Mann truet trikkefører med kniv – skutt av politiet

En mann i 50-årene er skutt av politiet etter at han truet en trikkefører i Oslo med kniv. Politipatruljen på stedet var ikke utstyrt med elektrosjokkvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag holdt politiet pressekonferanse på politihuset på Grønland i forbindelse med at en mann ble skutt i beinet av politiet på Solli plass i Oslo.

Der opplyste politiet at hele den såkalte trusselpyramiden var ivaretatt før skuddet falt, da den nå skadde mannen ble advart muntlig, at det ble brukt peppergass, og at det ble løsnet varselskudd.

Det ble derimot ikke benyttet elektrosjokkvåpen, slik enkelte politipatruljer i Oslo nå er utstyrt med.

– Mannen ble skutt med standard tjenestevåpen. Elektrosjokkvåpen er et prøveprosjekt, og det er noen tjenestemenn som er opplært i pilotprosjektet. De var ikke til stede, sier Martin Strand, stabsjef i Oslo politidistrikt.

Den skadde mannen er innlagt på Ullevål sykehus. Han er født i 1960, og har vært norsk statsborger siden 2002.

Truet med kniv

Tirsdag morgen like før klokken 10 ble politiet kontaktet ev en trikkefører i Oslo som sa at han var blitt truet av en mann med kniv.

– Politiet fikk melding om en trusselsituasjon på en trikk. Han gikk etter hvert av trikkeveien, og vi lokaliserte ham på Skillebekk, sier innsatsleder Tore Barstad til TV 2.

Mannen nektet da å etterkomme politiets ordre. Politiet befant seg ved Solli plass i Oslo, da de avfyrte et varselskudd og deretter rettet skudd mot gjerningsmannen, som ble skutt i beinet.

– Vedkommende er siktet i saken. Han nektet å etterkomme påleggene politiet ga ham. Det var også opplysninger om at han skulle ha sagt at han var i besittelse av en granat, og han var i besittelse av en kniv, sier Barstad.

Innsatslederen bekrefter at det ble skutt med skarp ammunisjon, ikke med elektrosjokkvåpen.

Truet med granat

Mannen skal ha sagt til trikkeføreren at han hadde en granat i bagen sin.

– Bagen blir nå sjekket av bombegruppa , sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til TV 2.

Klokken 10.40 skriver politiet på Twitter at bombegruppen har sjekket bagen, og at de ikke har funnet noen farlige gjenstander.

Han opplyser at mannen er kjent av politiet fra før, og at alt tyder på at han handlet alene. Han er nå fraktet til sykehus.

– Han er bevisst og våken. Hvor skadd foten er, har vi ikke detaljer på foreløpig, sier Iversen.

Nå foretar politiet vitneavhør og åstedsundersøkelser på stedet. Spesialenheten for politisaker er varslet.

– Skremmende

Wetle Finsådal er salgssjef Salgia, som ligger like ved åstedet. Han ble vitne til hendelsen.

– Jeg ser vedkommende prøver å komme seg vekk. De fortsetter å argumentere og skrike, og til slutt blir det avfyrt et varselskudd, og det tar ikke lang tid før skudd nummer to kommer. Det var det skarpe skuddet som fikk vedkommende til å gå i bakken, sier Finåsdal.

– Hvordan opplevde du det?

– Det var litt skremmende og samtidig litt interessant å se hvordan politiet håndterer ting. Jeg synes de klarte seg bra, for han virket helt ustyrlig.

Han mener situasjonen pågikk i ti minutter. Han var ikke redd, og følte seg ganske trygg.

– Jeg har aldri vært vitne til noe sånt før. Jeg har jobbet her i to år, og opplever strøket som veldig rolig. Men ting kan skje overalt, så man skal ikke bli overrasket, sier han.

Skryter av politiet

Rallysjåfør Andreas Mikkelsen var også vitne til hendelsen. Han forteller at han lå i senga da han hørte bråk utenfor vinduet.

POLITISKRYT: Andreas Mikkelsen mener politiet gjorde alt rett i situasjonen.
POLITISKRYT: Andreas Mikkelsen mener politiet gjorde alt rett i situasjonen.

– Da så jeg en pent kledd mann av utenlandsk opprinnelse med en koffert. De ropte at han måtte roe seg ned og at han måtte slippe kniven, men han nektet. Da ble det avfyrt et varselskudd, sier Mikkelsen.

Han vil gi politiet skryt for hvordan de håndterte situasjonen.

– Politiet oppførte seg superbra. De prøvde å varsle han på alle mulige måter, men han hørte ikke etter, sier han.

– Det er ikke ofte man opplever noe sånt. Jeg lå i sengen først, men da jeg hørte «slipp kniven», skjønte jeg at det var noe jeg måtte få med meg. Det var ganske dramatisk