Venstre-Fylkesledere om Frp-Krav:

– Rart, pinlig, komisk

SPLITTELSE: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen og Trine Skei Grande får en krevende jobb med å finne frem til en løsning i bompengesaken.
SPLITTELSE: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen og Trine Skei Grande får en krevende jobb med å finne frem til en løsning i bompengesaken. Foto: Ruud, Vidar
Venstres landsstyret møtes søndag, hvor de blant annet skal diskutere bompenge-splittelsen i regjeringen. Partileder Trine Skei Grande får beskjed om å sette hardt mot hardt.

Landsstyret i Fremskrittspartiet forventer nye gjennomslag i bompenge-politikken.

Søndag møtes Venstres landsstyre for å blant annet diskutere saken.

Ingen av de fylkeslederne TV 2 har snakket med mener det er noen grunn til at Frp nå skal få nye, store gjennomslag.

– Vi har en god avtale vi er fornøyd med. KrF, Høyre, Venstre og Frp får forholde seg til den ut perioden, sier fylkesleder i Viken Venstre Arjo van Genderen.

Han minner om at Fremskrittspartiet skrøt av gjennomslag i bompenge-politikken i januar da regjeringserklæringen ble presentert.

Frps krav

Forrige onsdag møttes Frp-ledelsen landsstyret for å diskutere bompengesituasjonen.

– Vi har fått veldig tydelige tilbakemeldinger om at vi må få mer gjennomslag. Beskjedene er svært tydelige, og et enstemmig landsstyre har gitt oss en marsjordre, sa Siv Jensen etter møtet.

Der fikk Frp-ledelsen med seg en liste inn i forhandlingene.

Punktene er:

  • Stoppe nye bypakker
  • Endre nullvekstmålet
  • Kutte kostnader i eksisterende bypakker
  • Slette bompengegjeld
  • Være imot veiprising
  • Når staten bidrar med penger til byområdene må det stilles strengere krav til egenandel fra lokal myndigheter.

– Frp var forferdelig fornøyd og jublet da det ble vedtatt i januar! Vi har ingen bompengekrise, vi har en klimakrise. Vi har også en bilkøkrise noen steder og derfor investerer vi i bedre veier og kollektiv, men noen må betale. Og det gjør staten og brukere, sier van Genderen.

– Hvis jeg ikke hadde vært engasjert, hadde jeg bare ment det var litt komisk. Dette er bare rart og pinlig fra Frp, sier fylkeslederen i Viken videre.

Han mener Frps troverdighet står på spill.

– Frp har gjort en iherdig innsats og lyktes godt med å bygge opp et parti det går an å samarbeide med. Bortsett fra justisministerfiaskoen har de stort sett vært ryddig og pålitelige. Den troverdigheten må fortsette. Vi i Venstre kjenner kamelsmaken godt og den er ikke alltid like lett å fordøye. Det er ikke noe parti som har rent flertall og nå må vi stå for valgene fra januar, sammen. Ballen er hos Frp. Venstre holder fast ved avtalen.

– Synd for hele borgerlig side

Petter N. Toldnæs, sentralstyremedlem og fylkesleder i Agder Venstre, forventer at Frp forholder seg til regjeringsplattformen hvis de vil fortsette i regjering.

FYLKESLEDER: Petter N. Toldnæs under landsmøte.
FYLKESLEDER: Petter N. Toldnæs under landsmøte. Foto: Alley, Ned

– Jeg tenker at vi stiller oss fullt og helt bak regjeringsplattformen, og vi forventer at de som vil være i regjering gjør det samme. En regjeringsplattform kan ikke være gjenstand for et evigvarenende seminar. I plattformen ligger det gjennomslag for alle fire partiene, og den er ikke mange måneder gamle, sier fylkeslederen i Agder til TV 2.

Han viser til at Frp allerede har fått betydelige gjennomslag for å redusere bompengene.

– Det er allerede investert betydelige summer i samferdselssektoren mot vei og bil, og avgiftslettelser. Kan ikke se at det rom for å bruke mer penger der.

Da Siv Jensen presenterte Frp sine seire 17. januar, sa hun følgende, ifølge Dagbladet.

– Vi skal doble tilskuddsordningen for redusert bompengebelastning, vi skal fortsette å kutte bompengetakstene og redusere bompengeandelen, sa Jensen.

Toldnæs mener fokuset burde vært på klimautfordringene, og mener det hadde vært hyggelig om det kunne bli mindre konflikt på borgerlig side.

– Jeg synes det er synd for hele borgerlig side. Fokuset på bompenger istedenfor klima er leit, rart og surrealistisk. Man innfører ikke bompenger for å plage folk. Noen opplever uheldig utslag, og da må man finne løsninger, men man har bompenger for å få ned utslippene. Hadde man med et pennestrøk strøket bompenger over natta hadde utslipps-kuttene sett dramatisk verre ut.

SE VIDEO: Her barker Støre og Dale sammen i bompenge-krangel

Ferdig forhandlet

Fylkeslederen i Oslo, Espen Ophaug, mener saken er ganske enkel for Venstre:

– Vi var ferdigforhandlet på Granavolden. Vi må gjerne diskutere bruken av nyanser på store veiprosjekter, men vi har ingenting å gi på klima- og miljø.

– Hva synes du om situasjonens om har oppstått?

– Vi har en større klimakrise enn bompengekrise, for å si det med Ola Elvestuens ord. Vi kan ikke lukke øynene for at det er upopulært, men miksen av statlig, kommunal og brukerfinansiering har de siste 20 årene gitt verdens beste kollektivtrafikk i Oslo. Uten miksen av finansiering stopper utviklingen av Oslo opp, og vi risikerer å gå tilbake til tiden der det var mer kø, forurensing, støv, støy. Jeg tror ingen ønsker seg tilbake dit.

Han avviser at man bare kan bruke midler fra staten og oljefondet, slik Frp vedtok sitt landsmøte.

– Det er ikke bare å peke på staten. Det er ikke sånn norsk politikk fungerer. Dette har vært en fin balanse mellom statlig, kommunal og brukerfinansiering. Det er en suksesshistorie og skulle vi bare pekt på staten, så er det mange som skulle hatt mye penger.

– Hvordan har Frps kravliste og ønske om forhandlinger påvirket ditt syn på regjeringsdeltakelse?

– Så lenge Granavolden-erklæringen står fast er vi fornøyd. Vi må få gjennomført de tiltakene. Vi kan egentlig ikke forholde oss til dette her, vi er fire landsstyremøter som ja til dette i januar. Noen kompromisser er særdeles skjøre, kan ikke begynne å cherry-picke ulike ting fra forhandlingene, svarer Ophaug.

Fylkesleder i Trøndelag Venstre, Torgeir Anda, har tidligere uttalt til NTB at kravene «avslører Frp som et populistisk parti, som tror vedtatt politikk kan endres fordi det er et «opprør» som rammer partiet».

– Det er ikke mye å gi, så får vi diskutere på landsstyremøte i morgen, sier Anda til TV 2.

Partiveteran Odd Einar Dørum sitter også i landsstyret. I en sms til TV 2 skriver han at han ikke har noe å legge til eller trekke fra det partiledelsen har ytret i saken.

Unge-Venstre: Uaktuelt

Regjeringslysten er svekket i Unge Venstre. Tidligere denne uken sa Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til TV 2 at Frp-gjennomslag vil gjøre det krevende å støtte regjeringsprosjektet.

– Venstre har ingenting å gi til Frp utover det som står i plattformen. Kravene fra landsstyret er usaklig og det vil overraske meg hvis Venstre gir noe i det hele tatt. Vi sliter med troverdigheten og å gi Frp en bompenge-seier vil være ekstremt krevende for partiet, sa Hansmark.

HARDT MOT HARDT: Unge Venstres leder Sondre Hansmark vil ikke gi Frp noe som helst.
HARDT MOT HARDT: Unge Venstres leder Sondre Hansmark vil ikke gi Frp noe som helst. Foto: Ruud, Vidar

Les hele saken: Truer med å trekke regjeringsstøtten

– Blir det vanskelig å støtte regjeringsprosjektet hvis Frp får en seier?

– Ja, det vil jeg si. Det kommer an på hva vi skal få i andre enden. For hver bomstasjon de river, så skal vi legge ned en oljeplattform. Ikke at det er realistisk. Man kan gjøre noen småjusteringer på bompenger, men de skal ikke få noe som helst nytt.

Må vente på avklaring

Sentrale kilder i regjeringspartiene sier Fremskrittspartiet kan se langt etter nye gjennomslag før 19. juni når nye bompenge-prosjektet skal vedtas i Stortinget, slik flere i stortingsgruppen til Frp ønsker.

Christian Tybring-Gjedde sa til TV 2 tidligere i uken at han forventer at Frp får svar før Stortinget tar sommerferie.

– Tror du på gjennomslag?

– Det er åpenbart at vi må ha gjennomslag. Vi må diskutere dette i stortingsgruppa før Stortinget går fra hverandre og det har vært snakk om et nytt landsstyremøte. Det er mange ting man har satt av penger til nå, og budsjettet kommer ikke som julekvelden på kjerringa i august. Det er ikke vanskelig å få til en seier nå. Om man ikke kan være spesifikk, så får man si at det kommer en betydelig seier.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook