Slakter VAR-somling: – En god vin tipper jeg de finner penger til ganske lett

Stabæks Vadim Demidov mener Norges Fotballforbund må legge penger på bordet for å få VAR til Eliteserien, men planene er utsatt.

Se reportasje i Sportsnyhetene over!

Etter at Tommy Høiland skaffet Viking en omdiskutert straffe mot Lillestrøm søndag, og straffen til Stabæks Luc Kassi ble underkjent mandag, har diskusjonen om videodømming (VAR) i norsk fotball blusset opp igjen.

Nå mener Stabæks Vadim Demidov at Norges Fotballforbund må skaffe pengene til teknologien - som har fått en prislapp på opp mot 20 millioner kroner.

– Et par mann bort i forbundet, så har du vel 20 millioner kroner. Det er nok mange som flyr rundt og ikke gjør så veldig mye, sier Demidov til TV 2 med et smil og legger til:

– Nei, jeg skjønner jo at det koster. Men hvis Eliteserien skal konkurrere med resten av Europa må vi være med på utviklingen her også. Det er kjedelig hvis Norge blir sett på som et land og en liga der ting ikke er på stell, og det tar veldig lang tid. Jeg tipper at pengene finnes, men det er sikkert noen som vil betale noen andre regninger med de pengene.

– Hvor viktig er det rent sportslig at VAR kommer på plass?

– Jeg syns jo at det er veldig i tiden, og de store ligaene har det vel fast. Akkurat mållinjeteknologien er veldig svart/hvitt, og for meg er det ingenting å tenke på hvis man har mulighet til å få det inn. Det er også gøy for publikum, og at fotballen blir litt mer på teknologien er jeg for, mener 32-åringen.

– Så det haster litt?

– Ja, jeg syns det. Jeg tipper at forbundet er såpass godt smurt at de har penger et eller annet sted. En god vin og en god middag i utlandet tipper jeg at de finner penger til ganske lett, men den teknologien må de visst lete litt lenger etter. Jeg mener jo at de klarer å finne penger til hvis de virkelig vil gå inn for det, understreker Demidov.

– Tidligst 2021

Direktør for konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn, må dessverre skuffe Stabæk-spilleren.

I fjor sommer uttalte fungerende generalsekretær i NFF, Kai-Erik Arstad, at testene skulle begynne allerede i 2019. Nå er planene utsatt.

– Hvis vi er heldige kan vi kanskje starte noen tester høsten 2020. Det er planen nå. Hvis vi holder på ambisjonen om å få testet neste høst så er det kanskje realistisk å få på plass en fast ordning om halvannet år. Men endelig innføring er helt avhengig av dialogen med klubbene, for å få på plass en dekning av kostnadene rundt dette, sier Fisketjønn til TV 2.

– Hvor store kostnader anslår dere?

– Vanskelig å si. På de første møtene vi var på for to år siden ble det sagt 15-20 millioner kroner. Nå har vi dialog med danskene, og de har kommet ned på sju-ni millioner danske kroner. Altså i underkant av ti millioner norske kroner. Så kostnadene går stadig nedover.

– Hvem skal betale dette?

– I dag er det jo en splitt mellom toppklubbene og forbundet, der klubbene tar kamphonoraret til dommerne mens vi dekker opplæring og lønn. Så en fremtidig splitt er det naturlig å diskutere også her. Dette er nok ikke en regning som NFF tar alene, nei.

I tillegg til de økonomiske kostnadene for å installere teknologien, understreker Fisketjønn at dette også innebærer praktiske utfordringer.

– For det første må vi tilfredsstille en protokoll i forhold til FIFA-krav, det andre er opplæring av dommerne som skal være med. Både de som er på banen og de som sitter foran TV-skjermen trenger opplæring, understreker han.

Stabæk åpner for økonomisk bidrag

Selv om Demidov mener at forbundet burde ta regningen selv åpner Stabæks sportssjef, Inge André Olsen, for å spytte inn penger til fellesskapet for å få VAR til Eliteserien.

– Alle ønsker et rettferdig resultat, og at ikke tilfeldigheter skal være avgjørende. Så sånn sett så ville man jo ønske det velkommen på norske arenaer også. Det er vel et kostnadsspørsmål man må se på nå fremover, sier Olsen til TV 2.

– Har Stabæk penger til å være med på å bidra til å installere dette relativt kostbare systemet?

– Vi bruker ikke så mye på husleie, så vi kan heller bruke pengene på teknologi. Det er det som gjør oss bedre. Samtidig utvikler teknologien seg i rakettfart, så vi skal ikke se bort ifra at også prisen på den teknologien går ned på sikt. Så det er noe vi bør utrede, og se på mulighetene for, sier han.

Demidov understreker at endringene ikke bør la vente på seg.

– Eliteserien er nede i en liten bølgedal nå, hvor vi må gjøre absolutt alt vi kan for å få litt blest og interesse. Da må vi se på de større ligaene, og ikke bare tenke at alt koster penger. Vi må gjøre noe drastisk, både med tanke på publikumstall og at folk trenger litt nye og morsomme ting inn i fotballen, avslutter 32-åringen.