Viktor Hovland hylles etter amatørrekord i US Open

Med 67 slag, fire under par, på siste dag i US Open skrev Viktor Hovland (21) historie for amatører søndag. – Ganske kult, syns golfstjernen.

Hovland slo også turneringsvinner Gary Woodland den siste dagen.

Amerikanske Woodland avsluttet søndag med 69 slag, som holdt til 271 totalt, 13 under par og vant US Open 2019 foran fjorårets vinner og verdensener Brooks Koepka.

Viktor Hovland kom på en sterk 12. plass i turneringen totalt.

Noen penger i kassen blir det imidlertid ikke på ham for prestasjonen, ettersom han fremdeles er amatør.

Profesjonell er han først mandag.

Slo 59 år gammel rekord

Det norske stjerneskuddet Viktor Hovland leverte dagens nest beste prestasjon, satte amatørrekord for US Open og ble lagt merke til i golfverdenen søndag.

– Viktor Hovland avsluttet akkurat med 280 på Pebble Beach. Det er det laveste 72-hullsresultatet for en amatørspiller i US Open noen gang, skriver PGA Tour på Twitter.

Etter fire ganger 18 hull – 72 hull – endte 21-åringen fra Norge med utrolig fire slag under par totalt, 280 slag i turneringen der bare tre amatører kom med til de to siste dagene.

Den forrige amatørrekorden var fra 1960, da Jack Nicklaus avsluttet med 282 slag.

– Det er helt enormt. Man får gåsehud. Han sletter rekorden til tidenes største golfspiller, Jack Nicklaus. Det sier litt om hvor enorm prestasjonen på Pebble Beach er. Man blir så stolt og rørt. Det er fantastisk å følge med på Viktor, sier tidligere profesjonell golfspiller Marius Thorp til TV 2.

Ingen anelse

Da reporteren fra Fox Sports, Joel Klatt, ba om en kommentar fra Hovland etterpå, ante ikke stortalentet at han hadde slått rekorden til Nicklaus.

– Jeg visste ikke det. Det er ganske kult, var Hovlands umiddelbare reaksjon.

Viktor Hovland gjør seg klar for hull 18 under finalerunden i US Open natt til mandag. Foto: Christian Petersen/AFP
Viktor Hovland gjør seg klar for hull 18 under finalerunden i US Open natt til mandag. Foto: Christian Petersen/AFP

Til VG innrømmer han at det føles bra å være en del av historien.

– Det er spesielt, det. Det er jo rekorder som har stått en stund, sier han.

Suzann Pettersen bøyer seg i støvet for det Hovland har fått til de siste dagene.

– Viktor Hovland, du har skrevet historie nok en gang. Beste amatør noen gang i US Open, og slår rekorden til Jack Nicklaus. Et supersolid kapittel som amatør avsluttes – og et nytt innledes! Skriver Tutta på sin Twitter-profil.

– Velkommen til de profesjonelle golfspillernes verden – du kommer til å klare deg helt fint, tilføyer hun.

Slo legende

Hovland har levert solid hele US Open, og på siste dag som amatør klinte han til med fantastisk prestasjon som sikret stort avansement på listen.

Etter lørdagens tredjerunde lå han på 27. plass, likt med golflegenden Tiger Woods.

Mens Woods avsluttet fjerde dag i US Open med 69 slag, som turneringsvinner Woodland, avsluttet Hovland med 67 slag. Hovland ble 12 totalt – Woods endte som nummer 21 i år.

– Folk fascineres av personen Viktor. Han er en veldig likende person og har beina godt plantet på jorden. Han har utviklet seg jevnt etter år på college til å bli verdens beste amatør. Han er en voksende stjerne på PGA Touren. Han er en mulig posterboy for dem i årene fremover, sier Thorp, som mener det er naturlig å ha store forventninger til Hovland i fortsettelsen.

– Men jeg tror man skal forstå at det er mange om beinet. Det er en lang vei til toppen, men han har en mulighet som er unik siden han får noen invitasjoner til PGA Touren. Han har jobbet seg opp et navn, så det er lov å forvente at han presterer godt.

Glitrende

Hovland startet sterkt søndag og lå fire slag under par etter åtte hull, etter fire birdier.

Så snublet han litt med bogeyer på hull 12 og 17, men tok seg inn med birdies på henholdsvis hull 15 og 18, slik at han sikret det glitrende sluttresultatet på fire under par.

De andre tre amatørene som var med til siste dag i turneringen, Brandon Wu, Chandler Eaton og Michael Thorbjornsen, endte på 285, 289 og 304 slag, som er henholdsvis ett, fem og 20 slag over par totalt.