VALGHØST: 9. september er det valgdag i årets lokalvalg. Vil det bli et maktskifte i Oslo rådhus etter fire år med rødgrønt styre? Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
VALGHØST: 9. september er det valgdag i årets lokalvalg. Vil det bli et maktskifte i Oslo rådhus etter fire år med rødgrønt styre? Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

valg 2019:

Dette blir de fem store slagene i Oslo

Fem store saker vil trolig dominere valgkampen i Oslo, når de borgerlige prøver å ta tilbake makten i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag lanserer TV 2 sin partitest for Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Det er også en nasjonal test som alle i landet kan ta for å få en pekepinn på hvor du står politisk ved årets lokalvalg.

I dagene fremover kommer også flere lokale tester for andre kommuner i Norge, blant annet Tromsø og Kristiansand.

I Oslo-testen tar du stilling til en rekke påstander og får svar på hvem du er mest enig med.

TA PARTITESTEN HER!

Etter 18 år med borgerlig styre i Oslo, kom de rødgrønne til makta i forrige kommunevalg i 2015. Oslo har i dag et byråd bestående av Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG). For å få flertall i bystyret har de samarbeidet med partiet Rødt.

1. De nye bomstasjonene

1. juni i år ble 52 nye bomstasjoner satt i drift i Oslo. Dermed har hovedstaden nå 83 bomstasjoner på veiene. Bilistene betaler i tre ulike bomringer; en indre ring, en ytre ring og en ring på bygrensen.

De nye bomstasjonene har fått mange til å engasjere seg mot bompenger.

– Med et nystartet anti-bompengeparti som måles til rundt ti prosent før sommeren, vil nok bompenger utvilsomt bli et valgkamptema, sier TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud.

Folkeaksjonen mot bompenger (FNB) har rast opp på målingene, også i hovedstaden. I TV 2s siste gallup for hele Norge fikk partiet en oppslutning på 4,6 prosent.

– Oppslutningen til FNB har kommet som et sjokk på de etablerte partiene, også i Oslo hvor de er målt til rundt ti prosent på målingene, sier Eriksrud.

– Bortsett fra Frp, har jo alle partiene i Oslo, også de to største opposisjonspartiene, Høyre og Venstre, stilt seg bak de nye bomstasjonene som ble rullet ut nå i juni. Så det skal bli spennende å se hvor de ulike partiene legger seg i spørsmålet om bompenger, fortsetter han.

NYE BOMRINGER: Slik ser det nye bomringkartet ut. Foto (illustrasjon): Oslopakke 3.
NYE BOMRINGER: Slik ser det nye bomringkartet ut. Foto (illustrasjon): Oslopakke 3.

Eriksrud tror månedene før valget 9. september vil bli avgjørende for FNB. Dersom bompengeopprøret roer seg, vil partiet kanskje bli mindre relevant.

– Hvis de etablerte partiene klarer å imøtekomme det gryende bompengeopprøret vi ser hos dem som sier de skal stemme FNB, kan FNB vinne en slags delseier allerede før valget, og dermed bli litt mindre relevant for velgerne. Det ligger nok en del protest bak FNBs sterke oppslutning på meningsmålingene, sier Eriksrud.

2. Ny t-banetunnel

En annen stor sak i Oslo-politikken er trasévalget for ny t-banetunnel i byen.

Et flertall i Oslo har gått inn for å bygge ny tunnel for t-banen mellom Majorstuen-Bislett-Stortinget-Grünerløkka og Tøyen. Foreløpig er prosjektet beregnet å koste 17,4 milliarder kroner og forventet byggestart er i 2024, ifølge Ruter.

Men Høyre har varslet omkamp om saken. De borgerlige partiene ønsker heller å bygge ny tunnel lenger nord, som inkluderer områdene øvre Grünerløkka, Sagene, Ullevål sykehus og Bislett (traséforslaget er Majorstuen-Bislett-Ullevål sykehus-Sagene-Ringen kino-Ensjø).

– Det blir en viktig valgkampsak i Oslo og dette er ikke avgjort før etter valget. De rødgrønne tenker på Oslo som en småby der alt er konsentrert i sentrum, men Oslo er i ferd med å bli en europeisk storby, sa Høyres byrådslederkandidat, Eirik Lae Solberg, til TV 2 i mai.

NY TUNNEL: Slik ønsker byrådet i Oslo at den nye t-banetunnelen skal gå. Men de borgerlige partiene vil ha omkamp. Foto (illustrasjon): Ruter.
NY TUNNEL: Slik ønsker byrådet i Oslo at den nye t-banetunnelen skal gå. Men de borgerlige partiene vil ha omkamp. Foto (illustrasjon): Ruter.

3. Fritt skolevalg

Per i dag er det såkalt fritt skolevalg i Oslo. Fritt skolevalg er en ordning der alle elevene fritt kan søke på de skolene de selv ønsker å gå på, i motsetning til at elevene må gå på den skolen som er nærmest, også kalt «nærskoleprinsippet».

Fritt skolevalg er en karakterbasert inntaksordning, og gjør at karakterene fra ungdomsskolen avgjør hvilken videregående skole du kommer inn på. Kritikerne

Det sittende byrådet i Oslo har imidlertid ønsket å utrede en alternativ inntaksmodell til videregående skoler enn fritt skolevalg.

– Står fritt skolevalg i fare for å forsvinne i Oslo dersom venstresida vinner?

– Jeg tror ikke det. De rødgrønne har styrt Oslo i fire år nå og har ikke endret fritt skolevalg basert på karakterer fra ungdomsskolen. De er kritiske til dagens system, men sliter med å finne et alternativ, som både sikrer større elevmangfold og gir elevene valgfrihet, sier Eriksrud.

Han tror det skal mye til for at de rødgrønne skroter dagens fritt skolevalg-ordning.

– Det vil vel bli noen utredninger og kanskje forsøksprosjekter, før det eventuelt vil bli varige endringer. Byens politikere bør etter min mening gjøre mer for å jevne ut forskjellene i status mellom de ulike skolene. Det er jo årsaken til at fritt skolevalg skaper så voldsomme forskjeller mellom enkelte skoler, sier han.

4. Eiendomsskatt

Oslo kommune innførte i 2016 eiendomsskatt etter at Arbeiderpartiet og Raymond Johansen gikk til valg på å innføre det. Bunnfradraget er 4,6 millioner kroner for bolig og fritidsboliger. Skattesatsen i 2019 er tre promille for alle eiendommer.

Ikke overraskende vil de blå partiene fjerne denne skatten.

– Både Høyre og ikke minst Frp vil gjøre det de kan for å løfte den saken, mener Aslak Eriksrud.

Ifølge ferske tall fra SSB har 371 kommuner en form for eiendomsskatt i 2019. 260 av disse har eiendomsskatt i hele kommunen.

5. Privatisering

Debatten om privatisering av velferdstjenester vil også bli stor i Oslo-valgkampen, tror TV 2-kommentatoren.

Frp har varslet at de vil ha hele eldreomsorgen ut på anbud.

– I Oslo ser vi tydelige ideologiske forskjeller mellom blokkene når det gjelder private aktører innen helse, eldreomsorg, barnehager og andre kommunale tjenester. Privatisering vil åpenbart bli et tema, sier Eriksrud.

Ordførerkampen

ORDFØRERKANDIDAT: Saida Begum er innstilt som Høyres ordførerkandidat i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ORDFØRERKANDIDAT: Saida Begum er innstilt som Høyres ordførerkandidat i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Dessuten vil kampen om ordførerkjedet bli tydelig også i Oslo. Per i dag er Marianne Borgen (SV) ordfører. Saida Begum er utfordreren, som ordførerkandidat for Høyre i Oslo.

– Hun er en spennende politiker, som med sin relativt unge alder og minoritetsbakgrunn når ut til de samme gruppene som Oslos svært synlige varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap), sier Aslak Eriksrud.

– Hun har først og fremst markert seg på oppvekst- og skolepolitikk, som ikke er så rart siden hun i denne perioden har vært Høyres skolepolitiske talsperson i Oslo bystyre, fortsetter han.

Begum, som er utdannet jurist, har blant annet markert seg med å uttrykke stor bekymring for om fritt skolevalg forsvinner, dersom venstresiden får styre Oslo videre. Etter at det sittende byrådet lanserte at de vil utrede alternativer til dagens inntaksmodell på videregående skoler i Oslo, uttalte Begum til Nettavisen:

– Dette viser at byrådet har startet arbeidet med å avvikle fritt skolevalg i Oslo.

Ta partitesten for Oslo her - og finn ut hvilket parti du er mest enig med!