INGEN GRUNN TIL Å JUBLE: Ap-leder Jonas Gahr Støre t.h, Hadia Tajik, Kjersti Stenseng.
INGEN GRUNN TIL Å JUBLE: Ap-leder Jonas Gahr Støre t.h, Hadia Tajik, Kjersti Stenseng. Foto: Pedersen, Terje

fersk tv 2-gallup:

Ap går mot sitt dårligste kommunevalg noensinne

Arbeiderpartiet kan ende med sitt dårligste kommunevalg noensinne. Partiet går ned 2,2 prosentpoeng siden mai. Nestleder Hadia Tajik vet ikke hva som er grunnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre måneder før kommunevalget får Arbeiderpartiet bare 24,2 prosents oppslutning på kommunevalgmålingen Kantar TNS har laget for TV 2.

Et slikt resultat vil være det dårligste lokalvalget noen gang for partiet. Fallet fra forrige kommunevalg på 33,0 er dramatisk.

– Dette er ikke tall Arbeiderpartiet er fornøyd med, men vi er motivert for å jobbe beinhardt for å vise frem politikken vår og de mange flotte kandidatene, sier nestleder Hadia Tajik.

– Hva tror du er årsaken?

– Det tror jeg er vanskelig å si. Jeg tror man skal være forsiktig med å grave seg ned i enkeltmålinger.

– Men du er ikke sikker på hva årsaken er?

– Nei, jeg er ikke det. Det kan være flere grunner. Vi har ikke fått satt våre saker på dagsorden. Det har vært mye debatter om bompenger. Vi skulle gjerne snakket om eldreomsorg, arbeidstakerrettigheter og skolemat til de yngste, sier Tajik.

Hun er opptatt av at Arbeiderpartiet «skal være til stede» i bompenge-debatten.

– Hva betyr det å være til stede i bompenge-debatten?

– Det betyr å delta i debatter som er omkring bompenger. Vi i Arbeiderpartiet er dønn ærlige på at vi er for bompenger, men vi ønsker ordninger som er sosiale og rettferdige. Vi ser at helt vanlige lønnsmottakere som opplever at dagens ordninger en sted steder er tunge for lommeboken og det tar vi seriøst.

Mens Arbeiderpartiet i januar ble målt til 28,3 prosent, har pilene etter det bare pekt en vei, nedover.

– Vi har sett målinger som viser positive tegn og oppgang, så har du rett i at vi også har sett målinger som peker den andre veien, sier Tajik.

Men målingen er så dårlig at dersom det var kommunevalg i dag ville de andre partiene på venstresiden, Senterpartiet, Rødt, SV og MDG vært over fem prosentpoeng større enn Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets så langt dårligste kommunevalg kom i 2003. Da fikk partiet 27,5 prosents oppslutning.

Tajik vil ikke si hvor partiet bør ligge når valgresultat er klart.

– Jeg tror det er uklokt å proklamere et enkelttall. Det har Arbeiderpartiet gjort tidligere og det lønner seg verken for motivasjon eller noe annet, sier Tajik.

– Kan du si at dere må betraktelig opp fra 24,2 prosent?

– Jeg kan si det sånn: Dette er tall vi ikke er fornøyd med og at vil jobbe beinhardt for å løfte oss på.

Høyre vinneren i juni

Høyre er gallupvinneren i juni med en fremgang på 2,3 fra målingen i mai til 23,3 prosent. Det er en promille over forrige kommunevalg.

Fremskrittspartiet får 8,1 prosent (- 0,8). Det ville vært partiets dårligste kommunevalg siden 1991. Partiet mister tidligere vegere både til Høyre og til bompengelistene som stiller til valg i flere kommuner.

Senterpartiet er en av taperne på målingen med en tilbakegang med 1,3 prosentpoeng til 11,6.

For to måneder siden var partiets oppslutning hele 14,3 prosent. Likevel 11,6 er jevngodt med det beste kommunevalget for Senterpartiet som var i 1995.

Rødts beste måling

Rødt får sin beste kommunevalgmåling noen sinne med 5,6 prosent (+ 0,3). Ved forrige kommunevalg fikk partiet bare 2,0 og et slikt resultat ville sendt partiet inn i kommunestyrerne mange steder i landet.

SV får 6,7 prosent (- 0,1), som ville vært partiets beste valg siden 2003, mens De Grønne får 5,4 prosent (+ 0,7).

Venstre får 2,7 og har ikke gjort det dårligere på kommunevalgmålingene fra kantar TNS/TV 2 siden før valget i 2003. Et slikt resultat ville vært det dårligste lokalvalget for Venstre i historien. Det samme ville resultatet til kRF på 3,6 prosent vært (- 0,5).

Andre partier og lokale lister får samlet 4,0 prosent (+ 0,6), når vi har tatt ut de som har svart at de vil stemme på Folkeasksjonen nei til bompenger eller en liste som er mot bompenger ved høstens kommunevalg.

Bomlister vinner terreng

Folkeaksjonen mot bompenger stiller til valg i 11 kommuner, mens det stiller andre lister som er mot bompenger i noen flere kommuner.

Samlet får bompengelistene 4,6 prosent, en fremgang på 1,1 prosentpoeng fra mai.

– Dette er en kjempegod måling som viser at vi engasjerer folk rundt i landet og spesielt i de store byene, sier Frode Myrhol, som i fire år har representert partiet i bystyret i Stavanger.

– Dere treffer ikke formen litt tidlig?

– Jeg håper virkelig ikke det. Jeg håper vi kan bygge videre på dette. Det har vært jevn stigning i Bergen, mens Oslo kom ganske sterkt. Her i Stavanger er det lenge siden det har vært måling, men mye tyder på at vi kan gå ganske sterkt frem her også. Jeg håper ikke vi «peaker» for tidlig, sier Myrhol.

Om målingen

Kommunevalgmålingen er laget av Kantar TNS for TV 2. Den er gjennomført i tidsrommet 3. - 7. juni, for å styre unna langhelger i forbindelse med helligdager. Den forrige målingen ble publisert i mai.

987 personer er intervjuet på telefon. 79,3 prosent oppga preferanse ved spørsmål om kommunevalg.

Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Kommunevalgmålingen gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017.