Tordenvær stoppet kampen i 42 minutter – så løsnet det for Sverige

VM-oppgjøret mellom Sverige og Chile ble avbrutt i det 71. minutt på grunn av lyn og torden. Etter et opphold i spillet på 42 minutter dukket Kosovare Asllani og Madelen Janogy opp og sørget for at Sverige vant 2-0.

Chile – Sverige 0-2 (0-0)

Kampen mellom Sverige og Chile ble stoppet i det 71. minutt på grunn av lyn og tordenvær på stillingen 0-0.

– Jeg sitter her og er helt sjokkert. Det er så uvanlig at man knapt vet hvordan man skal reagere når slike ting inntreffer, sa TV 4s Lotta Schelin under det lange avbrekket i spillet, ifølge Aftonbladet.

– Jeg har aldri vært med på at de har stoppet en kamp på denne måten, sa ekspertkollega Malin Swedberg.

Først etter et opphold på 42 minutter kom kampen igang igjen. Og da kampuret viste 82 minutter dukket Kosovare Asllani i feltet og klinket inn 1-0-scoringen for Sverige.

På overtid punkterte innbytter Madelen Janogy kampen da hun vakkert satte inn 2-0-scoringen. Dermed vant de svenske jentene VM-åpningen 2-0 mot Chile, og fikk en pangstart på mesterskapet.

– Det målet rangerer jeg høyt, sa Sveriges første målscorer, Asllani til TV4 etter kampen.

– Det var utrolig deilig å sette den scoringen. Jeg sa selv i regnavbruddet at vi ikke skulle tape noen poeng i dag, vi ønsket virkelig å vinne og vi fortjente å vinne, sa hun.

Innbytterhelten Janogy var selvsagt også fornøyd.

– Så utrolig deilig. Fantastisk. Jeg var ikke nervøs da jeg kom inn, jeg følte meg ganske rolig. Jeg visste hva jeg skulle gjøre, nemlig å komme inn med mye energi. Det føles utrolig mektig, sa hun til TV4.

Sverige møter Thailand i sin neste kamp i gruppespillet. Med seier der vil Sverige ta et stort skritt mot avansement.

Etter tirsdagens seier er Sverige favoritt til å avansere fra gruppe F sammen med USA. De to beste lagene i hver av de seks VM-gruppene, samt de fire beste treerne, går videre til åttedelsfinalene.

– Den redningen var kunst
Sverige skapte noen store sjanser i førsteomgangen mot Chile. Men de svenske jentene maktet ikke å få ballen i mål de første 45 minuttene på Roazhon Park.

Det kan Chile først og fremst takke keeper Christiane Endler for, for hun stod for det som må være den beste redningen hittil i VM da hun med et tigersprang hindret Linda Sembrant scoring i det 25. minutt.

– Det var stor kunst det Endler drev med da hun reddet den. Den redningen var så fantastisk at den var verdt hele inngangsbilletten alene, mente NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

– PSG-keeperen Endler er virkelig i toppklasse. Sammen med tyske Almuth Schult regnes de som «best i verden», kommenterte Johan Dolck Wall i Expressens livedekning av kampen.

Dommeren stoppet kampen på grunn av uvær
Etter pause høljet regnet ned over gressmatta på stadion og skapte vanskelige forhold for spillerne. Det hindret imidlertid ikke Sverige i å skape den ene store sjansen etter den andre.

20 minutter før slutt stoppet dommer Lucila Venegas kampen på grunn av regnet, selv om det så ut som om regnet ved første øyekast ikke hadde ødelagt gressmatta. Speakeren på stadion opplyste imidlertid om at kampen ble stoppet av sikkerhetshensyn.

– Dommeren stoppet kampen av frykt for lyn og torden, sa NRK-kommentator Stabrun Smith.

Scoret etter oppholdet
Etter et opphold på 42 minutter kom kampen omsider igang igjen. Da hadde både tordenværet og det meste av regnet gitt seg i Rennes.

I det 82. minutt fikk Sverige scoringen de hadde jaktet på hele kampen. Kosovare Asllani fikk ballen i feltet. Fra kloss hold skjøt hun ballen vakkert opp i vinkelen. For en gangs skyld var Chiles stjernekeeper Christiane Endler sjanseløs.

– Det var på tide! Det var Asllani som dukket opp i straffeområdet og scoret. Sverige tok ledelsen etter et massivt press, skrev Aftonbladet i sin livedekning etter scoringen.

På overtid punkterte innbytter Madelen Janogy kampen da hun satte inn 2-0-scoringen. Dommeren ville imidlertid sjekke scoringen med VAR, men fulltrefferen ble godkjent og Sverige vant kampen 2-0.

Sent mål berget europamesteren i VM-åpningen
Jill Roords scoring i tilleggstiden sørget for at Nederland åpnet fotball-VM med 1-0-seier over New Zealand tidligere tirsdag.

Dermed ble det tre oppskriftsmessige poeng for de regjerende europamesterne, men seieren kom ikke like enkelt som mange hadde ventet.

Nederlenderne styrte spillet og hadde ballen mye gjennom kampen, men klarte ikke å overliste New Zealand-keeper Erin Nayler før helt på tampen. Innbytter Roord, som hadde vært på banen i et kvarter, stanget inn seiersmålet.

Nederland topper dermed gruppe E sammen med Canada, som vant sin åpningskamp mot Kamerun 1-0.

New Zealand er fortsatt på jakt etter sin første VM-seier noensinne. Nasjonen deltar i sitt femte verdensmesterskap.