storaksjon mot fritidsbåter:

– Det er alltid noen som prøver seg

OSLOFJORDEN/KRISTIANSAND (TV 2): I en omfattende aksjon har Tolletaten saumfart kysten for smuglere til sjøs. Én av fem som ble sjekket inngående, hadde urent mel i posen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om du har tilbragt pinsehelgen i fritidsbåt, har du kanskje fått uniformert besøk.

Tolletaten har de siste dagene gjennomført en sjeldent omfattende aksjon av lystbåter langs den norske østkysten.

– Vi prøver jo å kontrollere flest mulig båter. Det er gjerne familiefolk som har vært i Sverige, Danmark eller Tyskland i pinsen, sier førstetollinspektør André Ulbakk i Tolletaten til TV 2.

– Så handler det om å forebygge, ved at vi er ute blant folk og viser oss, legger han til.

Én av båteierne som fikk barskapet sitt sjekket av tollerne, er Jon Opøien.

Han har fått besøk av Tolletaten en rekke ganger opp igjennom årene, og mener det er viktig at det gjennomføres grundige kontroller på vannet.

– Sånn må det være, sier han til TV 2.

Beslag hos én av fem

Storaksjonen, som ble avsluttet tirsdag kveld, koordineres fra Tolletatens sentral i Kristiansand. Aksjonsleder Nina Bergmann forklarer at maritime kontroller er en viktig del av etatens oppdrag.

SYNLIG: Aksjonsleder i Tolletaten, Nina Bergmann, viser til at båttrafikken stadig øker langs den norske kysten. Dermed er det viktig for tolletaten å være tilstede på sjøen. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
SYNLIG: Aksjonsleder i Tolletaten, Nina Bergmann, viser til at båttrafikken stadig øker langs den norske kysten. Dermed er det viktig for tolletaten å være tilstede på sjøen. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

– De aller fleste er lovlydige. Det er vi veldig fornøyd med. Men så ser vi at det er noen som har med det vi kan kalle en veldig raus kvote, sier hun.

I løpet av aksjonen ble til sammen 135 fartøyer vurdert. 50 lystbåter ble sjekket inngående.

– Disse kontrollene har gitt resultater i 20 prosent av tilfellene, sier tollverninspektør Nils Petter Røstad til TV 2.

Han forteller at det er gjort beslag av høyt beskattede varer og mindre mengder narkotika.

Tolletaten avdekket også at flere hadde gjort reparasjoner og oppgraderinger på båtene sine i utlandet, uten å deklarere det på vei inn til Norge igjen.

– Hva slags summer snakker vi om da?

– Det varierer, men det kan være snakk om millionbeløp, sier aksjonsleder Bergmann.

Ser du denne båten på sjøen bør du være sikker på at du ikke har oversteget kvota.
Ser du denne båten på sjøen bør du være sikker på at du ikke har oversteget kvota. Foto: TV 2

Båttrafikken øker

Båtlivsundersøkelsen fra 2018 viser at det blir stadig flere fritidsbåter langs den langstrakte norskekysten. Ifølge tall fra i fjor er det nå 948.000 fritidsbåter i Norge.

Dermed er det viktig for tollerne å være synlige langs fjordene.

– Er det mange som tenker at det er lettere å smugle til sjøs?

– Det er nok ikke sikkert at alle sammen har det samme bevisste forholdet til det, som når du kommer med flyet og har vært på taxfree, sier Bergmann.

Alle båteierne som ble kontrollert da TV 2 var med ut i Oslofjorden, overholdt reglene. Resultatene viser imidlertid med tydelighet at det ikke gjelder for alle.

– Det er jo alltid noen som prøver seg, men som regel er det normale tilstander, og de pleier å fortolle hvis de har med seg for mye, sier inspektør Ulbakk.