ÅSTEDET: Her, like utenfor sitt eget hjem, ble 16 år gamle Laura Iris Haugen knivdrept av sin tidligere klassekamerat.
ÅSTEDET: Her, like utenfor sitt eget hjem, ble 16 år gamle Laura Iris Haugen knivdrept av sin tidligere klassekamerat. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Drapet på Vinstra:

Leste opp tiltalte (17) sin tentamen: «Oh Sweet Violence»

LILLEHAMMER (TV 2): Gutten som drepte Laura Iris Haugen (16), hadde i forkant skrevet en rekke voldelige filmmanus og tegneserier. En av tekstene leverte han på skolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tentamenen leverte 17-åringen mot slutten av tiendeklasse på ungdomsskolen, omkring et halvt år før drapet fant sted.

Gutten har gitt oppgaven teksten «Oh Sweet Violence».

Der setter han seg inn i hodet på karakteren Christopher, som har tanker om å drepe en jente. Ideene er mange og involverer bruk av våpen.

«A man's head being blown away by a shotgun. A woman cut in two. I always managed to control these thoughts because of my strict rules, but latety they have come to the front of my mind», skriver han.

På norsk: «En manns hode blir blåst av med hagle. En kvinne kuttet i to. Jeg har alltid kunnet kontrollere disse tankene på grunn av de strenge reglene mine, men i det siste har de dukket opp fremst i hodet mitt».

Fortellingen ender med at Christopher dreper jenta med en kniv og sover i sengen ved siden av henne.

«We made it pal, you and me, Christopher and violence, I whispered», skriver han. På norsk: «Vi klarte det, kompis, du og jeg, Christopher og volden, hvisket jeg».

– Fikk du noen reaksjon på den engelsktentamen der? spør statsadvokat Jo Christian Jordet.

– Jeg tror læreren sa fra om det til moren og faren min, men de sa aldri noe til meg. Jeg har hørt i ettertid at noen lærere ble forskrekket eller noe sånt, sier 17-åringen.

Gråt under opplesning

I forrige uke la Fylkesmannen i Innlandet frem den foreløpige granskningsrapporten av Nord-Fron kommune, der Vinstra ligger.

Den avdekker ingen lovbrudd, men konkluderer med at både Vinstra ungdomsskole og Vinstra videregående skole har mislyktes i sitt ansvar for å sørge for at alle barn har det bra på skolen.

Statsadvokat Jordet bruker mye av tirsdagen i retten på å vise frem og lese fra fortellinger og tegninger som politiet har funnet på 17-åringens soverom.

En av dem viser en naken kvinne med blod over hele halsen. Andre viser voldtekter og knivstikking.

Den 17 år gamle gutten gir tydelig uttrykk for at han synes det er ubehagelig å få tekstene opplest i en fullsatt rettssal. På et tidspunkt tar han også til tårene og ber aktor om å ta en pause.

En av tekstene har gutten skrevet 24. oktober 2018, nøyaktig en uke før drapet. Der beskriver han i detalj hvordan han planlegger å ta livet av Iris Haugen, som han gir uttrykk for at han er dypt forelsket i.

Word-dokumentet han har skrevet i, er sist redigert klokken 16.32 den 29. oktober – to dager før drapet. Da hadde gutten oppholdt seg utenfor jentas hjem i en periode, før han gikk hjem og føyet et avsnitt til dokumentet:

«Mellom 15:00 og 16:00 kom noen som jeg ventet på. Jeg så personen nærme seg og det var da adrenalinet strømmet på. Så var det hele plutselig over».

«Faen som kvinner avskyr meg»

Flere av de andre tekstene som leses opp, er lange utgreiinger om hvordan 17-åringen ser på sitt eget liv. Hans fascinasjon for ekstrem vold er et gjennomgående tema, i tillegg til hans følelser for jenta han har drept.

«Faen som kvinner avskyr meg. De fortjener å bli jekket ned noen hakk», skriver gutten. «Lag en film der kvinner blir brutalt men vakkert drept. De er vakre når de dør», skriver han videre.

En annen tekst handler om en kvinne som er tildekket av blod.

– Du skriver om en kvinne tildekket av glinsende blod. Syntes du det var fascinerende? spør aktor.

– Jeg har i hvert fall før syntes at det var fascinerende. Nå fremstår det bare som ekkelt og grotesk, sier gutten.

– Ser du en parallell til det som skjedde med Iris?

– Ja, jeg gjør det, men dette var en filmidé. Kanskje jeg har inspirert meg selv på en måte.

– Kan du ta det bort?

Den eldste teksten aktor viser frem, skrev tiltalte da han var bare 11 år gammel. Det korte diktet har fått tittelen «The dead ones».

SISTE FARVEL: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen. Også et tilstøtende bygg ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen.
SISTE FARVEL: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen. Også et tilstøtende bygg ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Etterpå får retten se et filmmanus med flere tegninger. Filmideen har fått tittelen «mord i et nakent rom».

– Kan du ta det bort, kanskje? Jeg har ikke lyst til å se på det, sier gutten i retten etter å ha forklart seg om tegningene.

Gutten svarer på spørsmål at han i dag angrer på det han har gjort.

– Det jeg har gjort, er forferdelig, sier han.

– Hva er det som er forferdelig med det du har gjort? spør aktor.

– Det at Iris er død, og at hun døde på en så forferdelig måte, sier han.

– Hva får det deg til å føle?

– Jeg blir trist og kvalm nesten, sier gutten.

Misliker behandlingen

Han skulle gjerne hatt drapet ugjort, blant annet fordi han mistrives fælt i den psykiatriske behandlingen han mottar i dag. Samtidig er han enig i sin egen diagnose som schizofren.

– Hadde du ikke da hatt et behov for å være på psykisk sykehus uansett om du ikke hadde gjort det eller ikke?

– Jo, sikkert. Men kanskje jeg kunne vært på et vanlig psykisk sykehus og ikke et sånt sikkerhetssykehus. Det hadde i hvert fall vært bedre, sier han.

Når gutten er ferdig med sin forklaring, skal retten få høre fra fem øyenvitner til drapet. Tre av dem er naboer, mens de to siste er den avdøde jentas mor og bror.

Totalt skal nærmere 30 personer vitne i saken, som det er satt av to uker til i tingretten.