Ludvigsen innrømmer seksuell kontakt med asylsøker (25): – Det skjedde tre ganger

TILTALT: Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen, her avbildet i 2008, har hørt tre unge menn forklare seg om en seksuell relasjon til ham, der han utsatte dem for tvang og trusler.
TILTALT: Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen, her avbildet i 2008, har hørt tre unge menn forklare seg om en seksuell relasjon til ham, der han utsatte dem for tvang og trusler. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): Den tidligere statsråden sier han har hatt seksuell kontakt med én asylsøker. Alle de tre fornærmede lyver om kontakten med ham, mener Ludvigsen, som selv innrømmer å ha løyet i avhør.

– Jeg er ikke skyldig i anklagene om trusler, tvang eller vold, men jeg skal redegjøre for noen konkrete seksuelle forhold, begynner Svein Ludvigsen (72).

Klokken 10.40 begynte han på sin forklaring i Nord-Troms tingrett.

Der svarer han på anklagen om at han har misbrukt stillingen sin som fylkesmann til å utnytte tre unge mannlige asylsøkere seksuelt.

Ludvigsen erkjenner tre tilfeller av seksuell kontakt med en av de tre fornærmede i saken. Han mener imidlertid at 25-åringens beskyldninger om tvang og trusler er helt grunnløse.

De to andre fornærmede i saken lyver, mener Ludvigsen bestemt.

– Politi i stua

Ludvigsen begynner sin forklaring med å fortelle om en dramatisk pågripelse i januar 2018.

– Jeg ble vekket av politiet, og da jeg kom ned, var det politi i stua. Det var et sjokk. Det var en slags lammelse og en fortvilelse, sier han.

FORSVARET: Kai Vaag (t.v.) og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen.
FORSVARET: Kai Vaag (t.v.) og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen. Foto: NTB Scanpix

Han fikk vite at han var pågrepet og siktet i saken.

– Jeg lurte på om det var en drøm jeg var med på. Den korte veien fra jeg lå i søvn klokken syv om morgenen til jeg satt i en politibil på vei til byen, sier han.

Når Ludvigsen forklarer seg om familien sin og deres reaksjoner, presser tårene seg på.

– Hele livet mitt og alt det frivillige jeg har vært med på - er alt sammen i ferd med å bli mistenkeliggjort? Jeg var i sjokk, sier han.

Løy for politiet

Sjokktilstanden i forbindelse med arrestasjonen førte til at Ludvigsen ikke forklarte seg ærlig i sitt første avhør med politiet, sier han.

– Det er ikke lett å innrømme det, men jeg innrømmer at enkelte ting jeg sa i avhøret på politihuset, ikke var riktig, sier Ludvigsen.

– Jeg viklet meg inn i en sak med mine egne usannheter. Jeg ble min egen verste fiende.

– Men nå skal jeg gi hele den usminkede sannheten. Og det er at jeg ved tre anledninger har hatt ulike former for seksuell kontakt med N.N. (en av de fornærmede), sier han.

Ludvigsen forteller at han «hører til en generasjon som ikke snakker om sånt». Han hadde knapt hørt om sex mellom menn før han ble voksen, hevder han.

Fordi han er en offentlig person, er han nå redd for at handlingene han er anklaget for, fører til at motivene for hans sosiale engasjement trekkes i tvil.

Forteller om møte

Så går Ludvigsen over til å fortelle om den konkrete kontakten med en 25 år gammel fornærmet i saken, som han altså erkjenner tre tilfeller av seksuell kontakt med.

– Jeg hadde ikke tilsyn med hans institusjon. Jeg bestrider at fylkesmannen hadde ansvar for stedet der han bodde. Altså var jeg ikke der som fylkesmann, sier han.

En kveld han hadde «et ledig øyeblikk» på senhøsten i 2009, bestemte han seg for likevel å oppsøke institusjonen - fordi han ville gjøre noe nyttig.

– Vi lyttet til deres fortellinger, men språket var en barrière. Fordi N.N. (fornærmede) var best i engelsk, ble han en slags tolk og mellommann for oss.

Fakta om Svein Ludvigsen og straffesaken mot ham

- Norsk politiker fra Høyre. Født 18. juli 1946 i Hillesøy i Troms.

- Nestleder i Høyre i perioden 1990–1991. Stortingsrepresentant for Troms i årene 1989–2001 og leder av næringskomiteen i 1993–1997.

- Fiskeriminister i perioden 2001–2005.

- Fylkesmann i Troms fra 2001 til 2014, men tiltrådte først i 2005.

- Desember 2015 ble Ludvigsen anmeldt for seksuelle overgrep.

- Saken ble henlagt i april 2016 på grunn av bevisets stilling. Desember 2017 ble Ludvigsen anmeldt for seksuelle overgrep på nytt av en annen person.

- 3. januar 2018 ble Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann. Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede, inkludert overgrepsanmeldelsen som ble henlagt. Alle tre kom til Norge som asylsøkere.

- Torsdag 4. januar ble han varetektsfengslet i en uke. Uken etter ble fengslingen forlenget med fire uker til 8. februar. Han ble deretter løslatt.

- Han erkjenner ikke straffskyld. Før sommerferien i fjor tok Ludvigsen selv initiativ til å bli avhørt på nytt, med henvisning til at han ikke hadde hatt tilgang til egne notater under avhørene.

- I august sendte statsadvokat Tor Børge Nordmo saken tilbake til politiet slik at de kunne sluttføre etterforskningen.

- Onsdag 28. november tok statsadvokaten ut tiltale mot Ludvigsen. Rettssaken er berammet i Nord-Troms tingrett 11.–25. juni.

Kilde: NTB/TV 2

I mai 2011 var fornærmede med Ludvigsen på hytta. Da fortalte han om familien sin og livet sitt, forteller Ludvigsen.

De to hadde mye kontakt etter hvert. Hvorfor har ikke Ludvigsen noe annet svar på enn at han har «hatt mange slike relasjoner til folk», fordi han ønsker å være en hjelpsom person.

– Men det har ikke vært noen seksuell kontakt verken på hytta eller hos meg, sier Ludvigsen bestemt.

– Begge ønsket det

Om kontakten mellom de to da fornærmede bodde i Nord-Norge, forteller Ludvigsen at de dro på fisketurer, handlet i butikken og spiste middager.

Ludvigsen hjalp fornærmede med penger til førerkort, sier han.

Da fornærmede flyttet til Oslo, mener Ludvigsen at 25-åringen sendte ham meldinger. Der skal han ha gitt uttrykk for at han ikke hadde noen andre i livet sitt og at han ville ha besøk.

– Han lagde mat til meg og kokte te, som han alltid gjorde. Og så skulle jeg sove i hans seng, som var en alkove. Han skulle egentlig sove et annet sted, men vi ble liggende og snakket.

Ifølge Ludvigsen utviklet situasjonen seg til seksuelle handlinger.

– Jeg opplevde at jeg ønsket det, og jeg opplevde at han ønsket det, sier 72-åringen.

Forteller om episode i dusjen

I begynnelsen av 2015 ble Ludvigsen kreftsyk. Først på høsten samme år var han frisk nok til å reise til Oslo igjen. Da møtte han igjen fornærmede, sier han.

– Han spurte om han kunne dusje med meg, og jeg slapp ham inn. Da var det en form for seksuell kontakt, men ikke i det omfang og på den måten som det er blitt beskrevet, sier han.

Etter hvert skal fornærmede ha begynt å sende nakenbilder. Ludvigsen mener han sa at det ikke var et problem for ham.

Den tredje og siste gangen de to gjennomførte seksuelle handlinger, ifølge Ludvigsen, var på Scandic Hotel i Oslo i november 2017. Også da skal de to ha dusjet sammen.

– Hadde det skjedd en fjerde gang, hadde jeg fortalt om den fjerde gangen. Nå har demningen brast, og jeg har ikke noe å skjule lenger, sier Ludvigsen.

Videre bruker Ludvigsen tid på å fortelle om sitt inntrykk av 25-åringen som en ressurssterk person. Han forteller detaljert om mannens oppvekst og senere evnen til å lære ting raskt, ta utdanning og få jobb.

– Han kom til meg og spurte om hjelp, og det ga jeg ham. At han får seg til å beskylde meg for tvang og trusler, det begriper jeg ikke, sier han.

– Han lyver

Når Ludvigsen går over til å snakke om en annen fornærmet i saken, er han tydelig fra start av.

– Han lyver, slår Ludvigsen fast.

– Hvorfor skulle han gjøre det? spør dommeren etter hvert.

– Jeg har gjort meg noen tanker, men jeg er ikke i stand til å begrunne det. Så vil jeg ikke spekulere for mye i motivene. Jeg har kanskje gjort det i avhørene, men det blir bare synsing, sier han.

– Så du kjenner ikke til noe mulig motiv?

– Nei, jeg gjør ikke det. Så det blir bare synsing og gjetting. Jeg er bevisst på å fortelle dere sannheten, ikke spekulere eller synse, sier han.

– Nå er det sagt

Også den tredje fornærmede, en lettere psykisk utviklingshemmet mann, lyver om all kontakt med Ludvigsen, mener 72-åringen.

– Han lyver om at jeg besøkte ham da han var 12 år, han lyver om besøkene på N.N. (sted der fornærmede bodde). Han lyver om alt, sier Ludvigsen.

FORKLARING: Slik ser retten ut fra vitneboksen. Fra venstre: En bisitter fra politiet, aktor Tor Børge Nordmo, meddommer Gunnar Meyer Danielsen, dommer Harald Tore Roaldsen og meddommer Maria Johnsen.Foto: Tegning av rettstegner Ane Hem / NTB scanpix
FORKLARING: Slik ser retten ut fra vitneboksen. Fra venstre: En bisitter fra politiet, aktor Tor Børge Nordmo, meddommer Gunnar Meyer Danielsen, dommer Harald Tore Roaldsen og meddommer Maria Johnsen. Foto: Tegning av rettstegner Ane Hem / NTB scanpix

Mot slutten av sin frie forklaring bruker Ludvigsen tid på å fortelle om sin måte å jobbe som fylkesmann og hva han oppnådde i rollen.

– Takk, ærede rett. Nå er det sagt, sier Ludvigsen til slutt i sin frie forklaring.

Kommentator: – Troverdige

Rettssaken mot den tidligere fiskeriministeren, fylkesmannen, Høyre-nestlederen og stortingsrepresentanten begynte tirsdag.

På spørsmål om han erkjenner straffskyld, svarte 72-åringen et klart og tyelig «nei». Ludvigsens forsvarere ba om at han skulle få forklare seg først, men det gikk ikke dommeren med på.

I stedet har de to første rettsdagene blitt brukt til å høre de tre fornærmede asylsøkernes forklaringer.

– De har fortalt historier om hvordan Svein Ludvigsen skal ha utnyttet maktposisjonen sin. Dette har de gjort uavhengig av hverandre, noe som gir dem troverdighet. Jeg vil tro at deres vitnemål blir et av de sterkeste kortene i aktors prosedyre, sier rettskommentator Inge D. Hanssen.

Vurderte å drepe Ludvigsen

Det ene offeret, en 25-åring, skal ha blitt utnyttet seksuelt i seks år. Han fortalte hvordan Ludvigsen oppsøkte asylmottaket han bodde på, og at dette ble starten på en seksuell relasjon mellom de.

Mannen sier at han følte seg presset til å være med fordi han fryktet hva som ville skje med statsborgerskapet hans dersom han brøt ut. På et tidspunkt skal han ha vurdert å drepe Ludvigsen.

FORKLARTE SEG: 25-åringen, som opplever hendelsene som svært skamfulle, brøt sammen flere ganger da han forklarte seg.
FORKLARTE SEG: 25-åringen, som opplever hendelsene som svært skamfulle, brøt sammen flere ganger da han forklarte seg. Foto: Ane Hem / NTB Scanpix

– Han sa at han kjente alle. Politiet og myndigheter. Han sa at kongen var bestevennen hans. Og han sa at han kunne ringe både UDI og IMDI, og at de kunne få meg kastet ut av Norge, sa mannen.

AVBILDET: Fornærmede og Ludvigsen avbildet i Oslo i november i 2017. Foto: Politiet
AVBILDET: Fornærmede og Ludvigsen avbildet i Oslo i november i 2017. Foto: Politiet

Påtalemyndigheten har sikret seg et bilde som skal vise Ludvigsen og fornærmede mens de har seksuell omgang på et hotellrom.

Lokket med Solberg

Den andre fornærmede, en mann i 30-årene, forklarer at han kom i kontakt med Ludvigsen da han vasket kontoret hans på fylkeshuset i Tromsø i 2014. Ludvigsen skal ha bedt ham om å løfte opp genseren sin før han skal ha skrytt av at fornærmede hadde fin mage.

Mannen skal ha forklart samfunnstoppen at han ikke hadde varig opphold i Norge, og etter dette innledet de en seksuell relasjon. De to skal blant annet ha hatt seksuell omgang i en parkert bil og på Amalie Hotel i Tromsø.

MULIG ÅSTED:En av mennene hevder han ble utsatt for overgrep på Amalie Hotel i Tromsø. Foto: TV 2
MULIG ÅSTED:En av mennene hevder han ble utsatt for overgrep på Amalie Hotel i Tromsø. Foto: TV 2

Fornærmede forteller at Ludvigsen lovet å skaffe ham jobb og et sted å bo i Norge. I tillegg skal 72-åringen ha gitt uttrykk for at han kunne påvirke asylsøknaden hans.

Ludvigsen skal ha tilbudt seg å snakke med Erna Solberg om asylsøknaden. Aktor Tor Børge Nordmo har ikke ønsket å kommentere den opplysningen.

AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører straffesaken mot Svein Ludvigsen.
AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører straffesaken mot Svein Ludvigsen. Foto: NTB Scanpix

Sier han fikk penger

Den tredje fornærmede er en lettere psykisk utviklingshemmet mann i 20-årene. Han forteller at han i 2014 hadde seksuell omgang med Svein Ludvigsen på et hotellrom i Oslo.

Der forteller mannen at han møtte Ludvigsen første gang da han bare var 12 år gammel. Det skjedde da den tidligere fylkesmannen møtte opp på ungdomshjemmet han bodde på.

Fornærmede forteller at han var sikker på at Ludvigsen hadde makt og myndighet til å gi og frata personer statsborgerskap. I det tilrettelagte avhøret med politiet må betjenten flere ganger understreke at han ikke risikerer statsborgerskapet sitt når han forklarer seg i saken.

Mannen sier at han fikk penger for å ha seksuell omgang med Ludvigsen. Sluttprosedyrene holdes 24. og 25. juni.

Det er satt av 11 dager til rettssaken.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook