RIVENDE UTVIKLING Sondre Guttormsen satte norsk rekord i fjor som 18-åring. I år er han md for første gang på Bislett Games som deltager. I mange år var han funksjonær og dommer da de store gutta gjorde opp om seieren.
RIVENDE UTVIKLING Sondre Guttormsen satte norsk rekord i fjor som 18-åring. I år er han md for første gang på Bislett Games som deltager. I mange år var han funksjonær og dommer da de store gutta gjorde opp om seieren. Foto: Hagen, Fredrik

Sondre (20) gikk fra dommer til deltager på to år

Sondre Guttormsen (20) var funksjonær for stjernene på Bislett. I år konkurrerer han mot dem.

Det norske stavtalentet har aldri hoppet et stevne på så høyt nivå som Bislett Games før. Men han er langt fra ukjent med hva som skjer ute på banen.

– Det blir min debut i Diamond League, selv om jeg har vært dommer der for noen år siden. Pappa var hoveddommer, og jeg var funksjonær og listeopplegger sammen med han, humrer Guttormsen.

– Snikfilmet

Den store stjernen den gang var verdensrekordholderen Renaud Lavillenie fra Frankrike.

– Jeg var med å dømte Lavillenie, ja, og også mange kvinnelige hoppere. Det blir kult å komme der nå å si «Halla gutta, i år er jeg med», smiler han.

For gutten fra Oppegård innrømmer at han prøvde å dra så mange triks ut av stjernene som han kunne da han fikk se dem på nært hold.

– Jeg fikk nok snappet opp noen små triks. Jeg elsker å se stavsprang, og studerer mye video av mange utøvere. Det var kanskje ikke lov, men jeg filma faktisk litt da jeg var funksjonær sist. Det var utrolig inspirerende å se dem på nært hold, sier Guttormsen.

Sein sesongstart

På grunn av en belastningsskade i ryggen gikk Guttormsen glipp av nesten hele vårsesongen som studentutøver på UCLA i Los Angeles. Han rakk så vidt å komme i form og kvalifisere seg for det nasjonale mesterskapet. I kvalifiseringen hoppet han bare med halvt tilløp. I finalen ble han til slutt nummer 9 med 5.60, som er 15 centimeter lavere enn den norske rekorden hans fra EM i fjor.

Med en sjetteplass fra EM innendørs, så er Guttormsen i ferd med å etablere seg blant de beste stavhopperne i verden.

– Bislett Games har vært et stort mål for meg i år. Men alt er bare et steg på veien mot OL i Tokyo neste år. Så er VM i høst et delmål, sier Guttormsen.

VM-kravet greide han allerede i vinter innendørs.

Paradoksalt nok kan skaden han slet med i vår være gunstig mot verdensmesterskapet som ikke starter før i slutten av september.