TILTALT: Svein Ludvigsen (72), her under tiden som fiskeriminister, har ifølge påtalemyndigheten misbrukt sin stilling til å skaffe seksuell omgang med tre unge asylsøkere.
TILTALT: Svein Ludvigsen (72), her under tiden som fiskeriminister, har ifølge påtalemyndigheten misbrukt sin stilling til å skaffe seksuell omgang med tre unge asylsøkere. Foto: Teh Eng Koon / NTB scanpix

Ludvigsen-saken:

Asylsøkers eks-kjæreste oppdaget nakenbildet: – Det ødela livet mitt

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): Da hun oppdaget et seksuelt bilde av Svein Ludvigsen (72) og kjæresten hennes, konfronterte hun kjæresten. Han svarte at bildet var falskt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet har blitt et sentralt bevis i rettssaken mot Ludvigsen, som er tiltalt for å ha misbrukt makten sin til å skaffe seksuell omgang med tre asylsøkere.

Ludvigsen har erkjent tre tilfeller av seksuell kontakt med én av de fornærmede – en 25 år gammel mann – men mener alle de tre lyver om relasjonen til ham.

Fredag inntok 25-åringens eks-kjæreste vitneboksen i Nord-Troms tingrett.

Deres forhold tok slutt på grunn av nakenbildet, forklarer hun.

– Ødela drømmene mine

Bildet er det 25-åringen selv som har tatt inne på et hotellrom i Oslo. Det viser Ludvigsen og ham selv i en seksuell sammenheng.

Påtalemyndigheten mener bildet er tatt 27. november 2017, den siste kvelden de to ifølge tiltalen hadde seksuell kontakt.

Seks dager senere ble Ludvigsen politianmeldt av en utekontakt på Østlandet, som hadde snakket med 25-åringen. Utekontakten har vitnet i retten, men pressen er ilagt referatforbud for hans vitnemål.

– Jeg var sjokkert da jeg så bildet. Før jeg så det, hadde vi bestemt oss for å forlove oss og gifte oss. Det bildet ødela alle drømmene mine, og alt ble ødelagt mellom oss, forteller eks-kjæresten.

Opptatt av anmeldelse

Både aktor Tor Børge Nordmo og forsvarerne til Ludvigsen er opptatte av kvinnens reaksjoner på bildet.

Årsaken er at Ludvigsen mener den seksuelle relasjonen mellom ham og 25-åringen var gjensidig ønsket. Derfor kan det ha betydning om 25-åringens daværende kjæreste overbeviste ham til å anmelde Ludvigsen, eller om 25-åringen oppsøkte politiet via utekontakten på eget initiativ.

Regiondirektør Pål Christian Bergstrøm i Bufetat Nord vitnet også fredag. Han reagerte på Ludvigsens besøk på institusjoner:

Kvinnen kan ikke huske om hun så bildet før eller etter politianmeldelsen ble levert inn 3. desember 2017.

– Men under hvilke omstendigheter oppdaget du bildet? spør aktor Nordmo.

– Han var på badet, mens jeg var i stua. Jeg kunne koden på telefonen hans og skulle sjekke noe, og da så jeg det plutselig. Jeg gikk rett til badet og spurte hva det var for noe, sier hun.

– Hvordan reagerte han? spør aktor.

– Han sa det var noen som hadde redigert det, at det var falskt. Han sa at jeg ikke skulle tenke på det, svarer hun.

AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører straffesaken for påtalemyndigheten.
AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører straffesaken for påtalemyndigheten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Kvinnen beskriver bildet på en måte som stemmer overens med det bildet som er lagt frem i retten.

Både på spørsmål fra aktor og forsvarer Per Zimmer svarer hun at det ikke ble tema hvorvidt 25-åringen skulle anmelde saken til politiet.

I et avhør fra juni i fjor har kvinnen imidlertid sagt at 25-åringen ville anmelde «personen som photoshoppet bildet», fordi han ennå stod fast på at det ikke var ekte.

Homofili ikke tillatt

De to eks-kjærestene kommer opprinnelig fra samme land. Zimmer vil vite hvordan deres kultur ser på homofili.

– Det er helt ulovlig i vår kultur. Når jeg har sett det bildet, er det ikke akseptabelt for meg. Det var veldig vondt og veldig tungt å se et slikt bilde, sier hun.

– Gjør det en forskjell for deg om han var med på dette frivillig? Kunne du akseptert det om dette var ufrivillig fra han sin side?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål for meg å svare på, sier hun.

I tillegg til den seksuelle kontakten Ludvigsen og 25-åringen har på det aktuelle bildet, har den tidligere samfunnstoppen erkjent ytterligere to tilfeller av seksuelle handlinger mellom de to.

Påtalemyndigheten og 25-åringen mener imidlertid at den seksuelle relasjonen var av en helt annen karakter og varte over mye lengre tid – fra 2011 til 2017.

Ludvigsen nekter straffskyld for hele tiltalen. Han mener ikke å ha misbrukt makten sin til å skaffe seksuell kontakt.

Dersom han dømmes i tråd med tiltalen, risikerer han inntil tolv års fengsel.