KOBLES TIL KORRUPSJON: Michel Platini.
KOBLES TIL KORRUPSJON: Michel Platini. Foto: Matteo Bazzi

Fransk avis hevder Platini er arrestert for korrupsjon

Tidligere Uefa-president Michel Platini skal være arrestert i en sak som knytter seg til tildelingen av fotball-VM til Qatar i 2022.

Det er franske Mediapart som tirsdag formiddag melder at Michel Platini (63) er arrestert av politiet.

Omstridt tildeling

Det er rettet mistanker om korrupsjon mot den tidligere Uefa-presidenten i forbindelse med tildelingen av fotball-VM til Qatar i 2022.

Ifølge avisen ble Platini arrestert av politiet tirsdag. Mediapart hevder å kjenne til at 63-åringen skal ha blitt fraktet til fransk politis avdeling for korrupsjonskriminalitet (OCLCIFF) i Nanterre utenfor Paris.

Han nekter for å ha gjort noe galt.

– Han er ikke lenger anholdt. Dette har vært en storm i et vannglass, sier hans advokat William Bourdon til nyhetsbyrået AFP.

Valget om å arrangere VM i Qatar i 2022 har møtt sterk kritikk fra både fotballmiljøet og menneskerettsaktivister. Det er også blitt rettet sterk mistanke om korrupsjon og bestikkelser rundt tildelingen, som ble gjort i 2010. Flere mener at Qatar kjøpte seg til VM i 2022.

Det er franske økokrim (PNF) som skal ha beordret og står i spissen for korrupsjonsetterforskningen som pågår rundt Qatar-VM i 2022.

Langvarig etterforskning

Etterforskningen ble innledet allerede i 2016, og Platini ble allerede i desember 2017 hørt som vitne i saken første gang. Den tidligere UEFA-presidenten har åpent innrømmet at han stemte for at Qatars skulle tildeles VM-sluttspillet om tre år.

PNF skal ifølge Le Monde blant annet være interessert i en lunsj som fant sted i det franske presidentpalasset 23. november 2010. Der deltok blant andre Platini, daværende president Nicolas Sarkozy og den nåværende emiren i Qatar, Tamim bin Hamad Al-Thani.

Det samme gjorde den daværende generalsekretæren i det franske presidentpalasset Claude Gueant og president Sarkozys daværende tekniske rådgiver på idrettsområdet, Sophie Dion. Gueant skal ifølge Mediapart ha blitt avhørt mandag og har status som såkalt «fri mistenkt».

Platini var president i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) mellom 2007 og 2015 frem til han måtte tre til side da han ble utestengt av FIFAs etiske komité for en pengeoverføring mellom ham og tidligere FIFA-president Sepp Blatter. Straffen utløper i oktober.

Fotball-VM spilles vanligvis på sommeren, men på grunn av det varme klimaet i det arabiske landet blir mesterskapet flyttet til vinterstid. Det er bekreftet at VM spilles mellom 21. november og 18. desember.