Raser mot nedleggelse:

– Man kødder ikke med oss som går med baby på magen

Mellom 100-150 mennesker møtte opp utenfor bygg 8 på Ullevål for å vise sin misnøye mot at deler av ABC-klinikken legges ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ledelsen ved Oslo universitetssykehus besluttet mandag å stenge deler av tilbudet ved ABC-klinikken på Ullevål sykehus.

Klinikken er landets mest kjente fødested for naturlige fødsler. Nedleggingen innebærer at kvinner som skal føde ikke vil få muligheten til å ha kontrollene sine der. Disse blir nå overført til kommunehelsetjenesten.

Flere hundre demonstranter

Det har fått flere til å reagere kraftig.

Tirsdag klokken 12 møtte mellom 100-150 mennesker opp utenfor bygg 8 på Ullevål for å vise sin misnøye.

Demonstrasjonen var i regi av bunadsgeriljaen med Anja Cecilie Solvik i spissen.

– Vi er veldig fornøyd med oppmøtet med så kort varsel. Det viser hvor viktig det er for folk. Vi ser at det ikke bare er ansatte som har møtt opp her i dag, men mange mødre som har hatt gode opplevelser med ABC-klinikken, sier leder for Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik, til TV 2.

– Hvorfor er dere så kritisk til at deler av avdelingen stenges?

– Forskning viser at den jobben de gjør er utrolig bra, og derfor er vi kritisk til at de har tenkt å flytte ressurser over til andre avdelinger. Vi ønsker heller at ABC skal få flere ressurser slik at de kan fortsette det gode arbeidet de gjør, sier hun.

– Svært viktig

Anne Blix fødte selv på ABC-klinikken for ni uker siden, og hadde tirsdag tatt turen til Ullevål.

– Det var en god og veldig rolig opplevelse. Det skal være trygge og kjente omgivelser, og da jeg kom inn møtte jeg en jordmor jeg hadde vært i kontakt med tidligere, og som jeg visste var på vakt, forteller hun til TV 2.

NYBAKT MOR: Anne Blix fødte ved ABC-klinikken for kun ni uker siden. Hun mener det er svært viktig at tilbudet opprettholdes.
NYBAKT MOR: Anne Blix fødte ved ABC-klinikken for kun ni uker siden. Hun mener det er svært viktig at tilbudet opprettholdes. Foto: TV 2

Blix mener det er svært viktig at svangerskapstilbudet ved ABC-klinikken bevares.

– Det er viktig å opprettholde de avdelingene hvor det naturlige er det normale, sier hun.

Den nybakte moren sier hun er imponert over oppmøtet.

– Man kødder ikke med oss som går hjemme med baby på magen og i vogn, for da stiller vi opp. De får ikke lov til å stanse og legge ned ABC, slår Blix fast.

– Vanskelig situasjon

Assisterende avdelingsleder ved kvinneklinikken, Aase Devold Pay, sier til TV 2 at de er i en svært vanskelig økonomisk situasjon med store bemanningsutfordringer.

– I det siste har det kommet meldinger fra ansatte og tillitsvalgte om at vi aktivt må gjøre noe for å møte utfordringene. Vi jobber systematisk med forbedringsprosjekter, men er nå i en situasjon hvor vi er nødt til å se på spesifikke oppgaver som ikke ligger hos spesialisthelsetjenesten å ivareta, sier hun.

Devold Pay innrømmer at hun gjerne skulle sett at tilbudet ved ABC-klinikken ble bevart.

– Vi har hatt dette tilbudet i 22 år, og det er helt unikt i Norge. Men i den situasjonen vi er i nå, er vi nødt til å prioritere, sier hun.

Den assisterende avdelingslederen skryter av engasjementet til de drøyt hundre menneskene som hadde møtt opp utenfor Ullevål.

– Jeg synes det er flott å se at jordmødrene står opp for yrket sitt, for kvinnene og for pasientene de ivaretar, sier Devold Pay.

Hun håper de nå kan gå inn i en konstruktiv dialog med de ansatte og tillitsvalgte, slik at de sammen kan finne løsninger som kan fungere.

– Parodisk

Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes, hadde også tatt turen til demonstrasjonen. Han er sterkt kritisk til regjeringens innsats, og sikter spesielt til statsminister Erna Solbergs oppfordring til norske kvinner om å få flere barn.

– Oppfordringen til Erna Solberg blir helt parodisk. Først skal de legge ned i Kristiansund, og nå legger de ned deler av ABC-klinikken. Det er helt høl i hodet, og her må Bent Høie komme på banen og stanse nedleggelsen, sier Moxnes.

– Er det håp for at nedleggelsen kan stanses?

– Det er overhodet ikke for sent. Bent Høie kan skjære gjennom og be de stanse denne nedleggelsen. Hvis han vil, får han det til, sier politikeren.