Norge vil utlevere kurdisk aktivist til Iran

Kurdiske Kamran bor i Norge med kone og barn. I hele sitt liv har han kjempet mot det iranske regimet. Nå har Iran bedt om å få ham utlevert. Det mener norske myndigheter er ok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 40 år har familien hans vært motstandere av det iranske regimet. Blant annet har de samlet inn pengebeløp til opposisjonelle partier.

Nå har en revolusjons-domstol i Iran bedt Norge om å få ham utlevert. Det mener norske myndigheter er helt greit. Ikke bare det, en norsk domstol har også konkludert med at vilkårene for en utlevering er tilstede.

TV 2 møter Kamran i Drammen fengsel. Den iranske borgeren giftet seg med en norsk statsborger og kom til Norge i desember 2014. Han fikk opphold, lærte seg norsk og begynte å jobbe i matvarebutikk. Paret fikk også to barn.

Flere av familiemedlemmene til Kamran er drept i kampen mot det iranske regimet. Andre har sonet lange fengselsstraffer. Han sier han er stolt av å ha samlet inn penger til den kurdiske motstandskampen. I Norge ble familiefaren aktiv i en kurdisk radiokanal som er kritisk til iranske myndigheter.

Bedrageri på 65 milliarder

Han trodde han var trygg i Norge, det skulle vise seg å være feil. Høsten 2017 kom en utleveringsbegjæring fra Iran til det norske Justisdepartementet. To år senere sitter Kamran i Drammen fengsel.

I utleveringsbegjæringen anklager iranske myndigheter Kamran for å ha stått bak et bedrageri på hele 65 milliarder kroner. Den kurdiske aktivisten mener det hele er løgn og oppspinn slik at Iran kan få tak i ham.

Kamran trodde ikke norske myndigheter ville ta en slik utleveringsbegjæring på alvor. ifølge Amnesty er Iran kjent for å lage fiktive saker for å straffeforfølge mange politiske aktivister i Europa.

– Risikerer dødsstraff

Kamran stiller seg underlig til hvordan norske myndigheter kan ta dette seriøst.

– Hvordan kan Norge ta dette seriøst? Utleveringsbegjæringen kommer fra en revolusjonsdomstol i Iran. Alt dette har de diktet opp. Blir jeg utlevert risikerer jeg dødsstraff, sier Kamran til TV 2.

Tobarnsfaren ble etterforsket av Sør-Øst politidistrikt. De har ikke besvart TV 2s henvendelse i denne saken. TV 2 spurte om hvorfor politiet mener det er trygt å utlevere Kamran til Iran.

Både kona og begge barna hans er norske statsborgere. Etter det TV 2 kjenner til har Norge aldri utlevert noen borgere til Iran. I hvert fall ikke noen som iranske myndigheter har bedt om å få tilbake. Etter Kina, er Iran det landet i verden som henretter flest mennesker.

Advokat: – Kan ende med tortur og pisking

Advokat Andre Møkkelgjerd representerer Kamran. Han sier han aldri har opplevd en lignende sak.

– Utleveringsbegjæringen er skrevet av en revolusjonssdomstol i Iran. Det er altså en domstol som har null rettssikkerhet. Og som blant annet kan dømme han til tortur, pisking og dødsstraff for det han er siktet for, sier Møkkelgjerd.

FEIL: Advokaten til Kamran, Andre Møkkelgjerd, har aldri opplevd lignende sak.
FEIL: Advokaten til Kamran, Andre Møkkelgjerd, har aldri opplevd lignende sak.

To år etter at Norge mottok utleveringsbegjæringen, gikk politiet til pågripelse av Kamran.

Varetekt

Ifølge en kjennelse fra Drammen tingrett den 29. mai, er vilkårene for en utlevering tilstede. Nå sitter tobarnsfaren i varetekt og venter på ankebehandling hos lagmannsretten. Den endelige avgjørelsen vil bli tatt av Justisdepartementet.

– Dette er en enkeltsak som vi ikke kommenterer av hensyn til taushetsplikten. På generelt grunnlag så kan vi si at dersom domstolen kommer til at vilkårene for utlevering i en sak er tilstede, så vil departementet uansett i siste omgang vurdere om utlevering likevel skal finne sted, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i Justisdepartementet.

Behov for beskyttelse

Ifølge advokaten til Kamran har klienten hans et klart et behov for beskyttelse. Han viser til flere eksempler fra andre europeiske land hvor iranske utleveringsbegjæringer har blitt blankt avslått.

– Jeg mener det er begått feil i denne saken. Man kan ikke stole på det som kommer fra iranske myndigheter, sier advokaten.