Bekreftet: Sarri er ferdig i Chelsea

Chelsea og Juventus er kommet til enighet om en avtale som sender Maurizio Sarri tilbake til Italia etter bare én sesong i Premier League.

Partene har forhandlet siden Maurizio Sarri uttrykte et ønske om å returnere til Serie A i kjølvannet av seieren i Europaliga-finalen.

Se hvordan Chelsea vant Europaliga-finalen øverst!

Etter lengre tids forhandlinger er det nå klart at Sarri forlater Chelsea og overtar som hovedtrener i Serie A-giganten Juventus.

60 år gamle Sarri har skrevet under på en treårskontrakt med Juventus (frem til 30. juni 2022).

Juventus bekrefter ansettelsen av Sarri på sin Twitter-konto. Chelsea takker italieneren for innsatsen som manager på sine hjemmesider.

– Etter finalen i Europaligaen gjorde Maurizio det klart hvor sterkt han ønsket å vende tilbake til sitt hjemland, og forklarte oss at han ønsket å returnere til Italia for å jobbe der, uttaler Chelsea-direktør Marina Granovskaia.

– Han mente det var viktig å bo nærmere sin familie, og har foreldre som er eldre som han mente det var viktig å bo nærheten av på dette tidspunktet. Maurizio forlater Chelsea med en stor takk for alt det harde arbeidet han og assistentene gjorde, og for at vi vant Europaligaen og endte på tredjeplass i Premier League. Vi vil også gratulere ham med å ha sikret seg en ny trenerjobb i Serie A og ønsker ham alt det beste for fremtiden, uttaler Chelsea-toppen videre.

Juventus skriver på sine hjemmesider at Serie A-klubben er henrykt over å få Sarri som sin nye trener, og roser italieneren opp i skyene.

– Han har nettopp avsluttet en utmerket sesong som Chelsea-trener, kronet med tredjeplass i Premier League og seier i Europaliga-finalen, skriver blant annet Juventus i sin pressemelding.

På kant med fansen

Grunnen til at det skal ha tatt tid å komme frem til en løsning er uenighet om kompensasjon. Sarri hadde ett år igjen av kontrakten, med opsjon på ytterligere tolv måneder, og ifølge Telegraph må Juventus betale 55 millioner kroner for å hente treneren som skal erstatte Massimiliano Allegri i Torino. Summen kan angivelig stige til 88 millioner.

60 år gamle Sarri skal ha uttrykt et ønske om å returnere hjem til Italia flere ganger i løpet av sesongen, og det er ikke vanskelig å se for seg at muligheten til å trene Juventus er noe som appellerer. Derfor gir overgangen mening for alle parter.

I løpet av sesongen i Premier League er det også blitt tydeligere og tydeligere at Sarri ikke kom til å bli værende. Etter en smertefri start på sesongen kom en rekke elendige resultater og prestasjoner som førte til et anstrengt forhold mellom Sarri og fansen. I flere kamper kunne man høre tilskuere rope blant annet «Fuck Sarriball» med klar referanse til italienerens standhaftighet rundt egen fotballfilosofi.

Det hevdes også at Chelsea ved to anledninger var nære ved å gi den tidligere Napoli-treneren sparken, men bedring i resultatene holdt Sarri levende.

Han kan forlate London med hodet høyt hevet etter å ha sikret Champions League-plass og Europaliga-trofeet - hans første triumf som trener på toppnivå.

– Ingenting i resultatene tilsier at han ikke skulle få fortsette og bygge videre. Men det har vært mye støy, sier TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker.

– Å være frontfigur handler om å være en lederskikkelse og en karismatisk type. Sarri fremstår mer som en fotballnerd som er lukket og sær. Han røyker og tygger på sneiper på sidelinjen. I tillegg så mangler han engelskkunnskaper og den karismaen som en del av de andre toppmanagerne i Premier League har.

Lampard favoritt til å ta over

Tilbake står Chelsea ved et veiskille uten trener, Eden Hazard og mulighet til å handle spillere i de neste to overgangsvinduene. Mye tyder på at Frank Lampard får jobben med å lede klubben videre.

– Et spennende valg. Litt som med Solskjær i Manchester United - det er et populært valg blant fansen, sier Alsaker.

40-åringen har imponert i sin første sesong som manager med å lede Derby til playoff-finale i Championship, og mange håper nok at den tidligere midtbanespillerens status i klubben skal skape positivitet og få entusiasmen tilbake - noe som har vært en utfordring i løpet av de siste månedene under Sarris ledelse.

– Lampard er selve bildet på Chelseas storhetstid. Han scoret begge målene mot Bolton da klubben tok sin første ligatittel på 50 år, og han har vært med på veldig mange av triumfene, sier Alsaker, som tror overgangsnekt og tapet av Hazard gjør at Chelsea kanskje tenker i samme baner som Manchester United.

– Det kan hende at de vil prøve å bygge noe nytt og mer langsiktig. De har en enorm stall med unge spillere ute i Europa som ikke har fått plass på laget. De har flere fenomenale talenter som de har dyrket frem over mange år. Spørsmålet er jo selvsagt om det er for tidlig å gå løs på en sånn oppgave for Lampard.

Dersom det ender opp med å bli Lampard, tar han trolig med seg assistent Jody Morris. I tillegg til sin spillerkarriere på Stamford Bridge har han tidligere vært trener ved Chelseas akademi og har god kjennskap til klubbens største talenter, noe som kan gjøre jobben med å benytte seg av akademiet og de mange spillerne som har vært på lån enklere.

Lampard er en av de største spillerne i Chelseas historie etter 13 år i klubben. Han har vunnet Premier League, Champions League, Europaligaen, FA-cupen og ligacupen med Chelsea. Lampard er også tidenes mestscorende i klubben med 211 mål. Han vil bli Chelsea første engelske manager siden Glenn Hoddle ledet klubben mellom 1993 og 1996.