Den tidligere presidenten skal ha falt om og besvimt en rettshøring, ifølge nyhetsbyrået AP som siterer egyptisk TV.

Han døde senere på sykehus, ifølge flere medier.

Morsi var i retten tiltalt for spionasjeanklager da han kollapset, skriver BBC.

Styrtet i statskupp

Som president overtok Morsi makten 30. juni 2012 etter at landet var styrt av Det øverste militærrådet siden Den egyptiske revolusjonen året før.

Morsi vant presidentvalget med 51,7 prosent av stemmene, og var landets første folkevalgte president. Han ble avsatt 3. juli 2013 da general Abdel Fattah el-Sisi tok over i et statskupp.

Det muslimske brorskap

Morsi ledet lenge Det muslimske brorskapet i Egypt. Han ble valgt inn i det egyptiske parlamentet i 2000.

Etter den egyptiske revolusjonen i 2011 ledet han det nyopprettede Frihets- og rettferdighetspartiet som har tette bånd til brorskapet.

Her sitter Mohammad Morsi under rettssaken hvor han var tiltalt for å la fanger rømme. (AP Photo/Tarek el-Gabbas, File)
Her sitter Mohammad Morsi under rettssaken hvor han var tiltalt for å la fanger rømme. (AP Photo/Tarek el-Gabbas, File) Foto: Tarek el-Gabbas

Den tidligere presidenten ble i 2015 dømt til døden for å ha arrangert en masserømning fra egyptiske fengsler i 2011, men dommen ble opphevet i 2016. Han er også dømt til 20 års fengsel, men denne og flere andre dommer skulle nå revurderes.

Egypt ledes i dag av president Abdel Fattah al-Sisi, som sto bak kuppet, og som har sørget for at titusener av opposisjonelle, både sekulære og islamister, er blitt satt bak lås og slå.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var mandag en av de første som hyllet Mursi etter at han døde. I hyllesten omtaler han Mursi som «martyr».

Amnesty International oppfordrer Egypt til å etterforske hva som førte til at tidligere president Mohamed Mursi falt om i en rettssal og døde mandag.

Satt i isolasjon

– Vi ber egyptiske myndigheter gjennomføre en upartisk, grundig og åpen etterforskning av omstendighetene rundt Mursis død, deriblant det at han satt på isolasjonscelle og var isolert fra omverdenen, skriver Amnesty på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Amnesty ber også om en etterforskning av hva slags helsehjelp Mursi mottok, samtidig som organisasjonen krever at de som eventuelt hadde ansvar for den dårlige behandlingen, blir stilt til ansvar.