17-åring knivdrepte jente (16): – Jeg var litt forelsket i henne

PARTENE: Statsadvokat Jo Christian Jordet og forsvar Nora Hallén hilste på hverandre før rettssaken gikk i gang mandag.
PARTENE: Statsadvokat Jo Christian Jordet og forsvar Nora Hallén hilste på hverandre før rettssaken gikk i gang mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SØR-GUDBRANDSDAL TINGRETT (TV 2): Den 17 år gamle gutten forteller at han ikke hadde motivasjon for noe i livet. Det eneste han hadde lyst til, var å drepe noen.

– Det var på våren 2018 at jeg bestemte meg for at jeg ville ta livet av noen, forteller 17-åringen i retten.

Han svarer kort og konkret på de mange spørsmålene fra dommer Ingulf Nordahl og statsadvokat Jo Christian Jordet.

Tingrettsdommeren vil vite hvorfor han så seg ut nettopp Laura Iris Haugen (16).

– Jeg likte henne godt, antar jeg. Det var en jeg brydde meg om, sier han.

– Hvis du likte henne godt, hvorfor ville du ta livet av henne? spør dommeren.

– Jeg vet ikke. Jeg får det ikke helt til å stemme jeg heller, sier gutten.

– Jeg tenkte at jeg hadde lyst til å gjøre det, men ikke at jeg måtte gjøre det. Livet var kjedelig og uinteressant. Jeg ville vite hvordan det føltes å ta livet av noen. Det virket spennende, sier han videre.

Spørsmål om tilregnelighet

Gutten er tiltalt for å ha drept 16-åringen med 20 knivstikk like utenfor hennes eget hjem på Vinstra en fredag ettermiddag i oktober i fjor.

Han erkjenner å ha begått drapet, som det også var flere øyenvitner til. Spørsmålet for retten er hvorvidt gutten var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

De rettsoppnevnte sakkyndige har konkludert med at han ikke er strafferettslig tilregnelig, men sier i en tilleggsuttalelse at vurderingen har vært svært vanskelig.

Statsadvokat Jordet har derfor tatt forbehold om at han kan be om en alminnelig fengselsstraff eller forvaring dersom han mener det totale bevisbildet tilsier at det er riktig.

Den 17 år gamle gutten forteller at han ikke har det noe bra i det behandlingsopplegget han nå er på. Flere ganger gjentar han at «det er for strengt».

Å sitte i retten synes han er svært belastende.

– Det er mye journalister og sånt, mye flere folk enn jeg egentlig ville at skulle være til stede, sier han.

– Ble mobbet

Når gutten blir bedt om å beskrive seg selv, svarer han at han «er jo skoleelev i hvert fall». Av hobbyer liker han å se på filmer og TV-serier.

Gutten forteller at han hadde venner på barneskolen, men at de forsvant gjennom tre år på ungdomsskolen. Der gikk han i klasse med fornærmede Laura Iris Haugen (16).

– Jeg ble vel ekskludert. Jeg var ikke interessant nok, har jeg selv tenkt. Jeg er ikke noe særlig pratsom heller, sier gutten, som også mener seg mobbet på skolen.

– De kalte meg vel «fattig», også har jeg blitt kalt «homo» flere ganger. De pleide å irritere meg så jeg skulle bli skikkelig sint.

Om forholdet til Iris sier han at de ikke var venner, men at de heller ikke var uvenner.

– Var hun som en hvilken som helst jente i klassen?

– Nei.

– Så hvordan var ditt forhold til henne?

– Jeg var litt forelsket i henne i niende- og tiendeklasse, sier han.

SISTE FARVEL: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen. Også et tilstøtende bygg ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen.
SISTE FARVEL: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen. Også et tilstøtende bygg ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Videre forteller gutten at han i løpet av tiden på ungdomsskolen spurte jenta over Facebook om hun kunne tenke seg å være kjæresten hans. Det ønsket hun ikke, forteller han.

Da de to begynte på videregående skole i forskjellige klasser, hendte det at han gikk rundt i området der hun bodde.

– Jeg hadde lyst til å se henne gjennom vinduet, sier han.

– Men du så henne ofte på skolen? spør dommeren.

– Det var vel ikke nok, da, svarer gutten.

Han forteller at han var redd for at jenta skulle dø uten at det var han som drepte henne. Han klarer ikke å forklare det på annen måte enn at han ønsket å ta del i hennes død.

– Slo henne med kniven

Så kommer 17-åringen til hendelsesforløpet på drapsdagen.

Etter å ha sett YouTube-videoer på morgenen dro han på skolen. Omkring klokken 14 dro han derfra igjen.

Han reiste til en kjeller som er åpen tilgjengelig, der han hadde lagt klar en kniv og en hammer. Deretter reiste han hjem til den 16 år gamle jenta.

Omkring klokken 15.50 ringte han på hjemme hos henne. Han mener hun var munter da hun åpnet døren.

– Jeg ba henne ta på seg sko, men da hun ikke gjorde det, slo jeg henne i hodet med skaftet på kniven jeg hadde kjøpt. Da tok hun på seg skoene, sier han.

ÅSTEDET: Det var her den 16 år gamle jenta ble drept, like i nærheten av sitt eget hjem på Vinstra.
ÅSTEDET: Det var her den 16 år gamle jenta ble drept, like i nærheten av sitt eget hjem på Vinstra. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gutten mener han ikke var særlig godt forberedt, og at han ble forskrekket da han så at det var blod på gulvet. Han tror blodet kom fra hodet hennes.

Dommeren vil vite hvorfor han ønsket at hun skulle ta på seg sko. Det var fordi han ikke lyst til å knivdrepe henne inne i huset, sier han.

På et tidspunkt fikk en nabo i 50-årene øye på de to. Han kom til for å avverge situasjonen, noe han allerede har forklart seg om i retten.

– Så begynte hun å signalisere til han fyren i traktoren, og da kom jo han, da. Det var jo ikke noe artig det. Jeg hadde ikke noe lyst til at han skulle blande seg inn, da, sier gutten.

Gutten var redd for at jenta skulle unnslippe, så han holdt fast i henne. Han husker også at han knivstakk henne flere ganger. Ifølge tiltalen ble jenta drept av 20 knivstikk mot hodet og overkroppen.

– Hun fulgte jo etter meg, men det var sikkert fordi jeg holdt henne fast, sier han.

Det er mye fra drapshandlingen som gutten ikke husker. Andre ting beskriver han svært detaljert.

Filmideer vist frem

Under sin utspørring av gutten viser statsadvokat Jordet en rekke filmideer fra bøker som er funnet på tiltaltes soverom.

Filmene handler stort sett om tortur, dreping og voldtekter av kvinner.

– Jeg har vel vært fascinert av det. Jeg hadde aldri tenkt at det skulle bli lest opp i en sal sånn. Det er motbydelig, sier 17-åringen.

Gutten sier også at han har vært fascinert av seriemordere, uten at han kan forklare hvorfor. Han nevner blant andre den amerikanske seriemorderen Ted Bundy, som begikk en rekke drap i USA på 1970-tallet.

Han skriver i bøkene at han vil drepe mennesker, og at de skal dø for hans føtter.

– Jeg likte vel ikke mennesker, og jeg tenkte nok at de ikke fortjente å leve, sier gutten i retten.

«Jeg vil drepe Laura hver dag, og jeg vet selv hva jeg mener med det», skriver han i en av bøkene.

Det er satt av ti dager til rettssaken, der blant andre avdødes foreldre og yngre søsken, samt tiltaltes foreldre senere skal vitne.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook