ÅSTEDET: Her ble 16 år gamle Laura Iris Haugen drept like utenfor sitt eget hjem på Vinstra i oktober i fjor.
ÅSTEDET: Her ble 16 år gamle Laura Iris Haugen drept like utenfor sitt eget hjem på Vinstra i oktober i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vinstra-drapet:

Mor og lillebror ble vitner til drap på 16-åring

SØR-GUDBRANDSDAL TINGRETT (TV 2): Den 17 år gamle gutten hadde med seg hammer og kniv da han ringte på hos sin tidligere klassevenninne for å drepe henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gutten svarte som ventet tydelig nei på spørsmålet om hvorvidt han erkjenner straffskyld for drapet.

Det er fordi han mener han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. De sakkyndige har hatt store utfordringer med å vurdere hans tilregnelighet.

– Det som gjenstår som hovedspørsmålet for retten, er tiltaltes psykiske tilstand da han begikk handlingen, sier statsadvokat Jo Christian Jordet i sitt innledningsforedrag i retten mandag.

Tiltalte og avdøde Laura Iris Haugen (16) vokste begge opp på Vinstra og gikk i samme klasse på ungdomsskolen. Samme høst som drapet skjedde, begynte de på samme videregående skole.

«En avstandsfascinasjon»

Utover det hadde de ingen relasjon, men statsadvokaten mener tiltalte har hatt «en avstandsfascinasjon» for jenta. Det går frem av flere tekster og bilder politiet har funnet hjemme hos gutten.

– Samtidig har han utviklet en stor interesse for ekstrem vold, sier aktor, som senere vil legge frem et drapsdikt, et «voldtektsmanus» og en historie om en jente som blør i hjel – alle tekster som tiltalte selv har forfattet.

PARTENE: Aktor Jo Christian Jordet og forsvarer Nora Hallén hilser på hverandre før den to uker lange rettssaken mot 17-åringen som er tiltalt for drapet på Laura Iris Haugen (16) i fjor.
PARTENE: Aktor Jo Christian Jordet og forsvarer Nora Hallén hilser på hverandre før den to uker lange rettssaken mot 17-åringen som er tiltalt for drapet på Laura Iris Haugen (16) i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Før han dro hjemmefra på drapsdagen 31. oktober i fjor, så gutten en del voldelige klipp på YouTube. Deretter syklet han til skolen. Med seg hadde han en kniv.

Etter skoletid syklet han til et kjellerlokale som er åpent tilgjengelig. Der la han fra seg sekken sin og tok med en hammer og en kniv som han hadde plassert der tidligere.

Deretter syklet han til fornærmedes adresse, der han ventet på henne. Flere vitner så ham i området før drapet.

Mor og bror ble vitner

Tiltalte ringte på hos jenta like før klokken 15.50 og fikk kontakt med henne. Da hun åpnet døren, ble hun umiddelbart påført en skade inne i gangen.

Utenfor leiligheten klarte fornærmede å påkalle en nabo sin oppmerksomhet. Mannen i 50-årene satt i en traktor, men oppfattet raskt situasjonen og løp til for å hjelpe.

– Han dro henne bortover, og det så ut som hun slet med å holde seg på beina. Så jeg fløy ut av traktoren og ropte at han skulle slippe henne, men det gjorde han ikke, sier mannen i retten.

Han forteller at han gikk rett mot gutten for å rive han vekk fra jenta.

– Jeg holdt ham i overarmen, og da så jeg knivbladet for første gang. Jeg trakk meg litt bakover for ikke å få stikk i kroppen, sier han.

I stedet ble mannen, som har status som fornærmet i saken, stukket to ganger i beinet med kniv og sendt til sykehus med alvorlige skader.

Omtrent samtidig ankom fornærmedes mor og lillebror åstedet i bil. De så hendelsen, men registrerte ikke at det var deres eget familiemedlem som var stukket, forteller statsadvokaten i sitt innledningsforedrag.

Naboen i 50-årene kom seg bort til bilen deres og ropte at gutten hadde kniv, forklarer han. Samtidig så han gutten gå til angrep på jenta med kniven. Heller ikke han registrerte at det var Iris som var guttens offer.

– Helt forferdelig

Jentas mor ringte nødnummeret før de fikk fraktet mannen til sykehus. På dette tidspunktet var 16-åringen allerede drept med 20 knivstikk mot hodet og overkroppen.

– På et tidspunkt kjente jeg at foten sviktet. Etter det er det litt svart for meg, sier naboen i 50-årene.

FULLSATT: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen, Også et tilstøtende bygg ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen.
FULLSATT: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen, Også et tilstøtende bygg ble brukt for å huse alle som ville delta i begravelsen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Den første politipatruljen, som senere skal vitne i saken, kom til stedet klokken 16.02, omtrent ti minutter etter drapet. En trenings-app på jentas telefon tyder på at hun var i live mellom 15.50 og 15.52.

Naboen er tydelig preget når han forteller om hvordan saken har preget ham. Det går ikke en dag uten at han tenker på den grufulle opplevelsen.

– Livskvaliteten min er betydelig redusert, sier han, og forteller om nabofamilien som han har bunnløs sympati med.

– Den ondskapen som skjedde, det er helt forferdelig. Det er helt forferdelig å se hvordan det har rammet dem, sier han.

Skal forklare seg

Senere i saken vil både moren og lillebroren forklare seg om hendelsen. Det vil også flere andre øyenvitner, blant andre Wenche Bøe, som ble vitne til drapet fra vinduet sitt.

Det er satt av halvannen dag til tiltaltes egen forklaring. Han er innstilt på å gi en detaljert forklaring i retten.

Mandag er 17-åringen ikledd en kortermet mørkeblå skjorte. Han ser stort sett ned i bordet foran seg og skjuler til tider ansiktet i hendene sine.

I et halvt år har gutten vært til behandling på Dikemark sykehus, der han har vært til utredning i tre måneder. Han er fortsatt i tvungent psykisk helsevern og under tvangsmedisinering.

Det er satt av ti dager til behandlingen av saken. Statsadvokaten har varslet at han vil vurdere det totale bevisbildet før han avgjør om han skal foreslå alminnelig fengselsstraff eller overføring til tvungent psykisk helsevern for gutten.