sett utålmodige eiere.

– Når ting ble som de ble under Sarri, og settingen er som den er nå, er det naturlig at han er linket dit.

Det sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

Allerede før Maurizio Sarri ble klar for Juventus, ble det spekulert på i britiske medier om Lampard kom til å erstatte ham som Chelsea-manager.

Nå er det «forventet» at 40-åringen blir ansatt. Det skriver blant andre The Telegraph.

Da får London-klubben en manager som, i motsetning til de fleste av sine forgjengere, kjenner klubben ut og inn, understreker Petter Myhre.

Lampard spilte for Chelsea fra 2001 til 2014, og vant Premier League tre ganger.

– Samtidig er det en viss form for gambling. Det er en tidligere fantastisk god spiller og en klubblegende, men han har veldig lite erfaring som trener. Og minimalt som topptrener. Det er en stor risikofaktor ved å gjøre en slik ansettelse. Man vet ikke hva man får, selv om han har klare tanker på hvordan han ønsker at ting skal være. Det er noe helt annet å være manager for en storklubb enn spiller, påpeker Myhre.

– Kanskje den største gamblingen de har gjort

Foruten managerne som i utgangspunktet bare ble ansatt som vikar, har Lampard den klart mest beskjedne CV-en blant dem som er blitt hentet av Roman Abramovitsj.

Midtbanelegenden har bare ledet Championship-klubben Derby i én sesong. Der endte det med sjetteplass i serien og tap i playoff-finalen.

Det står i sterk kontrast til navn som José Mourinho, Carlo Ancelotti, Maurizio Sarri og Antonio Conte, minner Myhre om.

– De ansettelsene er mye tryggere enn dette vil være, mener TV 2s fotballekspert.

– Så kan man si at alle ansettelser er det en viss risiko med. Men Chelsea har lyktes med mange ansettelser de har gjort, og det har vært stort gjennomtrekk. Likevel har de greid å ha suksess. Dette er nok kanskje den største gamblingen de har gjort om de går for Lampard, fortsetter han.

Også sammenlignet med de andre managerne for toppklubbene i Premier League, er CV-en svært tynn.

– Det å lede en sånn gruppe, er mye mer utfordrende enn folk tror. Også skal han konkurrere med mange av de beste trenerne i verden. Én ting er at det er vanskelig å være trener på så høyt nivå med så lite erfaring, men en annen ting er at dem han skal konkurrere mot har ekstremt god erfaring og er blant de beste, konstaterer Myhre.

Hazard-problemet

En annen sak som gjør Lampards jobb vanskeligere, er overgangsnekten Chelsea har hengende over seg.

Tidlig i juni anket London-klubben saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Det er blitt spekulert på om overgangsnekten vil bli fryst mens CAS behandler anken, men ifølge The Telegraph er Chelsea forberedt på at de ikke kommer til å kunne hente spillere før neste sommer.

Myhre tror at overgangsnekten kan være en del av grunnen til at Chelsea ikke ser ut til å gå for en mer anerkjent manager. Ikke minst med tanke på at Eden Hazard er borte, sannsynligvis uten med sjanser om å erstatte ham.

– Jeg kan godt skjønne om andre etablerte managere har vært mer skeptiske nettopp fordi Hazard er borte. Det er en del usikkerhetsmomenter rundt spillergruppen med overgangsnekten, sier Myhre, før han fortsetter:

– Forventningene i Chelsea vil være høye uansett. De står ikke nødvendigvis i stil til det faktum at de har mistet sin klart beste spiller, og ikke får lov å kjøpe noen. Det er det ikke mange som tenker på om de begynner å tape kamper.

Derfor kan bekreftelsen drøye

Likevel tror han at Lampard kan få mer tid på seg enn sine forgjengere. Ikke siden José Mourinhos første regjeringsperiode har en manager fått mer enn drøyt to og en halv sesong av Roman Abramovitsj.

– En erfaren manager vil ha større press enn det Lampard har. Han kan flyte på historikken han har der, navnet og personligheten neste sesong. Men han blir også målt på at «vi er en klubb som skal kjempe om titler», og etter at den overgangsnekten er over, kommer han til å leve under samme press som de andre har gjort, tror han.

Ifølge The Telegraph kan en bekreftelse av Lampard-ansettelsen la vente på seg. Avisen skriver at overgangsnekten gjør at Chelsea ikke føler et behov for å forhaste seg til å få en ny manager på plass, i og med at han uansett må jobbe med den nåværende stallen.