tybring-gjedde om regjeringsplattformen:

– I ferd med å bli en selvmordspakt

FORVENTER SEIER: Christian Tybring-Gjedde mener Frp må ha en seier på kort sikt.
FORVENTER SEIER: Christian Tybring-Gjedde mener Frp må ha en seier på kort sikt. Foto: Åserud, Lise
Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Venstre og KrF ikke forstår hvordan en regjeringsplattform fungerer. Han ber dem huske at regjeringen besluttet å hente hjem barn av IS-foreldre, når Frp nå krever bompenge-seire.

– Det er greit å få med seg et Granavolden-plattformen er et samarbeidsdokument og ikke en selvmordspakt, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

I forrige uke presenterte Siv Jensen en liste fra Frps landsstyre, og varslet at partiet er nødt til å få mer gjennomslag i bompenge-politikken.

Etter det har forholdet mellom de fire partiene i Erna Solbergs historiske, borgerlige flertallsregjering blitt kjøligere.

Onsdag slo KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan fast at KrF ikke er villige til å forplikte seg til noe som koster penger i de pågående bompenge-forhandlingene.

– Vi kaller det ikke forhandlinger en gang. Vi kaller det samtaler, sa Grøvan til TV 2.

I Venstre har man langt på vei avvist at det er aktuelt å gi Frp noe mer enn de allerede har gjennomslag for i plattformen.

– Venstre har ingenting å gi til Frp utover det som står i plattformen. Kravene fra landsstyret er usaklig, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til TV 2.

Klimaminister Ola Elvestuen (V) har avvist at det eksisterer en bompenge-krise.

Uforutsett hendelse

Tybring-Gjedde ber KrF huske at regjeringen besluttet å hente hjem foreldreløse barn av IS-krigere.

– Granavolden-erklæringen kan ikke være en selvmordspakt, som den er i ferd med å bli. Partiene trenger klare seire, sier Frp-politikeren.

Han er overrasket over uttalelsene fra KrF og Venstre den siste tiden.

– Jeg leser med interesse Grøvans uttalelser. Han har tidligere hevdet at det kun er Granavold-plattformen som gjelder. Vel, KrF og Venstre fikk gjennomslag for å hente noen IS-barn. Det var for mange i Frp en innrømmelse og det sto ingenting om det i plattformen, men det har jo naturligvis konsekvenser for statsbudsjettet og statens utgifter.

– Og nå er det noe Frp vil ha gjennomslag for, som heller ikke står direkte i plattformen. Det skyldes en uforutsett hendelse, nemlig etableringen av bompengepartiet. Det fant sted etter Granavollen, fortsetter Tybring-Gjedde, som under landsmøtet ble valgt inn i sentralstyret i Frp.

«Hakkespettbok»

Tidligere i juni ble fem foreldreløse barna ble mandag formiddag overlevert norske myndigheter og fraktet til Norge.

– KrF har med andre ord allerede fått sitt gjennomslag for noe som plattformen ikke omtaler og som svært mange i Frp i utgangspunktet var i mot. Det viser at Granavolden-plattformen ikke er en «Hakkespettbok», men et dokument som trekker opp store og enkelte ganger mindre linjer. Men det er samtidig helt nødvendig å være et fleksibelt dokument i tråd med utviklingen rundt oss, sier Frp-stortingsrepresentanten.

Hakkespettboka er en fiktiv bok fra Disney-tegneseriene. Boka inneholder all verdens kunnskap i verdens minste format og er forbeholdt medlemmene i speiderbevegelsen Hakkespettene, hvor blant annet Ole, Dole og Doffen er «flerestjerners generaler».

Disney-diskusjon

Uttalelsen kan tolkes som et stikk til Venstres Abid Raja, som hadde denne reaksjonen på bompenge-ønskene fra Frps-landsstyret.

– En virkelighetsfjern drøm fra Disneyland. Nei til alt er det kontante svaret, sa Raja.

– Kan uttalelsen tolkes som et stikk til Raja?

VENSTRE: Abid Raja i Venstre kalte Frp-kravene en «virkelighetsfjerne drøm fra Disneyland».
VENSTRE: Abid Raja i Venstre kalte Frp-kravene en «virkelighetsfjerne drøm fra Disneyland». Foto: Hagen, Fredrik

– Nei. Jeg brukte begrepet «hakkespettbok» fordi det var boken som Ole, Dole og Doffen slo opp i hver gang de skulle finne det korrekte svaret eller løsningen på et problem. Granavold-plattformen er ikke en slik bok! Verden beveger seg hver dag og da må selvsagt regjeringen utforme ny politikk på ulike områder. Som for eksempel IS-barna og bompenger. Det kalles politikk.

– Dere diskuterte bompenger i Granavolden, mens å hente hjem barn av IS-foreldre ikke var aktuelt på det tidspunktet. Er ikke sakene forskjellig?

– Det er verdt å minne om at plattformen er et grunnlagsdokument og ikke en selvmordspakt. Nå har Frp fått et konkurrerende parti og det er en uforutsett hendelse. Vi kan ikke late som det ikke eksisterer. Dette er en viktig sak for oss, og jeg lurer på hva som egentlig er så viktig med bompenger for KrF og Venstre?

– Det fører jo til at man kjører mindre bil?

– Kjører du mindre bil får du mindre bompenger og da får du mindre til kollektivtrafikk. Løsningen her er at de kollektivreisende for betale for sin egen reise, svarer Frp-politikeren.

Forventer gjennomslag før budsjettet

Grøvan i KrF sa til TV 2 at man ikke kan forhandle om seire som koster bompenger før i august, da budsjettet for 2020 skal spikres.

Tybring-Gjedde forventer at Frp får svar før Stortinget tar sommerferie.

– Tror du på gjennomslag?

– Det er åpenbart at vi må ha gjennomslag. Vi må diskutere dette i stortingsgruppa før Stortinget går fra hverandre og det har vært snakk om et nytt landsstyremøte. Det er mange ting man har satt av penger til nå, og budsjettet kommer ikke som julekvelden på kjerringa i august. Det er ikke vanskelig å få til en seier nå. Om man ikke kan være spesifikk, så får man si at det kommer en betydelig seier.

– Og hvis det ikke blir en seier?

– Vi har et landsstyrevedtak som vi må forholde oss til. Man kan ikke vente til budsjettet. Tar man ikke hensyn til vedtaket og da er det ikke vits at man møter opp. Det er partiets høyeste organ og for Frp et høyere organ enn Granavolden-erklæringen.

Grå partier

Tybring-Gjedde ber alle regjeringspartiene gå i seg selv.

– Alle må gå i seg selv og stille spørsmål ved hva som er unikt ved sitt parti. Alle sliter på målingene og regjeringsslitasjen er stor hos alle partiene. Man må gi partiene tydeligere seire, hvis ikke blir at en grå masse i midten, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook