STJERNE: Fernando Gaviria debuterte med bravur i Tour de France i fjor med to etappeseirer. Nå kjemper han for å bli friskmeldt til årets utgave.
STJERNE: Fernando Gaviria debuterte med bravur i Tour de France i fjor med to etappeseirer. Nå kjemper han for å bli friskmeldt til årets utgave. Foto: AFP PHOTO / Marco BERTORELLO.

UAE-Team Emirates usikre på Gavirias deltakelse i Touren

Fernando Gaviria sliter med en kneskade bare uker før Tour de France. Nå er laget åpne på at Touren kanskje kommer for tidlig for mannen Alexander Kristoff i utgangspunktet skal jobbe for.

Stor sykkelhelg i vente på TV 2 og Sumo: både Critérium du Dauphiné og Tour de Suisse blir vist på TV 2s plattformer

Det opplyser laget til TV 2 fredag.

Gaviria måtte bryte Giro d'Italia allerede på den syvende etappen 17. mai på grunn av en kneskade og har ikke konkurrert siden.

Critérium du Dauphiné, som pågår nå, var en stund nevnt som en mulighet for colombianeren til å gjøre sitt comeback, men det franske etapperittet kom for tidlig for 24-åringen.

Det gjør også det andre store oppkjøringsrittet til Touren, Tour de Suisse, som begynner førstkommende lørdag.

– Vanskelig å si

De fleste rytterne som skal sykle Touren foretrekker et etapperitt i forkant for å stille forberedt til det tre uker lange slitet i Frankrike i juli, men en pressemelding fra UAE-Team Emirates fredag gjør det klart at Gaviria heller ikke rekker neste ukes Tour of Slovenia.

Tre uker før Touren begynner klokken å jobbe mot colombianeren som i fjor vant to etapper i Frankrike.

– Han føler seg litt bedre nå, men vi har ikke planlagt når han kan begynne å konkurrere igjen, sier en pressetalsmann fra laget til TV 2.

– Er Touren fortsatt realistisk?

– Det er vanskelig å si.

Form

Gaviria ble hentet til laget til Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen før årets sesong. Planen var hele tiden at han skulle lede laget i sommerens Tour de France - med Kristoff som sin opptrekker.

Et eventuelt fravær vil selvsagt åpne døren for at Kristoff blir, som i fjor, lagets mann for de flate etappene.

Mens Gaviria jobber for å bli skadefri, har Kristoff styrket sine aksjer de siste ukene.

Først tok han både etappe 5 og sammenlagttriumfen i Tour of Norway, før han torsdag vant det sveitsiske endagsrittet GP du canton d'Argovie for tredje gang.

Lørdag stiller Kristoff til start i Tour de Suisse sammen med lagkamerat Bystrøm.

Også Daniel Hoelgaard (Groupama-FDJ) blir å se i Tour de Suisse fra og med lørdag.

Stake Laengen: – Ser ut som det blir Tour de France

Både Bystrøm og Stake Laengen er i UAE-Team Emirates' bruttotropp til Touren.

Før fredagens sjette etappe av Critérium du Dauphiné virket sistnevnte svært optimistisk med tanke på å bli en del av de åtte utvalgte i Frankrike.

– Det ser ut som det blir Tour de France. Men man vet aldri helt. Det kommer et uttak etter hvert. Det gjelder å bare holde formen og gjøre en god innsats for laget, så får vi håpe på det beste, sier han, og legger til:

– Jeg kjørte Touren for to år siden. Det er alltid stort å sykle Touren, så jeg håper jeg kan gjenta det i år. Det er det største rittet i verden.

Sportsdirektør Neil Stephens kan ikke garantere nordmannen en Tour-plass ennå, men det meste virker til å ligge til rette for askerbøringen.

– Vegard er veldig nær Tour-laget. Både Stake Laengen og Bystrøm er blant rytterne vi håper å få med til Touren. Stake Laengen har allerede vist hva kan kan, så han bør ha kofferten klar til å reise, for sikkerhets skyld, sier australieren.