HISTORISK: Marta scoret på straffespark, men havnet i overskriftenes søkelys også for sine VAR-uttalelser etter tap.
HISTORISK: Marta scoret på straffespark, men havnet i overskriftenes søkelys også for sine VAR-uttalelser etter tap. Foto: Jean-Paul Pelissier/Reuters

TV 2 ekspert støtter VM-stjernens VAR-kritikk: – Det blir bare et regelrytterprosjekt

Brasil-legenden Marta var ikke nådeløs da hun fikk spørsmål om hva hun syntes om VAR-bruken etter Brasils 2-3-tap for Australia. TV 2s ekspert Solveig Gulbrandsen forstår skepsisen.

Altomfotball: Slik følger du VM-kampene

– Om vi skal ha VAR må det være rettferdig mot begge lag. I dag er det vi som blir straffet.

Det uttalte VM-stjernen Marta etter Brasils kamp mot Australia torsdag, i en kamp der hennes lag rotet bort 2-0-ledelse til 2-3-tap i den meget viktige kampen i gruppe C.

Spesielt det siste målet er blitt omdiskutert, der den brasilianske stopperen Monica stusset ballen i eget mål og dommer Esther Staubli vinket for offside fordi linjedommeren mente Australia-kaptein Sam Kerr var i offside da pasningen kom fra Emily Van Egmond.

Så fikk dommeren beskjed på øret om å ta en titt på hendelsen igjen, før hun godkjente målet, til store reaksjoner fra det brasilianske laget.

Marta, som nå har scoret i fem VM på rad, mente at målet aldri burde blitt godkjent, og at Brasil også skulle hatt en straffe på tampen av oppgjøret.

– Jeg vil at det skal ødelegges, sa Marta om VAR i fremtiden ifølge Dagbladet.

I den ferskeste episoden av TV 2s VM-podkast gir programleder Solveig Gulbrandsen sin støtte rundt skepsisen til VAR.

Gulbrandsen: – Bare et regelrytterprosjekt

– Jeg har prøvd å være positiv til VAR og tenke at det er en bra greie, og må innrømme at vi til tider har slitt med nivået på dommerne i VM (på kvinnesiden, journ.anm.). Så da har jeg tenkt at det er bra, men så synes jeg ikke det er en klar retning for hvordan man ønsker å gå. Hos Brasil er det en spiller som blir revet ned i feltet, og det er ikke noe VAR som tar tak i det. Jeg klarer ikke helt å skjønne når det gjøres hva, sier hun.

Gulbrandsen viser også til straffesituasjonen Norge fikk mot seg i sin kamp mot Frankrike, som nok kan forsvares å blåses på siden sparket fra foten til Ingrid Syrstad Engen fullføres opp i knehøyde på den franske angrepsspilleren, men der den angripende parts bevegelse også er med på å danne et inntrykk for dommerens opprinnelige avgjørelse.

– Den franske spilleren hopper inn med tofotstakling i det området Engen er. Man tar bort litt av forståelsen dommeren har utpå der. Det blir borte, og det blir bare et regelrytterprosjekt. Det synes jeg er litt vanskelig å forholde seg til, sier hun.

Jesper Mathisen: – Dommerne, ikke systemet

Ekspertkollega Jesper Mathisen, som allerede onsdag forklarte fra sitt ståsted hvorfor straffen Norge fikk mot seg var soleklart og roste VAR for avgjørelsen, mener det er dommerne i VAR-rommet - og ikke systemet i seg selv - som er grunnen til misnøyen.

– VAR har stort sett fungert veldig godt i de ligaene og turneringene det har vært innført i, og det tar bort de aller fleste kampavgjørende feilene. I et par av tilfellene hvor VAR ikke har fungert i VM i Frankrike er det det rett og slett nivået på dommerne som ikke er akseptabelt.

– VAR er naturligvis avhengig av at det er flinke dommere som dømmer kampen og tar avgjørelsene, og i VM har det vært mye rart fra dommerne. BMW kan lage så gode og sikre biler de bare vil, men en sjåfør kan jo allikevel kjøre rett i en fjellvegg. Hvem sin feil er det da? Det er stort sett sjåføren, og det samme gjelder med VAR, sier den tidligere Eliteserie-profilen.

De 15 dommerne som er VAR-dommere i mesterskapet i Frankrike har ulik erfaring, men flere av dem - inkludert tyske Felix Zwayer som var VAR-dommer under Frankrike-Norge onsdag - hadde tilsvarende roller under VM for herrer i fjor. Det samme var landsmannen Bastian Dankert, som også havnet i VAR-søkelyset under en kamp mellom Håvard Nordtveits Hoffenheim og Bayern München forrige sesong. Nettopp Dankert hadde også VAR- jobben under nevnte Brasil-Australia.

– VAR er avhengig av at det er flinke folk som tar i bruk systemet, og derfor er det kjedelig å se at det i en god del kamper er dommere som ikke holder det nivået de burde i en så stor turnering, sier Mathisen.

Les også: Brede Hangelands blogg fra i fjor sommer: VAR ødelegger øyeblikkets magi!

Herlovsen: – Det er ikke så mye vi får gjort så mye med

I TV 2s VM-podkast forteller også landslagsspiss Isabell Herlovsen om sin opplevelse av hvordan det føles å spille med VAR for første gang.

– Jeg synes VAR går inn litt for ofte i situasjoner der det er 50/50. De kan gått inn der det er veldig klart at det skulle vært straffe eller et rødt kort, men vi må bare forholde oss til det. Det er ikke så mye vi får gjort så mye med.

– Når VAR går inn, setter du dommeren i en vanskelig situasjon. Tre stykker sitter og ser på en skjerm og kanskje vurderer en situasjon som de mener at kanskje burde vært en straffe. Når dommeren skal ut og se på det, tror jeg dommeren føler veldig på det. Men nivået har vært litt opp og ned, så jeg vet ikke helt hva jeg synes om VAR, sier Norge-spissen, som gjester podkasten sammen med lagvenninne Karina Sævik lørdag.

PS! Brasil har tre poeng etter to kamper i gruppe C og møter Italia til toppkamp på tirsdag. Dersom Norge blir nummer to i sin gruppe, venter åttedelsfinale-oppgjør mot toeren i nettopp denne gruppen. Det kan bli VM-legenden Marta og hennes lagvenninner.

NTB/TV 2

Altomfotball: Slik følger du VM-kampene