LYTTER: Tiltalte Svein Ludvigsen, her tegnet av rettstegner Ane Hem, lytter og tar notater under den fornærmede mannens forklaring.
LYTTER: Tiltalte Svein Ludvigsen, her tegnet av rettstegner Ane Hem, lytter og tar notater under den fornærmede mannens forklaring. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Fornærmede brøt sammen i retten:

Forteller om kontakten med Ludvigsen: – Jeg var kjemperedd

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): En av mennene politiet mener Svein Ludvigsen (72) har utnyttet seksuelt, forteller om en svært pågående og truende fylkesmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han sa at han kjente alle. Politiet og myndigheter. Han sa at kongen var bestevennen hans. Og han sa at han kunne ringe både UDI og IMDI, og at de kunne få meg kastet ut av Norge, forteller mannen gråtkvalt.

Han er den første av de tre fornærmede som forklarer seg i straffesaken mot Ludvigsen i Nord-Troms tingrett.

Ifølge mannen, som i dag har blitt 25 år gammel, begynte den seksuelle kontakten med kommentarer på Facebook-bilder. Deretter utviklet det seg raskt til en hånd på låret under en biltur, ifølge fornærmede.

Kontakt på Facebook

Etter at statsadvokat Tor Børge Nordmo i grove trekk hadde gått gjennom bevisene i saken, inntok 25-åringen vitneboksen.

Påtalemyndigheten mener at Ludvigsen fra 2011 til 2017, en rekke steder i Nord-Norge og på hoteller i Oslo, har misbrukt mannen seksuelt i kraft av sin maktposisjon.

Mannen, som sliter fælt med å forklare seg uten å bryte sammen, forklarer seg detaljert om en seksuell relasjon til Ludvigsen, der han selv ikke turte å si fra til noen.

– Jeg følte meg helt maktesløs, forteller han.

På et tidspunkt la 25-åringen planer om å drepe Ludvigsen.

– Jeg hadde håpet at han skulle dø da han fikk kreft, men han gjorde ikke det. Da ville jeg kutte ham eller kvele ham eller putte medisiner i drikken hans. Jeg var så sint på ham, forteller han.

Mannen forteller at han kom til Norge for omkring ti år siden. Etter en kort periode i Oslo ble han sendt til Nord-Norge.

En kveld på mottaket der han bodde, kom en gruppe mennesker på døren. Blant dem var Svein Ludvigsen, forklarer han.

Sammen med andre asylsøkere ble fornærmede invitert til fylkeshuset i Tromsø, forteller han. Der ble mannen sittende ved siden av Ludvigsen, som viste omsorg og spurte hvordan det gikk med guttene.

Med seg ut fra middagen skal guttene ha fått med seg Ludvigsens telefonnummer, med beskjed om at de skulle ta kontakt om det var noe de lurte på.

Fordi de mistrivdes fælt på mottaket der de bodde, ville guttene gjerne ha hjelp fra Ludvigsen, som de forstod hadde stor makt.

Guttene opprettet kontakt med Ludvigsen på Facebook. Der gikk det ikke lang tid før han begynte å kommentere bildene deres, mener fornærmede.

– Jeg tenkte at «hvorfor gjør han det liksom»? sier fornærmede i sin forklaring.

– Fikk hånd på låret

En dag ble mannen tatt med på biltur med Ludvigsen og en annen mann, ifølge fornærmedes forklaring. Han mener Ludvigsen ønsket å sitte i baksetet sammen med ham.

– Plutselig tok han hånden på låret mitt. Jeg var kjemperedd og tenkte at Gud skulle ta meg. Jeg ville ikke være der, sier han.

– Med en gang latet jeg som at det gikk bra. Jeg lo liksom. Så sa jeg til meg selv at jeg aldri skulle komme tilbake til ham, fortsetter han.

KONGE-VENN: Ifølge fornærmedes forklaring ga Svein Ludvigsen uttrykk for at han var en nær venn av Kong Harald. Her er han avbildet under et kongelig besøk i Troms i 2011.
KONGE-VENN: Ifølge fornærmedes forklaring ga Svein Ludvigsen uttrykk for at han var en nær venn av Kong Harald. Her er han avbildet under et kongelig besøk i Troms i 2011. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ludvigsen ser rett på fornærmede under forklaringen. Han tar også en rekke notater som han leverer til sin forsvarer.

72-åringen nekter straffskyld etter tiltalen. Han avviser å ha hatt seksuell kontakt med de fornærmede.

En dag etter bilturen kom Ludvigsen tilbake og ville ha fornærmede med på kinesisk restaurant, forteller 25-åringen.

– Han spurte hvordan det gikk med meg og sa han kunne hjelpe meg forskjellige ting. Han ville vite ting om hjemlandet og familien min, og siden han virket så snill, fortalte jeg ham om det, sier han.

De to skal ha utvekslet flere meldinger i den samme perioden. Ifølge fornærmede kunne Ludvigsen for eksempel sende melding og skrive at han tenkte på ham, og at han gjerne ville ha ham med på hytta si.

Senere skal Ludvigsen har bedt ham om å slette meldingene. Hvis fornærmede ikke gjorde det selv, gikk Ludvigsen gjennom telefonen hans og slettet dem selv, forteller han.

Den seksuelle omgangen skal ha skjedd ulike steder, blant annet på fylkeshuset i Tromsø. Fornærmede anslår at det skjedde mellom ti og tyve ganger.

– Skammet meg så mye

Under fornærmedes forklaring gjentar han flere ganger at han ikke turte å si fra til noen, fordi Ludvigsen hadde så stor makt.

– Han var venner med politiet og kjente kongen. Jeg visste ikke hvor jeg skulle si fra, sier han.

Under et besøk på Ludvigsens hytte skal han ha blitt tvunget til å gå med på seksuelle handlinger. Han forklarer seg detaljert om hendelsen.

– Jeg ville så gjerne vekk derfra. Jeg skammet meg så mye over det som skjedde, forklarer han gråtkvalt.

Da fornærmede ønsket å flytte til Oslo, skal Ludvigsen ha gjort det han kunne for å forhindre det, forklarer 25-åringen.

Mannen ble avhørt to dager før julaften i 2017. Bare uker senere ble Ludvigsen pågrepet og siktet i saken.

25-åringen er den første av tre fornærmede som skal forklare seg for retten. Deretter, på torsdag, er det Ludvigsen sin tur til å gi sin forklaring.

Ludvigsens forsvarere har ikke ønsket å kommentere innholdet i 72-åringens forklaring utover at han nekter straffskyld.

Det er satt av elleve dager til behandlingen av straffesaken i Nord-Troms tingrett. Ludvigsen risikerer inntil tolv års fengsel dersom han dømmes etter tiltalen.