TROLIG SMITTEKILDE: Vest politidistrikt har besluttet å åpne etterforskning av vannskandalen på Askøy. Foto: Ivar Riise/ TV 2
TROLIG SMITTEKILDE: Vest politidistrikt har besluttet å åpne etterforskning av vannskandalen på Askøy. Foto: Ivar Riise/ TV 2

Kvinne (72) fra Askøy døde på sykehuset: – Utrolig trist

Politiet vil etterforske nok et dødsfall etter at en 72 år gammel kvinne fra Askøy døde onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Haukeland universitetssykehus meldte om dødsfallet i en pressemelding torsdag.

– En pasient fra Askøy døde onsdag 12. juni på Haukeland universitetssjukehus. Pasienten ble innlagt med mage- og tarmsymptomer i helgen. Vedkommende har fått påvist campylobacter, sier kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen, Erik Vigander, i pressemeldingen.

– Pasienten ble innlagt i helgen. Det er en voksen person, sier Vigander til TV 2.

Politiet i Vest ble varslet om dødsfallet onsdag ettermiddag av Helse Vest.

I en pressemelding opplyser de at avdøde er en 72 år gammel kvinne bosatt på Askøy.

Etterforsker dødsfallet

Bakterien som kvinnen har fått påvist er den samme som er funnet i drikkevannet på Askøy. Campylobacter kan gi mage- og tarminfeksjon.

Ifølge Vigander hadde pasienten en alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Den endelige dødsårsaken er derfor ikke klar.

– Det vil bli foretatt obduksjon. Dødsfallet er rutinemessig meldt til fylkeslegen og politiet, sier kommunikasjonsdirektøren.

Politiet vil nå undersøke om funnet i drikkevannet kan ha innvirket til dødsfallet.

– Politiet har besluttet obduksjon og vil rutinemessig etterforske saken. Vi har også vært i kontakt med Fylkeslegen om saken. Etterforskningen av dødsfallet ledes av politiadvokat Cathrine Krohn ved seksjon for vold og sedelighet i Vest politidistrikt, heter det i pressemeldingen.

Etterforskningen av vannforurensningen på Askøy knytter seg til eventuelle brudd på drikkevannsforskriften.

– Utrolig trist

Torsdag ettermiddag holdt varaordfører Bård Espelid og rådmann Eyvind Venneslan en pressekonferanse for å opplyst om situasjonen.

Se pressekonferansen lenger ned i saken.

Espelid beskriver det som har skjedd som utrolig trist.

– Jeg vil uttrykke sorg på egne vegne og på vegne av kommunen, sier Espelid til TV 2.

En tydelig preget varaordfører påpeker at dette understreker alvorligheten dersom dette har en sammenheng med den pågående vannsaken.

– Utrolig trist og tragisk, er min umiddelbare reaksjon og dette er en stor belastning for familien, sier Espelid.

Se pressekonferansen fra Askøy kommune:

Lav risiko for smitte

Smittevernlege Arild Iversen i Askøy kommune har ingen ytterligere opplysninger om dødsfallet.

– Status i kommunen nå er at det har blitt en dramatisk reduksjon i antall nye tilfeller av magetarmsykdom de siste dagene. Vi regner med at det vil være særdeles få tilfeller de nærmeste tre-fire dagene og så regner vi med at det vil gi seg nå som vi har fått kontroll på vannforsyningen, sier han til TV 2, og forklarer at det er basert på tidligere hendelser og data som kontinuerlig samles inn.

– Hva er risikoen for å bli smittet nå?

– Hvis man følger rådene gitt av kommunen er det særdeles lav risiko for å bli smittet, sier han.

Ettåring døde

Totalt har 49 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet i øykommunen. Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet.

Forrige uke døde en ett år gammel gutt fra Askøy på Haukeland universitetsykehus. Fylkeslegen i Hordaland finleser nå pasientjournaler for å se om legevakt og sykehus ga ettåringen forsvarlig helsehjelp før dødsfallet sist onsdag.

Onsdag denne uken kunne TV 2 fortelle at Vest politidistrikt åpner en etterforskning mot Askøy kommune.

– Vi har nå besluttet å åpne etterforskning av denne saken, men ønsker ikke å gå inn på grunnlaget for beslutningen vår, sa politiinspektør Frode Karlsen ved Vest politidistrikt til TV 2 onsdag.

Etter det TV 2 erfarer skal grunnlaget for at bergenspolitiet åpner etterforskning være brudd på drikkevannsforskriften.

Onsdag ble det også gjort funn av avføring fra hund og hjort på taket av det omstridte høydebassenget.

Saken oppdateres.

(NTB/ TV 2)