Festvideo ryster Hockey-Norge

En video av en norsk ishockeyspiller, som tilsynelatende sniffer noe av to nakne kvinnekropper, får en rekke aktører i Idretts-Norge til å reagere sterkt.

Videoen, som du kan se øverst, ble filmet av en lagkamerat. Den ble så delt via et sosialt medium, og viser en Get-ligaspiller som har landskamper for Norge.

Videoen ble filmet under en tur som en rekke spillere fra et Get-ligalag, i privat regi, arrangerte etter sesongslutt i vår.

«Ingen kommentar»

TV 2 har vært i kontakt med spilleren på videoen, men vedkommende vil ikke kommentere saken.

Det vil heller ikke spillerens nåværende eller tidligere lag.

TV 2 har også forsøkt å få kontakt med flere av de andre spillerne som var med på turen, men ingen vil uttale seg.

Ishockeypresident Tage Pettersen, som også er stortingsrepresentant for Høyre, sier følgende:

– Vi er kjent med ryktene om en hendelse, og vi forutsetter at klubb som arbeidsgiver følger opp og håndterer dette. Dersom ryktene stemmer, er dette noe jeg og forbundet tar sterkeste avstand fra.

Antidoping Norge kjenner til saken

Ottar Eide, generalsekretær i forbundet, sier at ansvaret på dette stadiet av saken ligger hos arbeidsgiver.

– Vi har vært i kontakt med arbeidsgiveren. Vi har også forsøkt å få så mye informasjon vi kan. Men foreløpig er det flere ting vi må få på plass før vi kan si noe mer, sier han.

– Hva vet du om saksgangen og status nå?

– Vi vet at de sjekker mer rundt saken, slik at de også kan få fakta på bordet. For det er det vi trenger for å eventuelt kunne gå til andre skritt.

TV 2 vet at det har blitt tatt hårprøver av spilleren, men disse skal ikke være ferdig analysert.

Antidoping Norge har også kjennskap til saken.

– Vi er gjort kjent med forholdet og videoen, men vi har ikke sett videoen. Vi følger opp informasjonen i henhold til vanlige rutiner, sier lederen for Antidoping Norges avdeling for kontroll og påtale, Britha Røkenes, til TV 2.

– Hører ikke hjemme i idretten

TV 2 vet at spillerens nåværende arbeidsgiver er kjent med saken, men klubben vil altså ikke kommentere den. Etter det TV 2 erfarer har saken enn så lenge ikke fått noen konsekvenser for spillerens arbeidsforhold.

Norges idrettsforbund (NIF) mener dette først og fremst er en sak for spillerens arbeidsgiver.

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, men brudd på norsk lov er det riktig å melde til politiet. Er det brudd på antidopinglovgivningen, er det de som må følge opp. Ellers er det opp til det enkelte idrettslag hvordan de vil følge opp enkeltsaker, sier spesialrådgiver Håvard Øvregård til TV 2.

NIF er likevel klare på at videoen, uansett hva den viser, ikke hører hjemme i idretten.

– Generelt er det viktig at utøvere som representerer idrettslag eller forbund skal være gode forbilder og representere idretten eller forbund på en god måte. Promotering av narkotika er stikk i strid med det. Det går vi ut i fra at det enkelte idrettslag følger opp, sier Øvregård.

Politiet i den aktuelle regionen sier følgende til TV 2:

– Politiet har ikke sett den aktuelle videoen, men kan på generelt grunnlag si at politiet har mulighet til å gjøre undersøkelser med tanke på videre etterforskning av mulige lovbrudd begått i utlandet av norske statsborgere.

Ukultur

TV 2 vet at videoen og saken har skapt sterke reaksjoner i Hockey-Norge generelt, og i miljøet rundt spillerens tidligere klubb spesielt.

Flere i miljøet rundt spillerens tidligere klubb skal ha sett seg lei av det som beskrives som en ukultur. Spesielt skal utagerende festing ha skapt irritasjon hos sponsorer og andre i miljøet rundt klubben.

TV 2s hockeyekspert, Erik Follestad, sier videoen «har blitt snakket om» i miljøet. Han mener ikke at norske hockeyspillere er verre enn utøvere fra andre idrettsgrener når det gjelder festkultur.

– Videoen er uheldig. Det ser ikke veldig bra ut. Uavhengig av om dette er fleip, eller om det det ser ut som faktisk skjer, er det veldig, veldig uheldig, sier han.