Vinmonopolet kan få holde åpent senere på lørdager

Vinmonopolet kan holde åpent til klokka 16 på lørdager, foreslår regjeringen. Forslaget er nå sendt på høring.

ÅPNINGSTID: Et nytt forslag fra regjeringen åpner for at Vinmonopolet skal kunne holde lenger åpent på lørdager. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
ÅPNINGSTID: Et nytt forslag fra regjeringen åpner for at Vinmonopolet skal kunne holde lenger åpent på lørdager. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Vinmonopolets åpningstider skal forskyves. I dag kan de holde åpent fra klokken 8.30 til klokken 15, men regjeringen foreslår at åpningstiden forskyves til 10 til 16.

Regjeringen foreslo endringene i Granavolden-plattformen.

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) tror dette vil være populært blant flere brukere.

– Mange har møtt stengte dører lørdag klokken 15, sier Listhaug til VG.

Hun sier at det er opp til Vinmonopolet å fastsette åpningstider for hvert enkelt utsalg.

Kritisk til forslaget

Rusfeltets samarbeidsorgan Actis er kritisk til forslaget.

– Forslaget er nok et eksempel på hvordan regjeringen legger til rette for økt alkoholkonsum. Jeg tror ganske sikkert salget vil øke, sier generalsekretær Pernille Huseby i Actis til VG.

Ifølge Listhaug skal regjeringen be Folkehelseinstituttet undersøke blant annet om alkoholkonsumet vil øke som følge av endringene.

Vil øke støtte til egenprodusering

I tillegg foreslås det å gi bevilgning til bryggerier for salg av egenproduserte drikker i lokaler hvor det også er gitt skjenkebevilling, forutsatt at lokalet er lite.

Forslaget vil gjøre det mulig for bryggerier som holder til i små lokaler, å tilby sine kunder både å smake egenprodusert drikk på stedet, og å kjøpe med seg slik alkoholholdig drikk hjem, heter det i høringsnotatet.

Høringsfristen er 13. september.

(NTB)