IKKE LENGER SLIK: Under den fornærmedes forklaring tirsdag satt Ludvigsen og stirret på ham mens han lyttet. I dag er Ludvigsen henvist til bakerste rad, fordi 25-åringen ikke ønsker å se ham.
IKKE LENGER SLIK: Under den fornærmedes forklaring tirsdag satt Ludvigsen og stirret på ham mens han lyttet. I dag er Ludvigsen henvist til bakerste rad, fordi 25-åringen ikke ønsker å se ham. Foto: Rettstegning: Ane Hem

forteller om skammen og drapstanker:

– Jeg måtte bare si det til noen

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): Mannen (25) som mener Svein Ludvigsen (72) har utnyttet ham seksuelt i seks år, sier han selv varslet en utekontakt på Østlandet om forholdet. På det verste hadde han tanker om å ta Svein Ludvigsens liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En snau uke i forveien hadde han tatt et bilde som skal vise seg selv og Ludvigsen i en seksuell posisjon.

Bildet ble lagt frem i retten tirsdag.

– Var det noen som kjente til dette bildet da du gikk til utekontakten?

– Nei, det var ingen som visste det, sier 25-åringen.

– Hvorfor gikk du til utekontakten?

– Jeg måtte bare si det til noen, sier fornærmede, som er svært opptatt av at ingen i miljøet fra hjemlandet hans måtte vite om det.

Fornærmede forteller også at Ludvigsen har tatt nakenbilder av ham.

– Sex mellom menn er ubehagelig og aldri noe jeg ville ønsket å være med på. Det er veldig skamfullt der jeg er fra, sier han, som er klar på at saken fortsatt preger ham i stor grad.

– Jeg ser ingen fremtid. Når jeg legger meg, håper jeg noen ganger at jeg ikke skal våkne igjen, sier han.

– Gikk rett i dusjen

Mens 25-åringen forklarer seg, noterer Ludvigsen iherdig på et ark.

– Har du noen gang trent med Ludvigsen, spør bistandsadvokat Gunhild Bergan.

– Nei, sier fornærmede.

– Jeg ble bedt om å komme til fylkeshuset, og så gikk vi rett i dusjen, fortsetter han.

Tirsdag forklarte 25-åringen at han en rekke ganger skal ha blitt seksuelt utnyttet på fylkeshuset i Tromsø.

Ludvigsen nekter straffskyld etter tiltalen om at han skal ha utnyttet maktposisjonen sin til å oppnå seksuell omgang med tre unge asylsøkere.

Måtte flytte seg

Da fornærmede skulle gå i gang med resten av sin forklaring onsdag, ba hans advokat Gunhild Bergan om at Ludvigsen flyttet seg bakerst i rettssalen.

– Fornærmede har så langt sett veldig mye ned i pulten, og det er fordi han ikke vil se på Ludvigsen. Vi tror det vil bli lettere for ham om tiltalte setter seg bakerst, sa Bergan.

Etter først å ha motsatt seg ønsket fra den 25 år gamle fornærmede, gikk Ludvigsens forsvarere med på at 72-åringen skulle flytte seg.

Deretter gikk de i gang med sin utspørring av mannen. Advokat Per Zimmer er innledningsvis interessert i mannens flukt fra hjemlandet.

– Det var helt forferdelig, begynner 25-åringen, som onsdag har lettere for å prate enn da han tirsdag forklarte seg gråtkvalt om relasjonen til Ludvigsen.

Ingen å snakke med

Han har i detalj fortalt om et seks år langt seksuelt forhold til Ludvigsen. I deler av perioden var Ludvigsen fylkesmann – altså kongen og regjeringens representant – i Troms.

Bistandsadvokat spurte 25-åringen om hvordan det har preget livet hans i Norge.

– Jeg ser på de andre guttene som fikk oppholdstillatelse. De har det kjempefint, for de er ferdig med studier og har giftet seg, mens jeg har ingenting, sier han.

BEVIS: Her er den fornærmede 25-åringen og Svein Ludvigsen klokken 20.22 ved Byporten i Oslo den 27. november 2017. Påtalemyndigheten mener det viser de to før den siste natten de sov sammen. Uken senere ble Ludvigsen anmeldt. Foto: Politiet
BEVIS: Her er den fornærmede 25-åringen og Svein Ludvigsen klokken 20.22 ved Byporten i Oslo den 27. november 2017. Påtalemyndigheten mener det viser de to før den siste natten de sov sammen. Uken senere ble Ludvigsen anmeldt. Foto: Politiet

Ludvigsen nekter straffskyld for alle anklagene om maktmisbruk. Det er uklart om han også vil nekte for å ha hatt seksuell omgang med mennene.

Den fornærmede 25-åringen forteller at han følte seg helt maktesløs, og at han ikke hadde noen å fortelle om tvangen og truslene han fikk fra Ludvigsen.

– Han sa at han kjente alle. Politiet og myndigheter. Han sa at kongen var bestevennen hans. Og han sa at han kunne ringe både UDI og IMDI, og at de kunne få meg kastet ut av Norge, sa han i retten tirsdag.

Onsdag fikk han spørsmål om sin forståelse av stillingen som fylkesmann. Da sammenlignet han det med en tilsvarende rolle som finnes i hjemlandet hans.

– Han er som en konge. De har sitt eget fengsel, og de er over politiet. De bestemmer alt, sier han.

– Hvor fikk du denne oppfatningen fra? vil forsvarer Per Zimmer vite.

– Det var han som sa det. Han sa han hadde systemer og kunne ordne og fikse alt, sier 25-åringen.

Ville møtes for å hevne seg

Zimmer vil videre vite om fornærmede på noe tidspunkt har tatt seksuelle initiativ overfor Ludvigsen.

– Nei, svarer han bestemt.

I et avhør gjort i januar 2018 har fornærmede imidlertid forklart seg noe annerledes. Det ønsker han nå å presisere.

– Jeg har tatt initiativ til at vi skulle møtes, men da har jeg hatt tanker om å drepe ham, sier 25-åringen.

Han hevder at han lenge tenkte på å hevne seg på den tidligere fylkesmannen.

Psykiske problemer

Under utspørringen av fornærmede onsdag handler mye om hans psykiske problemer da han kom til Norge som 15-åring.

Da hadde han flyktet fra hjemlandet via Iran, Tyrkia, Hellas, Italia og Frankrike. Fornærmede bekreftet at han anså seg som begavet og hadde drømmer og ambisjoner om utdanning og karrière.

– Men i Norge ble det vanskeligere, Jeg fikk ikke sove. Det var et helvete, sier han i retten.

Utdrag fra en flere epikriser og journaler viser at gutten hadde store psykiske problemer da han kom til Norge, og var innom flere behandlingsinstitusjoner før han kom til et mottak i Nord-Norge.

Kort tid etter skal den første seksuelle tilnærmingen fra Ludvigsens side ha funnet sted, forklarte han tirsdag.

Fornærmede forteller videre at Ludvigsen har hjulpet ham økonomisk. Blant annet skal den daværende fylkesmannen ha betalt for mannens førerkort.

– Han ville ikke betale pengene rett til min konto, for da kunne noen finne det ut, forklarer han.

– Hva synes du om at han hjalp deg med lappen? spør Zimmer.

– Det er skittent. Hvis han ikke hadde gjort de tingene mot meg, var det hyggelig. Men han har brukt meg, sier han.

«Spennende å få oppmerksomhet»

I en skriftlig uttalelse fra en psykolog heter det at fornærmede syntes det var «spennende å få oppmerksomhet fra en person som tilsynelatende hadde makt og innflytelse».

– Han ordnet kommune på fem minutter. Det var ubeskrivelig for de andre som bodde på mottaket, for slike ting skjedde bare ikke, sa han.

Fornærmede visste tilsynelatende ikke at vedtaket om bosettingskommune allerede var fattet da Ludvigsen ringte Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi), framkom det under utspørringen til forsvareren.

Når han er ferdig med sin forklaring onsdag, er det de to øvrige fornærmede sin tur til å vitne i retten. Torsdag får retten etter planen høre Ludvigsens egen versjon.

Det er satt av elleve dager til behandlingen av rettssaken. Dersom Ludvigsen blir funnet skyldig, risikerer han inntil tolv års fengsel.