Ordlyden i forslaget ble diskutert mellom de parlamentariske lederne onsdag, får TV 2 opplyst.

I mai presenterte regjeringspartiene en enighet om kompensasjon til pelsdyrbønder.

Tre representanter fra regjeringspartiene har varslet at de ikke kommer til å stemme for forslaget om å avvikle pelsdyrnæringen. Carl I. Hagen (Frp), Roy Steffensen (Frp) og Kristian Tonning Riise (H) begrunner det med at kompensasjonen som tilbys pelsdyrbøndene, er for dårlig.

Nå håper man kompromisset skal hindre at noen stemmer imot en av Venstres største seire i regjeringen. Steffensen har ikke besvart TV 2s henvendelse om kompromisset er godt nok.

Kompromisset legges frem som et løst forslag i saken og fremmes av Frp Morten Ørsal Johansen på vegne av Høyre, Frp, Venstre og KrF.

«Stortinget ber regjeringen følge erstatningsordningen tett, og forventer at ordningen justeres dersom det blir urimelige utslag i samlet utmåling av kompensasjon, inkludert kompensasjonen for bokført verdi av ikke-realiserbar kapital, til enkeltutøvere knyttet til avvikling av næringsdriften. Stortinget holdes orientert om hvordan ordningen i tilfelle vil bli justert i lys av dette». heter det i kompromisset.

Venstre: – En stor seier

– For Venstre er det en stor seier at vi i dag sikrer avvikling av pelsdyrnæringa, men vi er også opptatt av at pelsdyrfarmerne skal behandles på en god måte. Dette forslaget sikrer at vi nå får fulgt med på konsekvensene av dagens vedtak, og at ingen kommer urimelig ut av den ordningen det nå er flertall for, sier Venstres Guri Melby til TV 2.

GLAD: Guri Melby sier det er en stor seier for Venstre.
GLAD: Guri Melby sier det er en stor seier for Venstre. Foto: Kallestad, Gorm

I regjeringsforhandlingene på Jeløya i 2018 fikk Venstre gjennomslag for at pelsdyrnæringen skal legges ned innen 2025, til tross for stor motstand i Høyre og Fremskrittspartiet.

Sp: – Økonomisk ruin

Regjeringen ønsker at bøndene skal få et pengebeløp basert på hva den bokførte verdien på gården er. Den verdien er ofte langt lavere enn den faktiske verdien.

Kompromisset gir en åpning for å justere dette gapet, slik TV 2 forstår kompromisset.

Senterpartiets Geir Pollestad er ikke imponert.

– Forslaget fra regjeringspartiene er ikke verdt papiret det er skrevet på. Det gir ingen konkrete løfter til pelsdyrbøndene. Det er et forslag kun for å skape ro i regjeringspartiene, sier han til NTB.

Han mener forslaget fortsatt vil føre til økonomisk ruin for mange pelsdyrbønder.