TILTALT: Svein Ludvigsen (72) og hans forsvarer Per Zimmer i retten. Fredag begynte vitneførselen i saken. Rettstegning: Ane Hem / NTB scanpix
TILTALT: Svein Ludvigsen (72) og hans forsvarer Per Zimmer i retten. Fredag begynte vitneførselen i saken. Rettstegning: Ane Hem / NTB scanpix

Barneverns-ansatt om asylsøker:

– Han truet ofte med å ringe «onkel Svein»

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): Flere ansatte ved institusjoner som Svein Ludvigsen (72) har besøkt, forteller at de reagerte på fylkesmannens opptreden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag begynte vitneførselen i saken der Ludvigsen står tiltalt for å ha misbrukt sin makt til å skaffe seksuell omgang med tre unge asylsøkere mellom 2011 og 2017.

Tidligere har de tre fornærmede mennene forklart seg om seksuelle forhold til Ludvigsen i ulikt omfang.

Ludvigsen selv erkjenner tre tilfeller av seksuell kontakt med én av de fornærmede, men nekter for å ha misbrukt makten sin. De to øvrige fornærmede lyver, mener han.

– Søkte ikke permisjon

Det første vitnet i saken er en miljøterapeut fra asylmottaket der en 25 år gammel fornærmet bodde i årene da han og Ludvigsen ble kjent.

Hun mener den daværende fylkesmannen i Troms ofte var innom for å hente med seg 25-åringen på ulike turer.

– Han pleide ikke å komme opp på kontoret for å søke permisjon, sånn som man egentlig skal. I stedet stod han utenfor og ventet, sier miljøterapeuten.

De ansatte på mottaket satte likevel pris på fylkesmannens engasjement.

– Det er ikke mange som bryr seg om hva som foregår inne på et asylmottak, så vi syntes det var veldig flott at fylkesmannen brydde seg, sier hun.

Ludvigsen hadde ingen kontakt med de andre som bodde på mottaket, mener vitnet. Heller ikke de ansatte skal han ha hatt noe særlig kontakt med.

– Nye klær

Miljøterapeuten beskriver 25-åringen som en særlig sårbar person som slet med traumer. Hun kaller ham ressurssvak – stikk i strid med Ludvigsens betegnelse av fornærmede som ressurssterk.

På mottaket gikk fornærmede stort sett med joggebukse og t-skjorte, forteller vitnet.

– Merket dere noen endring på ham etter turene med Ludvigsen? vil aktor vite.

– Ja, han var alltid nydusjet og pen, også hadde han gjerne fått nye klær, sier hun.

Ludvigsens forsvarer Per Zimmer vil vite om ikke disse turene lysnet opp livet til asylsøkeren.

– Nei, han ble ikke lettere til sinns. Han slet like mye hver gang han kom tilbake, mener miljøterapeuten.

Regiondirektør Pål Christian Bergstrøm i Bufetat Nord vitnet også fredag. Han reagerte på Ludvigsens besøk på institusjoner:

Skal ha fått rystende beskjed fra leder

Miljøterapeuten husker ikke nøyaktig hvor mange ganger Ludvigsen og fornærmede var på turer, men betegner det som «ganske mange». I sin forklaring har Ludvigsen vært tydelig på at de tre tilfellene av seksuell kontakt han erkjenner, skjedde flere år senere og dessuten i Oslo.

Miljøterapeuten forteller at hun snakket med sine ledere på mottaket om at Ludvigsen ville hjelpe asylsøkeren med bosetting i Tromsø.

En annen miljøarbeider, på et annet asylmottak der en av de andre fornærmede bodde, forteller også om hyppige besøk fra Ludvigsen. Miljøarbeideren vet ikke sikkert om Ludvigsen noen gang møtte den fornærmede under disse besøkene.

– Det var superviktig at ungdommen fikk prate med institusjonen Fylkesmannen, særlig hvis det var feil i sakene deres, men at han skulle dukke opp i egen person, syntes jeg var rart, sier han.

Miljøarbeideren forklarer at han tok opp bekymringen rundt Ludvigsen flere ganger med sin nærmeste leder.

Lederen var ikke enig i at det fantes grunn til bekymring, ifølge vitnet.

– Jeg fikk beskjed om at dette er fylkesmannen, og at man ikke kunne sette spørsmålstegn ved ham, sier han.

Miljøarbeideren sier han ved et tilfelle nektet Ludvigsen å komme på besøk på kveldstid. Det skal ha skapt uro blant de unge asylsøkerne, som ønsket å møte Ludvigsen – ifølge vitnet «fordi han kunne hjelpe dem med opphold».

«Onkel Svein»

Flere miljøterapeuter, barneverns-ansatte og andre med jobb på ulike institusjoner forklarer seg i retten fredag.

En av dem som jobbet med den lettere psykisk utviklingshemmede 26-åringen som er fornærmet i saken, forteller at mannen var stolt av å kjenne Ludvigsen.

Selv har Ludvigsen forklart at han knapt husker å ha ha hatt kontakt med fornærmede, men at han nå ser de har hatt «mer kontakt enn han trodde». Blant annet er det lagt frem en meldingslogg der Ludvigsen inviterer ham på middag.

– Fra 2007-2008 snakket han mye om fylkesmannen som en han kjente, sier den barneverns-ansatte.

– Hvis han ikke fikk det som han ville, skulle han ringe Svein – eller «onkel Svein», som han kalte ham. Han var veldig stolt og sa at det var hans venn, forklarer kvinnen.

En meddommer vil vite om kallenavnet var noe gutten hadde funnet på selv, eller om det var noe Ludvigsen ønsket å bli kalt. Det har ikke den barneverns-ansatte noe svar på.

Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt makten sin til å ha seksuell omgang med mannen ved én anledning i mai eller juni 2014.

FORSVARET: Advokatene Kai Vaag og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen (72) i retten.
FORSVARET: Advokatene Kai Vaag og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen (72) i retten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Involvert i enkeltsaker

Et annet vitne i saken, regiondirektør Dulo Dizdarevic i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) Nord, bekrefter at Ludvigsen ved to anledninger har involvert seg direkte i bosettingen av to asylsøkere.

Den første gangen var for nettopp 25-åringen. I retten blir det vist frem en rapport om bosettingen.

Der stilles det spørsmål om hva som er viktig for at asylsøkeren skal trives der han bor.

«At han får bo i Oslo slik at han kan ha jevnlig kontakt med fylkesmann Svein Ludvigsen», lyder svaret.

«Hvor viktig er slekt/venner?», er neste spørsmål. «Har ingen slektninger i Norge. Men viktig for han å ha kontakt med ovennevnte person», er svaret.

Et vitne fra flyktninghjelpen i Tromsø bekrefter at 25-åringen ønsket seg Ludvigsen som verge da han skulle bosettes.

– Alene på kveldstid

Et annet vitne i saken, regiondirektør Pål Christian Bergstrøm i Bufetat Nord, forteller at Ludvigsens praksis knyttet til tilsyn ble lagt godt merke til, fordi den skilte seg ut.

– Fra de andre fylkene, både Nordland og Finnmark, kom det anmeldte og uanmeldte tilsyn, men det kom alltid to personer. I Troms var det en blanding av at Ludvigsen kom sammen med andre, samt at Ludvigsen kom alene på kveldstid, forklarer han.

Videre fredag skal det føres en rekke vitner som har jobbet på ulike institusjoner der de fornærmede har bodd.

Det er satt av totalt elleve dager til rettssaken. Dersom Ludvigsen, som altså nekter straffskyld etter hele tiltalen, blir funnet skyldig, risikerer han inntil tolv års fengsel.