Norge videre i VM etter dramatikk mot Sør-Korea

Sør-Korea yppet seg, men to straffescoringer sikret åttendedelsfinale for Norge.

Sør-Korea – Norge 1-2 (0-1)

Se sammendrag fra kampen i vinduet øverst!

Norge tok seg videre til åttendedelsfinalen i VM etter mandagens 2-1 seier over Sør-Korea.

Men noen enkel seier var det ikke, i en kamp der Sør-Korea presset Norge og satte de til tider ut av spill. Men to straffescoringer av Caroline Graham Hansen og Isabell Herlovsen holdt til å fortsette VM-reisen.

– Det er godt å vise at vi kan vinne på dårlig dag også. Hadde dette vært for ett-to år siden, så hadde vi tapt. Det viser at vi klarer å stå i det, selv om det går litt i mot, sier Maria Thorisdottir til TV 2.

– Det blir tøft, det er en slitekamp. Men det viktigste er at vi vinner og er videre til åttendedels. Det var tøft i dag, men igjen så jobber vi utrolig hardt for hverandre og viser en styrke i laget som er veldig, veldig bra, sier Herlovsen til TV 2 etter kampen.

– Vi henger ikke helt sammen. Det blir store avstander, og vi klarer ikke å flytte beina kjapt nok. Da får de rommene de vil ha, forklarer spissen.

Etter Frankrikes seier over Nigeria endte Norge på andreplass i puljen med seks poeng. Landslagssjef Martin Sjögren innrømte at det ikke var Norges sterkeste kamp i VM.

– Det var slitsomt. Men jeg synes det er fint, det viset at vi kan vinne fotballkamper på ulike måter. Nå har vi spilt en veldig fin angrepsfotball i de to første kampene. I dag kom vi ikke helt i gang med angrepsspillet vårt, og vi ble lange og brede, det var mye rom for Sør-Korea å spille i og da er de dyktige. Men vi sliter, gir hundre prosent og vi vinner kampen med 2-1. Vi er videre til åttendedelsfinalen og det er det som gjelder, sier Sjögren til TV 2.

– Nå trenger vi ikke å tenke på hvordan denne kampen gikk egentlig, vi er i en åttendedelsfinale i VM og det er det som betyr noe, sier TV 2s kommentator Solveig Gulbrandsen etter kampslutt.

Åpnet med straffe

Norge fikk en drømmestart på kampen da de fikk straffe etter kun tre minutter.

På en corner ble Maria Thorisdottir holdt i feltet av So-hyun Cho, og dommer Marie-Soleil Beaudoin pekte konsekvent på straffemerket. Graham Hansen sendte ballen i det venstre hjørnet, og selv om keeper Min-Jung Kim gikk til riktig side, endte ballen i nettmaskene til 1-0 ledelse for Norge.

40 minutters press fra Sør-Korea

Etter kalddusjen i starten fikk Sør-Korea fart på beina og viste hvor farlige de kan være i angrepsposisjon. Ved flere anledninger var de farlig nære utligning, og tok mer og mer over spillet utover i kampen.

– De er utrolig bra teknisk og det går fort. Vi sliter rett og slett med å få kontakt og brukt fysikk, sier kommentator Gulbrandsen i det klokken passerte halvtimen.

Sør-Korea fortsatte å presse og det var ikke mye fred å få for Norge. Manglende kvalitet i avslutningene var mye av grunnen til at det ikke sto 1-1 etter førsteomgang.

– Jeg synes det er mye mer stress å spore hos de norske jentene. Den roen med ballen som vi har sett før er litt borte. Det er mye mer sånne halve klareringer oppi været, får ikke tatt ned ballen og roet ned spillet. Det er også Sør-Koreas fortjeneste med at de er aggressive i presset, sier Guldbrandsen.

Men Norge var heldige og holdt unna et 40 minutters press fra Sør-Korea og gikk til pause i ledelsen 1-0.

Ny straffe - Graham Hansen ut med skade

Fire minutter etter pause gikk Graham Hansen i bakken innenfor Sør-Koreas 16-meter, og dommer Beaudoin pekte nok en gang på straffemerket.

Denne gangen var det Isabell Herlovsen som satte ballen i nettmaskene, men ikke mer enn så vidt. Keeper Kim gikk enda en gang riktig vei og fikk denne gangen hanskene på ballen. Men ballen gikk via stolpen og i mål til 2-0-ledelse for Norge, og Herlovsen kunne juble for sitt første mål så langt i VM.

Men mens resten av Norges spillere jublet for scoring, satt Graham Hansen med tårer i øynene på benken. Det som så ut som et overtråkk, samtidig som at Chae-Rim Kang tråkket på foten hennes, førte til at Barcelona-spilleren måtte ut med skade. Omfanget av skaden er ikke klart.

Sør-Korea reduserte

I det 77. minutt kom scoringen Sør-Korea hadde ventet på etter flere sjanser i første- og andreomgang. Det norske forsvaret hang ikke med på notene, og alene med Ingrid Hjelmseth gjorde Min-Ji Yeo ingen feil da hun reduserte til 1-2. Dermed var det full spenning i kampens siste 13 minutter pluss tillegg.

Sør-Korea var svært nære utligning like før slutt, men Norge kunne puste lettet ut og feire plass i åttendedelsfinalen.