TILTALT: Den tidligere samfunnstoppen Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha misbrukt sin maktposisjon til å skaffe seksuell omgang med unge asylsøkere.
TILTALT: Den tidligere samfunnstoppen Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha misbrukt sin maktposisjon til å skaffe seksuell omgang med unge asylsøkere. Foto: Anders Wiklund / Tt

ludvigsen-rettssaken:

Forsvaret vil trekke frem gammel sak som bevis

TROMSØ (TV 2): Svein Ludvigsens forsvarer varsler at han vil legge frem 12 år gammel dom som bevis i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mann i 20-årene, som kom til Norge som asylsøker, er en av tre fornærmede i Ludvigsen-saken.

I 2014 skal han ha blitt seksuelt misbrukt av overgrepstiltalte Svein Ludvigsen.

Ifølge politiet utnyttet 72-åringen stillingen sin som fylkesmann da han oppsøkte mannen på et ungdomshjem og hadde seksuell omgang med han.

Den unge mannen skal ha trodd at Ludvigsen hadde makt og myndighet til å frata ham statsborgerskapet.

Ludvigsen nekter straffskyld for alle anklagene mot ham.

En rettspsykiatrisk vurdering slår fast at mannen er lettere psykisk utviklingshemmet. Han er derfor avhørt på forhånd – et to timer og 38 minutter langt avhør som vil bli spilt av i retten onsdag.

Men det blir ikke første gang han vitner i en straffesak.

Vanskelig sak

Etter å ha kommet til Norge tidlig på 2000-tallet ble han og familien bosatt i en kommune i Troms. I 2004 anmeldte en toppsjef i kommunen en mann for å ha forgrepet seg på den da 12 år gamle gutten.

Det skulle gå to år før statsadvokaten konkluderte i saken. Påtalemyndigheten mente at de hadde gode nok beviser til å få den mistenkte mannen i 40-årene dømt. Derfor tok de ut tiltale.

I dommen fra Ofoten tingrett fremgår det at det var svært krevende å få en utfyllende forklaring fra gutten. Det står også at han husker lite fra den dagen det aktuelle overgrepet skal ha funnet sted.

Dommerne mente at det var rimelig tvil om hvorvidt overgrepet hadde skjedd, og derfor ble tiltalte frikjent i 2007.

Hentes frem

I forbindelse med rettssaken mot Svein Ludvigsen blir den 12 år gamle saken aktualisert. 72-åringens forsvarer, Kai Vaag, har varslet at han vil legge frem dommen som en del av bevisførselen i saken.

– Jeg vil ikke si noe mer om det nå. Det kommer jeg tilbake til i prosedyren, sier Vaag.

– Vil dere angripe fornærmedes troverdighet?

– Jeg venter med å kommentere saken før den skal prosederes for retten, sier han.

Den fornærmede mannens bistandsadvokat, Ole Strømmen, har følgende kommentar til at Ludvigsens forsvarer vil trekke frem saken.

– Dommen er, slik vi ser det, lite relevant i denne saken. Det gjelder et gammelt forhold som ikke ble anmeldt av fornærmede. Saken styrker etter vår mening fornærmedes troverdighet. Det vil vi komme tilbake til i prosedyren, sier Strømmen.

– Kjente alle

Han viser til at retten var enige med han i dette, ettersom de skal ha avslått å gi forsvaret innsyn i saksdokumentene fra etterforskningen den gang.

– Det er dessuten er en vesentlig tilleggsbelastning at motparten bruker en eldre sak hvor han er fornærmet, sier Strømmen.

Da rettssaken mot Ludvigsen begynte tirsdag, vitnet en 25 år gammel mann som skal ha blitt seksuelt utnyttet i seks år.

Han forteller at han Ifølge mannen, som i dag har blitt 25 år gammel, begynte den seksuelle kontakten med kommentarer på Facebook-bilder. Deretter utviklet det seg raskt til en hånd på låret under en biltur, ifølge fornærmede.

– Han sa at han kjente alle. Politiet og myndigheter. Han sa at kongen var bestevennen hans. Og han sa at han kunne ringe både UDI og IMDI, og at de kunne få meg kastet ut av Norge, forteller mannen gråtkvalt.

Svein Ludvigsen, som nekter straffskyld, begynner sin forklaring torsdag morgen.

Det er satt av elleve dager til behandlingen av rettssaken.