Så «flygende objekter» før eksplosjonen

ANGREPET: Kokua Courageous var det andre tankskipet som ble angrepet i Omanbukta torsdag.
ANGREPET: Kokua Courageous var det andre tankskipet som ble angrepet i Omanbukta torsdag. Foto: Reuters
Den japanske operatøren av tankeren Kokuka Courageous som ble angrepet i Omanbukta, sier besetningen så to flygende objekter før en eksplosjon om bord. Iran avviser beskyldningene fra USA om innblanding.

Kokuka Courageous, som er lastet med 25.000 tonn metanol, ble angrepet to ganger med noen timers mellomrom, opplyser presidenten i japanske Kokuka Sangyo, Yutaka Katada. Det var før den andre eksplosjonen at mannskapet så noe i lufta.

Ikke torpedo

Yutaka Katada, avviser på en pressekonferanse i Tokyo at skipet ble truffet av en torpedo, slik enkelte meldinger gikk ut på torsdag.

– Skaden er over vannlinjen. Den ville ha vært under hvis det var en torpedo. Så jeg tror den opplysningen ikke stemmer, sier Katada.

– Fløy inn

– Mannskapet forteller at de ble truffet av to flygende gjenstander. De så det med egne øyne. Meldingen vi har mottatt sier at noe ser ut til å ha fløyet inn, og det inntraff en eksplosjon som laget et hull i skipsskroget, sier presidenten, ifølge Reuters.

Selskapet Kokuka Sangyo opplyste til TradeWinds torsdag at begge angrepene rammet skipet på babord side. Den første eksplosjonen inntraff i skipets akterende og forårsaket en brann i maskinrommet som ble slukket raskt.

Skipet ble evakuert etter den andre eksplosjonen.

Det filippinske mannskapet vendte imidlertid tilbake for å få tankerens kraftforsyning i gang igjen, opplyser Katada. Tankeren var fredag morgen under slep, på vei til havn i De forente arabiske emirater.

Ingen fare for forlis

Lasten er ifølge det japanske selskapet intakt og det skal ikke være fare for at skipet synker.

Det brøt torsdag ut brann på Fredriksen-eide tankskipet Front Altair etter at det ble angrepet i samme område. Detaljene i hendelsen er fortsatt uklare.

USA hevder å ha video og bilder av et iransk marinefartøy som fjerner en udetonert mine festet til skroget på tankskipet Kokuka Courageous, sier kilder til CNN fredag.

Avviser anklagene

Iran avviser kategorisk USAs beskyldninger om at landet står bak angrep på to tankskip i Omanbukta.

– Anklagene fra USA er et komplott fra Washington og USAs allierte i regionen, hevdet Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i en melding på Twitter fredag morgen.

Torsdag uttalte Zarif at det var mistenkelig at det japanske tankskipet ble angrepet samtidig som Japans statsminister Shinzo Abe var på besøk i Iran.

– USA trekker forhastede konklusjoner med sine anklager, uten å vise til snev av bevis, skrev han.

Frontline-mannskap takker Iran

Iransk TV har vist bilder av mannskapet som ble reddet fra tankskipet Front Altair. Et av besetningsmedlemmene takker Iran og sier «alt er OK».

Innslaget på engelskspråklige Press TV begynner med et opptak av de 23 besetningsmedlemmene i et rom.

Tilsynelatende ser de på en TV-overført tale av Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

– Alt er OK, sier en russisk mann som forteller at han er en av de øverste offiserene på Front Altair. Han takker Iran for landets gjestfrihet.

Press TV hevder at innslaget motbeviser påstander om at Iran ikke har hjulpet mannskapet på oljetankeren.

Front Altair er eid av rederiet Frontline, som kontrolleres av milliardæren John Fredriksen. Oljetankeren var ett av to skip som ble rammet av eksplosjoner utenfor kysten av Iran i Omanbukta torsdag.

USA mener Iran sto bak angrepene, noe iranske myndigheter benekter.

Mannskapet på Front Altair består av elleve russere, elleve filippinere og en person fra Georgia. Frontline har opplyst at de først ble reddet av et sørkoreansk skip og deretter overført til et iransk marinefartøy.

Besetningsmedlemmene ble tatt med til Iran, og Frontline jobber for å få dem tilbake til sine hjemland så raskt som mulig.

(NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook