KRISEMØTE: Leder for Unge Venstre Sondre Hansmark sier de nå krever klima-tiltak som får utslippene ned.
LEDERTRIOEN: Trine Skei Grande, Terje Breivik (tv) og Ola Elvestuen må stanse en seier til Frp.

Unge venstre-leder:

Truer med å trekke støtten til regjeringen

Venstres landsstyre møtes til helgen. Unge Venstre-lederen sier ungdomspartiet teller på knappene om de skal støtte Venstres regjeringsdeltakelse og vil ta opp saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi trenger parterapi. Det er ikke et lykkelig ekteskap. Noen av regjeringspartiene får for lite spillerom. Når Frp får ha et bompengeopprør intern i regjeringen, skyver det oss unna. Erna Solberg er mer opptatt av å tekke Frp enn å gi Venstre klimagjennomslag. Det går på tilliten løs.

Slik beskriver Unge Venstre-leder Sondre Hansmark regjeringssamarbeidet.

For under et halvt år siden fikk Erna Solberg sin historiske borgerlige flertallsregjering, men samarbeidet brister.

Regjeringslysten er svekket i Unge Venstre.

Bompenge-bråk i regjeringen og klimagassutslipp som går opp, gjør at ungdomspartiet vurderer sin støtte til regjeringsprosjektet.

Da Venstre gikk inn i regjering var Unge Venstre en av de største pådriverne.

Krisemøte

– Vi må ta opp hvor langt vi synes det er gått. Vi hadde et krisemøte i forrige uke som viser at vi teller på knappene. Vi var en av de sterkeste pådriverne, men det var ingen blankofullmakt, sier Hansmark.

Unge Venstre holdt krisemøte om regjeringsdeltakelsen forrige tirsdag, skriver Klassekampen.

– Det viktigste er at klimagassutslippet går ned. Nå spør vi oss om det er en regjering vi kan sitte i. Det er ingen marsjordre om at vi må ut av regjering, men vi er avhengig av å få klimagassutslippene ned for å fortsatt være en del av regjeringen, sier Hansmark og viser til at det ble sluppet ut 0,4 prosent mer klimagasser i Norge i 2018 enn året før.

Det viser foreløpige tall fra SSB. Oppgangen skyldes en mindre andel biodrivstoff i veitrafikken, i tillegg til mer forbruk av fossilt drivstoff til andre transportformer, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Så da skal dere vente et år på nye tall og se om det skjer?

– Vi har ikke tid til å vente og se om det på magisk hvis skal se ut. Når Frp kan lage en bompengekrise og kreve forhandlinger, kan vi kreve det samme på klima. Vi trenger umiddelbare tiltak. Det må komme i statsbudsjettet i oktober, sier Hansmark.

Får ikke Venstre gjennomslag på klima, mener Hansmark at partiet ikke har noe i regjering å gjøre.

– Det må være et grønt budsjett, som vi vet kutter utslipp i Norge fra oljenæringen og veitraifkken. Hvis det ikke går, har ikke Venstre noe i regjeringen å gjøre. Det må bli dyrere å forurense.

SVEKKET: Samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene er svekket, ifølge Sondre Hansmark.
SVEKKET: Samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene er svekket, ifølge Sondre Hansmark. Foto: Bendiksby, Terje

Usaklige krav

I forrige uke presenterte Siv Jensen en liste med forventninger fra Frps landsstyre. Hansmark kaller det «usaklige krav».

– Venstre har ingenting å gi til Frp utover det som står i plattformen. Kravene fra landsstyret er usaklig og det vil overraske meg hvis Venstre gir noe i det hele tatt. Vi sliter med troverdigheten og å gi Frp en bompenge-seier vil være ekstremt krevende for partiet, sier Unge Venstre-lederen.

– Venstre har ikke behov for å gi de noe nytt. Frp har holdt regjeringen som gissel fordi de sliter, og det er mildt sagt en spesiell måte å opptre på, legger han til.

– Blir det vanskelig å støtte regjeringsprosjektet hvis Frp får en seier?

– Ja, det vil jeg si. Det kommer an på hva vi skal få i andre enden. For hver bomstasjon de river, så skal vi legge ned en oljeplattform. Ikke at det er realistisk. Man kan gjøre noen småjusteringer på bompenger, men de skal ikke få noe som helst nytt.

Etterlyser panikk

Han skulle ønske Venstre fikk mer oppmerksomhet rundt klima og la mer press i regjeringen for gjennomslag.

– Venstre-folk er for flinke til å sitte stille i båten. Jeg mener ikke at vi trenger nye forhandlingen, fordi regjeringsplattformen bygger på at vi skal nå klimamålene og Paris-avtalen.

– Er misnøyen klimaminister Ola Elvestuen sitt ansvar?

– Dette er regjeringen sitt ansvar og klimapolitikken bestemmes også i andre departementet. Det handler om hvordan man får flertall i regjeringen. Ola gjør mye bra i sitt departement og alt han kan, men vi har ikke kontroll over utdelingen av nye blokker på sokkelen eller avgiftslette for bilister.

– Er ledelsen klar over misnøyen fra Unge Venstre?

– Det er de klar over. Vi har snakket sammen på gruppemøter og sentralstyremøter. De er ikke overrasket over at vi stiller krav og det tar de på alvor. Det er ingen i Venstre som tar det lett på dårlige målinger og at utslippene går opp, men jeg skulle ønske panikken var større.

Skei Grande: – Bra at ungdomspartiet sier fra

Trine Skei Grande har fått oversendt sitatene fra Hansmark. Venstre-lederen sier hun er heldig som har en ungdomspartileder som sier fra.

– Både jeg, Unge Venstre og ungdom flest er heldig som har en ungdomspartileder som er snakker for ungdommen. Vi har stor takhøyde i partiet vårt, og det er bra at et ungdomsparti sier fra og ikke bare jatter med moderpartiet i viktige spørsmål, skriver Skei Grande i en epost til TV 2.

– Kan Venstre sitte i en regjering hvor utslippene ikke går ned?

– Vi må lykkes med å kutte klimautslipp. Ikke av hensyn til regjeringen og Venstre, men av omsyn til verden. Verden er i en klimakrise, og norske klimautslipp skal ned. Det er derfor vi er i regjering. Ikke for å være fornøyd med tingenes tilstand. Det er vårt ansvar, så det skal vi levere på.

– Tærer bompengebråket på regjeringslysten?

– Vi har gjennomslag for en kollektiv-, sykkel- og elbilpolitikk som har gjort luften bedre for folk og gjør det lettere for folk å reise grønt. At det blir debatt om at politikken er for god gjør meg ikke mindre lysten på å beholde den eller ha tillit til at den skal følges opp.