President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Mandel Ngan/AFP/NTB scanpix

Trump: – Iran står bak

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at Norge ikke har forutsetninger for å mene hvem som står bak angrepet på det norskeide skipet «Front Altair».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det John Fredriksen-eide tankskipet «Front Altair» sto torsdag i brann i Omanbukta, etter at det skal ha blitt utsatt for et angrep.

– Vi har ingen forutsetning for å mene noe om hvem som står bak angrepet ennå, men vi vil selvfølgelig undersøke det amerikanerne sier og vente på resultatet av etterforskningen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Maner til årvåkenhet

Sjøfartsdirektoratet råder norske skip til å holde god avstand til iransk farvann. Alle de 23 ansatte om bord kom seg trygt vekk, og er nå på vei hjem.

Også skipet «Kokuka Courageous» ble angrepet torsdag. Også her kom de ansatte seg uskadd vekk.

FØLGER MED: Norges utenriksminister sier de følger situasjonen i Iran tett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FØLGER MED: Norges utenriksminister sier de følger situasjonen i Iran tett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Spent situasjon

Begge de to angrepne skipene skal ha båret last på vei mot Japan. Angrepet kommer samme dag som Japans statsminister Shinzo Abe var på besøk i Iran. Han besøkte landet i et forsøk på å lette på den spente situasjonen mellom Iran og USA.

– Vi er veldig bekymra for den spente situasjonen i regionen, og det er bare noen uker siden det forrige angrepet mot et norskregistrert skip. Denne gangen var det et norskeid skip som ble angrepet, og spenningsnivået i området bare øker, sier Søreide til TV 2.

– Iran står bak

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier torsdag kveld at det er Iran som er ansvarlig for angrepene i Omanbukta.

– Dette er basert på etterretningsinformasjon, våpnene som er brukt, behovet for ekspertise i forbindelse med angrepet, nylige lignende angrep fra Iran, samt det faktum at ingen andre grupper i området kunne gjennomført et så profesjonelt angrep, sa Pompeo til oppmøtte reportere under en pressebrief torsdag kveld.

Også Storbrittanias utenriksminster, Jeremy Hunt henger seg på USA. Ifølge nyhetsbyrået AFP er Hunt «nesten sikker» på at Iran står bak angrepene.

I et intervju med Fox News fredag gjentok USAs president Donald Trump påstandene. Presidenten kalte Iran en «terror-nasjon» og sa at USA har avslørt at Iran er ansvarlige for angrepene.

– Iran gjorde det, sa presidenten og viste til videobildene av sprengladninger som ble fjernet fra et skip.

Myndighetene i Iran har avvist de amerikanske anklagene.