Golunov ble satt fri tirsdag, og møtte støttespillere som hadde samlet seg utenfor politistasjonen der han satt.

– En stor takk til dere for støtten, sa journalisten med tårer i øyene. Han lovet å fortsette arbeidet for å gjengjelde folks tillit.

Russlands innenriksminister Vladimir Kolokoltsev kunngjorde løslatelsen og frafallelsen av siktelsene tidligere på dagen.

Ministeren varslet samtidig at flere høytstående polititjenestemenn vil bli sparket, mens flere andre vil bli etterforsket.

– Jeg har besluttet å be den russiske presidenten om å avskjedige politisjefen i det vestlige Moskva, generalmajor Andrej Putsjkov, og sjefen for narkotikapolitiet i Moskva, generalmajor Jurij Devjatkin, sier Kolokoltsev.

– Jeg mener rettighetene til enhver borger, uansett yrke, må beskyttes, fremholder ministeren.

– Banket opp

Ivan Golunov ble pågrepet i forrige uke, siktet for narkotikahandel. 36-åringen er en av landets mest kjente gravejournalister og ansatt hos det uavhengige nyhetsnettstedet Meduza.

Ifølge nettstedet ble han lurt i en felle og deretter banket opp av politi. Politiet hevdet på sin side at han var i besittelse av 4 gram metylefedrin, noe som kan føre til tiltale med strafferamme på opptil 20 års fengsel.

Mandag uttalte president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov at Kreml følger saken tett.

– Denne spesifikke saken har reist spørsmål, mange spørsmål, sa Peskov ifølge uttalelser gjengitt av det statlige nyhetsbyrået TASS.

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj mener frigivelsen skyldes en bred mobilisering.

– Dette er bare strålende nyheter. Det er et inspirerende og motiverende eksempel på hva enkel solidaritet med folk som blir forfulgt, kan føre til, sier han.

Sjelden protest

Pågripelsen fikk tre russiske næringslivsaviser til å gå sammen i en felles protest med identiske forsider:

– Vi er Ivan Golunov, het det mandag i store bokstaver på forsidene av Vedomosti, Kommersant og RBK

Avisene brakte også lederartikler der de tok til orde for at siktelsen må granskes.

Reportere uten grensers (RSF) reagerte kraftig på pågripelsen av gravejournalisten.

– Vi hyller den historiske mobiliseringen i det russiske sivilsamfunnet. Nå må de som forsøkte å lure ham i en felle, stilles til doms, heter det fra organisasjonen på Twitter tirsdag.

På RSFs pressefrihetsindeks ligger Russland på 149. plass av 180 land. Organisasjonen var «ekstremt bekymret» da pågripelsen av Golunov ble kjent.

Også Committee to Protect Journalists (CPJ) reagerte skarpt på pågripelsen.

– Russiske myndigheter må umiddelbart droppe alle anklager mot den undersøkende journalisten Ivan Golunov, løslate ham og etterforske påstander om at han ble slått i varetekt, uttalte CPJ fredag.