FRIIDRETTSESS: Jakob Ingebrigtsen sammen med pappa Gjert gratulerer hverandre med priser på idrettsgallaen i januar.
FRIIDRETTSESS: Jakob Ingebrigtsen sammen med pappa Gjert gratulerer hverandre med priser på idrettsgallaen i januar. Foto: Johansen, Carina

Warholm knuser Jakob på verdensrankingen

Karsten Warholm kan bli første nordmann i historien som topper verdensrankingen i friidrett.

Karsten Warholm spøkte med internasjonal media før Bislett Games. På spørsmål om han ble kjent igjen på gata i Norge, lot sunnmøringen det stå til.

– Det kommer an på. Hvis jeg går sammen med Ingebrigtsen-gutta, så er det ingen som kjenner meg igjen. Men hvis jeg går sammen med Leif (treneren), så er det kanskje noen.

Topp ti

Men på den nye verdensrankingen i friidrett, så er Warholm rangert langt høyere enn alle Ingebrigtsen-brødrene.

Hver øvelse har sin rangering. Mens det er én liste der man rangerer alle utøverene samlet.

  • På sammenlagt-lista er Warholm rangert som verdens tiende beste mannlige friidrettsutøver.
  • På 400 meter hekk er han rangert som nummer to, bak Abderraham Samba.
  • Jakob Ingebrigtsen er til sammeligning nummer 94 totalt, mens han er rangert som nummer fem på 1500 meter, plassen bak sin storebror Filip.

Warholm er stolt av å være ansett som blant verdens ti beste atleter uansett øvelse.

– Det er stas. Det viser at vi konkurrerer på at høyt nivå, at vi tar konkurransen, og at vi presterer på et høyt nivå, sier Warholm til TV 2.

Forandrer idretten

Rangeringen er basert på at utøverne får poeng for de resultatene de oppnår på Diamond League-stevner, eller grand prix-stevner på nivået under. Dessuten scorer man ekstra mange poeng dersom man tar medaljer i mesterskap. Rangeringen favoriserer de utøverne som stiller opp i mange konkurranser, og gjør det jevnt over bra.

Bislett-general Steinar Hoen mener den nye verdensrankingen er i ferd med å revolusjonere friidretten.

– VM, OL og de store mesterskapene har tidligere betydd alt. Det har ført til at mange utøvere har konkurrert lite og ligget og varmet opp til OL og VM. Men i år er det faktisk sånn at jeg betaler mye mer for en som er rangert som nummer én på verdensrankingen, enn det jeg betaler for en olympisk mester, sier Hoen.

Noe av baktanken med å innføre en slik ranking, er å få bukt med doping-problemene som har ridd friidretten i mange år.

– Tidligere var det slik at noen agenter og bakmenn kunne dope en utøver, som ut av ingenting gjorde et godt løp. Da sto alle stevnene klare til å betale store beløp for å ha vedkommede med. I år er det helt uinteressant. Hvis du ikke har prestert i flere konkurranser, så får du ikke være med i det beste selskapet. Utøverne må bygge seg opp, og prestere over tid, forklarer Hoen.

Kan bli nummer én

Det er musikk i Warholms ører.

– Det er et veldig godt argument for å vektlegge denne ordningen. Dessuten er det bra for idretten at flere av de beste møtes oftere til dueller. Det gjør sporten vår mer interessant.

Hoen tror Warholm kan bli første nordmann til å toppe verdensrankingen på sin øvelse.

– Samba er skadet og er ikke med på Bislett. Han stilte heller ikke opp i Stockholm. Det betyr at han mister poeng på to stevner. Det blir spennende å se om Karsten blir første nordmann i historien til å være rangert som nummer én i sin øvelse på den nye rankingen.

Men Warholm har et avslappet forhold til det.

– Til syvende og sist så er det medaljer og gode plasseringer som betyr mest i vår sport, og ikke en sånn papir-ranking.

– Så om du blir nummer én på totalrankingen, så vil ikke det overgå et VM-gull?

– Nei, he, he. Jeg ville aldri ha bytta det, ler Warholm.