FERIEPENGER: Det er lett å bruke penger når man har penger. Likevel kan man gjøre noen smarte vurderinger som får pengene til å vare lengre.
FERIEPENGER: Det er lett å bruke penger når man har penger. Likevel kan man gjøre noen smarte vurderinger som får pengene til å vare lengre. Foto: Kallestad, Gorm

Dette bør du gjøre med feriepengene

Nå begynner feriepengene å tikke inn på konto for de fleste av oss. Dette er det lureste du gjør med dine feriepenger.

De etterlengtede kronene, årets feriepenger, har enten kommet, eller er på vei inn på kontoen til de aller fleste. I løpet av måneden vil flesteparten ha fått utdelt denne sommerens sum.

Det er lett å sløse mer når en får feriepengene. Dyrere restaurantbesøk i sola, mer is og utepils, og ikke minst sommersalg, kan svi litt ekstra i lommeboka. Men selv om fristelsene står i kø, er det lurt å legge en slagplan for hva du vil bruke pengene på.

Rydd opp

Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, råder en til å legge en plan for hvordan du vil forvalte pengene. Hun innrømmer at det er lett å bli revet med, og mer penger på konto fører til høyere forbruk. Derfor bør en få en oversikt.

– Mange velger å betale ferien med kredittkort, for da følger det med reiseforsikring. Sett litt av feriepengene til side, slik at du kan dekke regninger fra kredittkort, forklarer Incedursun.

Videre anbefaler hun å spare opp penger på en bufferkonto. Dette kan være til typisk uforutsette hendelser.

– Det er også varslet to renteøkninger, og det er viktig å tenke på, forteller økonomen.

Det kan også være en god idé å ta en ryddesjau i økonomien i sommer. Incedursun foreslår å rydde opp i småregninger og betale ned på forbruksgjeld.

– Så kan du ta sommerferie med god samvittighet, sier hun.

SPARING: Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, mener man kan bruke feriepengene på en smart måte. Foto: Nordea
SPARING: Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, mener man kan bruke feriepengene på en smart måte. Foto: Nordea

Langsiktig

Det finnes flere muligheter for å spare feriepengene i et mer langsiktig perspektiv. Ifølge økonomen kan du også plassere pengene i spareprodukter fra banken, som for eksempel i fond eller i en aksjesparekonto.

– Det kommer an på situasjonen du er i. Det er lurt å ta en telefon til banken, så kan du få rådgivning til hvor du bør plassere pengene dine, råder Incedursun.

I tillegg anbefaler hun unge om å spare feriepengene. Unge under 33 år kan spare i BSU (boligsparing for ungdom), så de senere kan komme inn på boligmarkedet. Hun understreker likevel at man ikke skal være for streng med seg selv.

– Man skal få lov til å kose seg og unne seg noe godt i ferien, sier Incedursun.

Taxfree-fella

Det er likevel noen ting man særlig bør unngå hvis man ikke vil at feriepengene bare skal forsvinne. Dette er blant annet å bestille den dyreste ferien, og butikkenes endeløse sommersalg.

– Det er lett å bli revet med, fordi ting er billig. Det er lett å kjøpe ting på salg som man ikke trenger. Ikke gjør det, råder økonomen.

Hun nevner også flyplassen som en av de største pengeslukene. Billig gummigodteri, solbriller og alkohol havner fort i bagasjen. Da bør man prøve å ha litt disiplin.

– Man får mye ting billigere, og da tenker man «kanskje jeg trenger en ekstra parfyme?», selv om virkelig ikke trenger det. Jeg tar meg selv i det samme når jeg er på taxfree, ler økonomen.