Etter en debatt på flere timer torsdag, hvor en rekke stortingsrepresentanter fra Ap og SV gikk på talerstolen, ble det natt til fredag votert over regjeringens forslag til å endre abortloven.

105 representanter stemte for forslaget, mens 64 stemte mot.

I forkant var det ventet at både Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre kom til å stemme imot egen overbevisning for å sikre flertall for lovendringen.

– Det er som forventet. Med denne lovendringen må flere kvinner møte i nemd. Erna fikk en flertallsregjering, norske kvinner fikk sin selvbestemmelse innskrenket, sier Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol til TV 2.

Behandling i nemnd

Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd. I regjeringsforhandlingene på Granavolden, fikk Kristelig Folkeparti gjennomslag for dette.

Opposisjonen gikk til kraftig angrep på regjeringspartiene under den opphetede debatten.

– Det er et historiske tilbakeslag at vi behandler en innskrenkning av kvinners selvbestemmelse, sa Bjørnar Moxnes (R).

– Det viser at regjeringsmakt trumfer kvinners rettigheter for Venstre, KrF og Venstre og det er i strid med hva partiene har lovt folket her i salen tidligere.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie kalte fosterreduksjon en vanskelig, etisk sak.

– Vi foreslår at alle fosterreduksjoner skal behandles i abortnemnd. Alle søknader om abort etter uke 12 behandles i dag i nemnd og de fleste fosterreduksjoner foregår etter uke 12. Det er derfor naturlig at de også behandles i nemnd, sa Høie.

KrFs Geir Jørgen Bekkevold sa at en nemnd skal «legge vesentlig vekt på kvinners bedømmelse av egen situasjon og et rom for etisk refleksjon».

Han pekte på at fagmiljøet som utfører fosterreduksjoner har ønsket seg endringen.

– Flere håper arven etter Erna Solberg skal være at hun klarte å lage en borgerlig regjering med fire partier, men arven etter Erna Solberg er at hun er villig til å gjøre hva som helst for å beholde makt. Til og med forhandle vekk det som er grunnleggende rettigheter, til og med innføre de første innstramningene i abortloven siden 1970-tallet, sa Tajik fra talerstolen, ifølge VG.

– Mer opptatt av makt enn politikken

Torsdag var det mange som hadde møtt opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot lovendringen.

– Jeg vet jeg ikke blir sett eller hørt, men jeg skal gjøre alt jeg kan, sier Christina Fraas, en av demonstrantene.

– Det vi viser ved å være her er at dette ikke er ok. Erna Solberg viser her at hun er mer opptatt av makt enn av politikken, sier hun.

Venstres helsepolitiker Carl-Erik Grimstad innrømmet at den massive motstanden fra kvinnebevegelsen har gjort inntrykk på ham, melder NTB.

– Personlig tilhører kamp for abortloven en del av min politiske oppvåkning, sa han.

Han viste imidlertid til at det medisinske fagmiljøet i Trondheim som gjennomfører fosterreduksjoner i Norge, ønsket lovendringen.