MISTER TOUR DE FRANCE: Chris Froome får ikke mulighet til å ta sin femte Tour de France-triumf i sommer. Her blir stjernesyklisten fraktet inn på sykehuset etter krasjen.
MISTER TOUR DE FRANCE: Chris Froome får ikke mulighet til å ta sin femte Tour de France-triumf i sommer. Her blir stjernesyklisten fraktet inn på sykehuset etter krasjen. Foto: AFP/Scanpix

– Det var et sjokk for alle

Sykkelsporten er preget etter den grusomme velten til Chris Froome. Nå må man se for seg et helt annet Tour de France, sier rytterne og Mads Kaggestad.

Chris Froome ligger ifølge L'Equipe fremdeles på intensivavdelingen ved sykehuset i Saint-Etienne etter at han krasjet under en gjennomgang av tempoløypen i Critérium du Dauphiné onsdag.

Torsdag ettermiddag kom en pressemelding som sa at den seks timer lange operasjonen av 34-åringe beskrives som en suksess.

– Ikke noe artig

Den franske avisen skriver at Froome lå på operasjonsbordet i åtte timer etter å ha pådratt seg en rekke alvorlige skader: Brudd i lårbeinet, brudd i hoften, brudd i albuen, flere ribbensbrudd og hjernerystelse.

– Syklisten burde bli værende på sykehuset i flere dager. Det er potensielt flere operasjoner som må gjøres, sier kirurgen som opererte Froome ifølge ITV-journalist Steve Scott.

Krasjen har satt en støkk i rytterne, som fortsetter Tour de France-forberedelsene i Criterium du Dauphiné.

– Jeg hørte det av Dan Martin. Han så at det skjedde. Ingen ønsker å se det skje. Det er et menneskelig element her. Jeg kjenner Chris og familien hans godt. Det er ikke noe artig. Man ønsker ikke å høre noe sånt om noen, sier Trek-Segafredo-rytter Richie Porte til dansk TV 2.

Jakob Fuglsang kjenner Froome godt og familiene til de to rytterne er omgangsvenner hjemme i Monaco. Han tror ikke dette er det siste man hører fra Froome.

– Kjenner jeg Chris rett, så vil han gjøre det han kan for å komme tilbake, sier danske.

Krasjet i 54 km/t

Froome mistet kontrollen etter at vinden tok tak i sykkelen da han skulle snyte seg. Team Ineos-sjef Dave Brailsford sier at man har studert dataene fra sykkelcomputeren til Froome. Den viste at den kenyanskfødte briten gikk fra en hastighet på 54 km/t til bom stopp.

– Han er ikke i bra form. Man har krasjer, og så har man stygge krasjer. Dette var en stygg krasj, sier Brailsford til BBC.

Nyheten kom som et sjokk, og i Team Ineos-bussen fikk rytterne beskjeden like før onsdagens tempoetappe.

– Det var et sjokk for alle. Spesielt om man hører hva skader han har fått. Heldigvis er han i gode hender, sier Froomes lagkompis Dylan van Baarle.

– Han kan ikke erstattes. Han er en av lagets ledere. Man kan ikke erstatte Chris. Jeg vet ikke hvem det kommer til å bli, men vi har to gode ledere i Geraint Thomas og Egan Bernal. Jeg tror ikke at mentaliteten endrer seg.

– Dynamikken endrer seg

Om ikke lagets mentalitet endrer seg, så blir det i alle fall en helt annen inngang til Tour de France for feltet. Uten Froome, den store favoritten og mannen alle ville sett på, åpner rittet seg mer opp til tross for at Team Ineos fremdeles har fjorårsvinner Geraint Thomas på startstreken.

– Det er ikke bra for sykkelsporten fordi alle forventet at han skulle kjempe under Touren. Det er det største løpet i året. Det er bedre når alle er der, sier sammenlagtkanonen Romain Bardet, som ble nummer to og tre bak Froome i Touren i henholdsvis 2016 og 2017.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er ikke i tvil om at Tour de France vil bli et annet ritt uten Froome.

– Nå er det ikke like opplagt at Team Ineos skal ta like mye ansvar i feltet fordi de ikke har en så soleklar kaptein lenger, sier Kaggestad, og peker Ineos-duoen Thomas og Bernal.

– Det kan hende at dette har motsatt effekt. At de ikke stoler like mye på Bernal og Thomas og at de derfor må jobbe enda hardere for å kontrollere rittet. Det vil bli kjørt på en helt annen måte i fjellene. Det kan komme flere angrep og bli et mer uforutsigbart ritt.

Selv om nyheten er nedslående blir ryttere som Tom Dumoulin, Romain Bardet, Thibaut Pinot, Steven Kruijswijk, Richie Porte, Jakob Fuglsang, Adam Yates, Alejandro Valverde, Mikel Landa og Nairo Quintana styrket i troen på at det er mulig å vinne sesongens store høydepunkt. Men det blir likevel ikke enkelt å stå opp mot Team Ineos.

– Thomas har hele tiden uttalt at han drar til Touren for å forsvare seieren. Laget har sagt at de drar med åpne kort for å se hvem som var best underveis. Thomas er selvskreven kaptein nå, med Bernal som løytnant, sier Kaggestad.

Se Critérium du Dauphiné på TV 2 Sport 2 og Sumo kl. 15.05.